Жегата и днес – до 36°, 7 области с червен код за пожари

Ще подухва само в Източна България, морската вода ще е чай
5 авг 2016 09:30,
1
Жегата и днес – до 36°, 7 области с червен код за пожари
Снимка: Reuters, архив

Днес ще е предимно слънчево, около и след обяд горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен източен вятър.

Това съобщи дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София около 31°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 28° - 30°. Температурата на морската вода е 27° - 28°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 24°, на 2000 метра – около 18°.

В 7 области на страната е обявен червен индекс за пожароопасност. Това са областите: Плевен, Велико Търново, Разград, Добрич, Силистра, Хасково и Ямбол. При този индекс са възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в районите населени с кривоглави ястребе е обявен кафяв код-по обясними причини