BG скумрията – от Норвегия, сафридът – от Гърция

Българска риба има само в кръчмите по морето
Обновена: 27 юли 2016 08:11 | 27 юли 2016 07:08,
42
BG скумрията – от Норвегия, сафридът – от Гърция
Снимка: архив, Булфото

Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска.

С изключение на калкана, морските дарове са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията - от Норвегия. От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус.

Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, коментираха от сдружението на рибарите "Черноморски изгрев" пред в."Монитор".

В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца. Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето. Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето например е български.

Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лева за килограм. Двойно по-евтин е гюмюшът. Харибът е 4 лева, скумрията е по 5,50 лева, сафридът - 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3,50 лева, като цената й варира до 5 лв. Акулата е 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът - 18 лв.

Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв. за килограм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВашкуНе той е виновен.... просто са сменили снимката, иначе наистина бяха шарани
8
8
 
2
 
! Отговори
Вашку преди 7 години
......Оня пък Вашку по-долу много компетентен. Къде в шарана и каракудата живак бе смешен? ...................... В САЩ беше публикувана доста широкообхващаща статия за шарановите риби,и имаше снимка на жълта каракуда и поднея предупредителен надпис който гласеше нещо подобно като ...,, А специално тази риба не я консумирайте никога...'' защото била от ерата на динозаврите и била една от най-старите животни на земята,за това че съдържа огромно количество живак,може да оцелява без.. О2
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм виждал на Ахтопол с грип да изкарват 10 човека един тон риба...притеглиха я на място защото наемните работници бяха на такъв надник- процент от улова ...такова нещо не бях виждал..толкова много риба, естесвено не видях скумрия видях една морска котка от която всички се пазеха ...опасно животно заради назъбения си шип- директно те убива ако те нацели в сърцето.
6
1
 
30
 
! Отговори
Скапана държава преди 7 години
Картофи от Египет,ябълки от Полша риба от Норвегия,домати от Турция,дини от Македония,чушки от Гърция ,чербено цвекло от Чехия,грозде от Чили,месо (20 годишно от Аржентина) Ужас ,абе госуда политици къде е българското земеделие ,къде е нашето прочуто някога жиботновъдство ,Разсипници и предатели сте Вие
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво като е от Норвегия и Турция.
4
2
 
15
 
! Отговори
рибар преди 7 години
Та рибата, която се вади от морето отива за приятели, роднини и каквото остане за отбрани заведения. Казвам отбрани, защото повечето заведения разчитат на вносна риба, макар в менюто да пишат, че е черноморска. Познавачите знаят къде да хапнат истинска черноморска риба.Оня пък Вашку по-долу много компетентен. Къде в шарана и каракудата живак бе смешен? От някоя замърсен водоем, ако са да, но иначе това е една чиста и изключително вкусна риба. Особено дивия шаран. Ял ли си такъв добре приготвен?
3
0
 
10
 
! Отговори
рибар преди 7 години
Списвачите на тоя см0тан сайт за пореден път пускат каква да е снимка. Говори се за едно, а снимката е за друго. Да, де те шараните пак са риби, нали. Онова дългото в горния ляв край, като гледам не е шаран, а амур, но е друга тема. Та кажете смешници, как сладководната риба е превърнахте в соленоводна?Черноморска скумрия от години няма. Изловиха е и някой, ако ви говори за такава го пратете на м*йната си. Всъщност има, но е толкова малко, че никой не е продава. Сафрида е същата работа.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво е екзотичното на гнусния лигав пангасиус, който се храни с л*ата по реките във Виетнам?
1
2
 
11
 
! Отговори
Вашку преди 7 години
Вместо да ми пишете за морски риби,и да показвате най-вредните сладководни риби, м/у другото шарановият род са най-богати на живак,особено каракудата/ Я вземете да публикувате конституцията на РБ,за да си знаеме правата,и да се не плашиме от ,,Некорумпирани'' съдии и прокурори,които ядът и пият на една маса с героите от ъндърграунда,че даже се и хвалят по Фейса със снимки.Кажете ни какви са ни правата в таз държава.