Русе готви забрана на велосипедите в центъра

Колоездачите застрашават все по-често пешеходците
12 юли 2016 11:44,
22
Русе готви забрана на велосипедите в центъра
Снимка: Reuters, архив

Община Русе се готви да забрани карането на велосипеди и скейтбордове в самия център на дунавския град, гласи докладна за предстоящата сесия на общинския съвет. Предвижда се ограничението да обхваща централния площад "Свобода", главната улица "Александровска", както и парковете в Русе.

Забраната се готви заради зачестилите случаи, когато бързо движещи се се колоездачи застрашават пешеходците по ценнтъра на дунавския град, разказва "24 часа".

От сдружение "Вело Русе" обаче смятат, че е нереално всички велосипедисти да бъдат поставяни под общ знаменател – неразумните младежи, спокойно каращите за разходка и улегналите делови хора, предпочели велосипеда пред автомобила. Същото важи за любителите на ролери и скейтбордове.

"Бихме се съгласили да се въведе текст в наредбата "преминаване със съобразена скорост" – точно така, както фигурира в Закона за движение по пътищата", пише в разпространено до медиите становище на сдружението.

От "Вело Русе" припомнят, че именно те са предложили във Велосипедния план на града да бъде изключена "Александровска" и на нея да не се поставя специална велоалея (високоскоростен велосипеден път), както и за изключване на велоалея по ул. "Александровска" от проекта за реконструкция на пл. "Батенберг" и движението с велосипед да става по алтернативен маршрут по бул. Съединение и ул. "Петко Д. Петков".

Затова от "Вело Русе" подготвят протестно шествие срещу предложените промени в общинската Наредба №18 в сряда вечерта, което трябва да обиколи по целия център на дунавския град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Щом главната улица и пл."Свобода" влизат в т.н.:"пешеходна зона",значи нормално е да не се движат велосипеди. За тях направиха велоалеи,там да се движат.Друг е въпроса обаче,че по велоалеите вървят и пешеходци.И това трябва да се забрани,защото може да стане п.т.п.
15
5
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Да се забранят велосипедите и да се отворят всички центрове на градове за каране на коли соп ограничение 60 км/ч.
14
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Най-естественото нещо е велосипеди на де се карат, където са пешеходците. То така си пише и в закона, но велосипедист закон не спазва. Те са над закона.
13
1
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Заради такива като теб трябва да забранят велосипедите в населените места.Иначе приятелят на онази с бялото панталонче добре ти обработи главата - точна както си заслужаваше.
12
2
 
4
 
! Отговори
Акс преди 7 години
Определено селските меко фъфлещи граждани на София мразят велосипедистите. Сигурно не са мърдали по-встрани от БГ. В "белите" страни на ЕС хората с велосипеди се възприемат по съвсем друг начин и градската управа им създава условия за безопасно придвижване. Докато тук...нямам думи. Но пък вчера ме накефи една "мацка" с бяло панталонче как ми се отърка в задната гума на колелото, защото просто не поиска да сподели трите метра тротоар с мен...
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен самия израз "пешеходна зона" изключва велосипеди в тази зона. То и разумни шофьори има, не само джигити, но ограниченията важат и за тях. Нека има велоалеи, но в пешеходната зона наисти а да само ПЕШЕХОДЦИ. Както аз се съобразявам както като пешеходец,така и като шофьор и има правила за мен,би трябвало да има и за тях. И това е и за тяхна безопастност също!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Писна ми (10)Абсолютно съм солидарен с Вас. Днес, на пл. "Света Неделя" (западната страна), един такъв колоездач дойде с потока коли от бул. "Ал. Стамболийски", пресичайки трамвайната линия като МПС и с качи на тротоара, почти върху мен като пешеходец. Добре, че още съм с рефлексите си, та отскочих и се "спасих".Ако беше някой възрастен - не ми се мисли какво щеше да стане. Нищо друго не ми оставаше, освен гласно да му пожелая ****.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в Русе ще стане както стана в София. В София туриха едни забранителни знаци за велосипеди на бул. Витоша, но никой велосипедист не се съобразява с тези знаци. Това е проблема в България - закони има, но няма държава, която да наложи спазването на законите. В случая кой държавен орган трябва да наложи спазването на Закона за движение по пътищата? КАТ или ... всеки да си носи бухаалка.
8
2
 
15
 
! Отговори
Писна ми преди 7 години
Писна ми от тези колоездачи в София. Дано София последва примера на Русе, но не просто да сложи знаци забраняващи велосипедите, които колоездачите не спазват, както е на бул. Витоша, а съответните органи да налагат глоби на колоездачите, които не спазват Закона за движение по пътищата. Опасно движение на колоездачи по тротоари, опасно движение на колоездачи в насрещното, опасно преминаване на колоездачи на червен светофар, ... това са малка част от многото нарушения, които непрекъснато правят.
7
3
 
14
 
! Отговори
Пешеходец преди 7 години
Правилно - трябва най-накрая да се вземат мерки против колоездачите-талибани. Писна ми от тях. Дано и в София ги накарат да спазват закона.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво Русе, бе! Напишете нещо за ТЕХЕРАН! Вчера, цял ден имаше дитирамби за посещението на нашите "държавни мъже и жени" и за светлите перспективи в отношенията с "братския" ирански народ, а ДНЕС - НИЩО, СТОЙ-МЛЪК.Смешни хуйналисти!
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер в целия свят развиват велоалейте и еко транспорта, само в *** го забраняват, за да облекчът колите.
4
14
 
24
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
Велоталибаните са по-нагли и от селските шофьори. Поне автомобилите подлежат на някакви санкции и глоби. Тези с колелетата си карат където си искат, врат се постоянно в най-лявата лента, минават на червено където и когато си поискат, карат в пешеходни зони и т.н. Незнайно защо се мислят за свещени крави...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то като не минеш с голяма скорост да ти видят майсторството защо ти е да караш колело -мисли на днешния кеелеш
2
9
 
7
 
! Отговори
Marie Claire преди 7 години
Голяма глупост! Направили 1км велоалея от 1 година и вече взеха да се изсилват! Когато има много хора, на ссамите колоездачи им е неприятно преминаването по Александровска.. няма нужда от забравни
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бихме се съгласили да се въведе текст в наредбата "преминаване със съобразена скорост" точно така, както фигурира в Закона за движение по пътищата", пише в разпространено до медиите становище на сдружението.====================================Няма такива наглеци. Съмнявам се, че центърът на Русе е част от републиканската пътна мрежа, че да се регулира от ЗДвП. Не се говори за скорост, а за право на пребиваване там. То се регулира от собственика на площите - общината.