15% от жертвите на трафика на хора – непълнолетни

Най-често ни експлоатират за секс или труд в Гърция, Германия, Холандия
1
15% от жертвите на трафика на хора – непълнолетни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 15 на сто от жертвите на трафик на хора както в България, така и в ЕС, са непълнолетни, каза днес във Варна Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. По думите й най-често наши сънародници са експлоатирани - сексуално или трудово, в Гърция, Германия, Холандия, Испания, Норвегия и, в последно време, Швеция.

Методите за набиране на жертвите са различни, но при сексуалната експлоатация най-често някой печели жертвата емоционално и след това я кара да проституира, разказа Димитрова. По думите й други популярни варианти за набиране на бели робини са примамливи обещания за работа като фотомодели, сервитьорки, барманки. При трудовата експлоатация обикновено методите на привличане на жертви са или "реклами" от уста на уста или чрез интернет.

За миналата година в България идентифицираните жертви на трафик на хора са 405, допълни Димитрова. Тя обаче уточни, че тази бройка е само на потърпевшите, по чиито случаи са образувани досъдебни производства.

Освен непълнолетните, силно уязвима е групата на младежите между 18 и 25 години, каза още Димитрова, цитирана от БТА. Тя посочи, че в страната има три държавни приюта, в които жертвите освен подслон, могат да намерят психологическа и социална подкрепа. Освен това има и много кризисни центрове, с чиято дейност са ангажирани граждански организации.

Сред най-популярните начини за търсене на нови жертви чрез интернет са сайтовете за запознанства и скайп, допълни инсп. Любомир Тулев, експерт в специализиран сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП. Той допълни, че през последните две години се наблюдава тенденцията да се таргетират освен деца и възрастни хора, предимно мъже. Популярен сценарий е сексуалното изнудване, разказа Тулев.

По думите му до момента жертвите са само мъже, на възраст над 40 години. Потърпевшите получават покана за запознанства в социалната мрежа от хубаво изглеждащи млади момичета. Контактите са на английски и много бързо преминават в скайп, каза Тулев. По думите му следващата стъпка в сценария са сексуалните закачки, а господата много бързо се съгласяват с младите дами. Само че активностите на мъжете се заснемат и клиповете се качват в една от най-популярните платформи, допълни Тулев.

Той уточни, че клиповете са частни, скрити и не могат да бъдат открити при нормално търсене в платформата, но в паниката си потърпевшите не осъзнават това, а мислят само как клипът ще стане достояние за децата и познатите им.

В резултат жертвите са готови да платят искания откуп, който най-често започва от 500 евро, каза Тулев. По думите му зад изнудванията стоят организирани групи, които в 99 на сто от случаите действат на територията на Кот д`Ивоар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Варнатрафик на хора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
? преди 7 години
Колко от жертвите на трафик, които са под 18 г., всъщност са продадени от родителите си?Щото едни спазват културна традиция - прехранват се чрез децата си.