Майки на деца с увреждания протестират в цялата страна

Те настояват за повече пари и права от държавата
Обновена: 9 юли 2016 14:07 | 9 юли 2016 14:06,
7
Майки на деца с увреждания протестират в цялата страна
Снимка: архив Reuters

Родители на деца с увреждания протестираха в различни градове на страната. Те настояват държавата да им плаща поне минимална работна заплата за това, че отглеждат сами децата си.

В момента те са със статут на "социален асистент" и получават около 100 лева, които са крайно недостатъчни.

Десетки родители затвориха изхода на Бургас в посока Созопол в знак на протест срещу условията, при които отглеждат рожбите си, съобщи bTV. Протестът край морето премина под мотото "Аз съм родител, не личен асистент".

Протестиращите дадоха на социалният министър срок от 20 дни, след което заплашват с палатков лагер.

Майки на деца с увреждания излязоха на протест и в Добрич.

"Ние не сме просяци, а изискваме, защото имаме права", "Аз съм родител, а не личен асистент", "Стоп на геноцида над децата с увреждания" - такива плакати издигнаха протестиращите по пътя за Варна, подкрепени и от семейства със здрави деца, съобщи БТА.

"Нека всяко дете, което се роди с увреждания, да има шанса да оцелее и да бъде подкрепяно от държавата и след 18 години. Моят син вече е на 24 години и ни "режат" отвсякъде”, каза Емилия Колева - една от протестиращите майки.

"Унизително е всеки път да треперим дали ще попаднем в програмата за личен асистент и повечето майки не успяват”, заяви Стела Илиева, майка на болната от детска церебрална парализа 10-годишна Александра.

По думите на жената, която е сред организаторите на протеста, трябва да бъде приет нов специален закон за лица с увреждания, който да им гарантира постоянен доход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
12
 
! Отговори
Ilyzia преди 7 години
За тези майки по 100лв. - достатъчно са им, няма пари за повече! (и то не за всяка от тях). А на онези - никога не работили и започнали да раждат на по 12год. - има, сигурно и по повече от минималната заплата им се събират! Умирам от яд, като гледам как ги издържаме и глезим, а за пенсионерите и майките плащали осигуровки, данъци на тая държава - пари няма!!!!
2
2
 
12
 
! Отговори
майка преди 7 години
Гадна държава, то няма държава - само територия наречена България. За нови мерцедеси, за по 10 консултанти на депутат, за представителни разходи - по 2-3 хиляди на месец на депутат, безотчетни - за тях има пари. За болните и в нужда все няма..... Не палаткови лагери, по един автомат да вземем и да ги причакваме и отстрелваме един по един. Тогава ще има от нашите пари за нас........
1
2
 
15
 
! Отговори
Nabliudatel преди 7 години
Imat absoliutno pravo tezi roditeli, ne stiga che sa se nagarbili s tazi tejka rabota da gledat bolnoto si dete ami i v palna miseria, poneje ne mogat i da rabotiat normalno. Sram i pozor za taia darjava!