Лидер сме в Европа по производство и износ на билки

Връщат се у нас като храни, козметика и на завишени цени
26 юли 2016 21:40, Елка Василева
5
Лидер сме в Европа по производство и износ на билки
Снимка: архив, Reuters

България е на трето място в света и лидер в Европа по производство и износ на билки. Годишно в нашата страна се добиват около 15 000-17 000 тона медицински и ароматни растения, а от тях едва около 2 000-3 000 тона се преработват или консумират в България, информират от фондация "Информация и природозащита".

Около 200 български билки от 140 растителни вида се изнасят навън, предимно за Германия /65 на сто/, Испания /10 процента/, Италия /5 на сто/, Франция /5 на сто/ и други страни /15 процента/.

Над 85 на сто от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид за дълбочинна преработка в чужбина. След това те се връщат у нас под формата на храни, козметични и лекарствени препарати на многократно завишени цени, отбелязват експертите.

Според тях нашата страна и българският бизнес губи много от факта, че изнася добитите лечебни растения в изсушен вид, а не ги преработва, което генерира по-високи печалби.

В тази връзка фондация "Информация и природозащита" съвместно с представители на науката работят активно за популяризиране на лечебните растения като алтернативен бизнес в българските планински села.

В нашата страна вече има земеделски производители, които са успели да затворят цикъла - те произвеждат лечебни растения, преработват ги и търгуват извлечените етерични масла на световните борси. Такъв пример е Ридван Иляз, който е един най-големите производители на етерични масла у нас. Започнал да се занимава с билки от 2004 година, днес той изнася масла от етерично-маслени растения в десет страни - Франция, Германия, САЩ и други.

Заради географското си положение и климата си нашата страна е изключително богата на билково разнообразие. Билковите ресурси на България могат да бъдат поминък за голяма част от населението, коментират експертите от фондация "Информация и природозащита", цитирани от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: износбилкипреработка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
Ми кво друго да прайм,ще берем липа,лайка,бабини зъби,мащерка,ще садим картофи,боб,лук и..........
3
0
 
3
 
! Отговори
пешо преди 7 години
обяснете го на депесарските тютюнджии...
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1, Комунистическия Интер-национал е Циониstка доктрина а ти Шматко си техен драскач и плювалник, със провкации и делене на хората
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре развитите страни умеят да обработят суровините - пример Белгия, Швейцария, Италия и Германия - едно каково дърво едно кафено зърно не са отгледали, но в целия свят продават кафе и шоколадови изделия. Начело в изнасяне на суровина различна от нефт е по-скоро показател за слабост...