На война с миграцията: Село плаща стипендии за висшисти

Има уловка – студентът трябва да се върне и да работи
27 авг 2016 14:34,
34
На война с миграцията: Село плаща стипендии за висшисти
Снимка: архив, Ройтерс

Една малка българска община тръгна на война с обезлюдяването. Местната власт реши да плати образованието на всеки местен жител, който иска да следва в университет. В замяна, обаче, той трябва да се върне и да работи в местната администрация. Ако се откаже или прекъсне, кметството ще си иска парите обратно, разказва Нова тв.

От години в малката община Якимово край Монтана съществува глад за специалисти. Безработицата е голяма, но висшисти няма. Затова общината се заема да финансира образованието на младежите.

"Помощта, която ще отпуска общината ще бъде в две направения - стипендия или еднократна помощ веднъж в годината или в периода на обучение", обясни зам.-кметът на Община Якимово Константин Владов.

"Дори и минимална да е, пак е помощ. Моята такса е 200 лева”, обясни Теодора Любомирова, която в момента е без работа. Момичето от октомври ще учи предучилищна педагогика и ще кандидатства за помощта.

Още преди да тръгне към София е сигурна, че ще се върне да работи в детската градина в селото. Местните хора обаче не бързат с оптимизма.

"Хубаво е, на мен ми харесва това нещо, но не знам доколко ще свърши работа поне за този район", казва Денислава Методиева, жител на село Якимово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Един българинПознавам добре това село, имам приятели оттам. Защо не кажете, че софийски фирми, от агробизнеса, тероризират местните производители, че в селото няма работа, освен през кампанията по прибиране н ареколта или оран и засяване, ахората искат да ядат всеки ден?И да, на тази България не и трябват вишисти. Трябват и много нашенските шведи, както и имигрантите, за тях се грижи само, а децата ни-всеки се спасява както може. В съседните села на Якимово няма българи вече, само шведи .
22
1
 
1
 
! Отговори
so funny преди 7 години
До дебелия хората пишат глад и глад ще остане , докато свинската масс и певски и такива като тях мутрички не усетят истинския брутален глад до смърт ама до смърт , тоест като измрете по един или друг начин отвънка или отвътре направо ще ви извозват мутрите към крематориума ......
21
2
 
6
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Минималната заплата в европейска България не трябва да мърда ,защото с 420 лв минимална заплата в България се живее прекрасно.Никаква аванта за българина пари няма трябва да се купуват нови лимузини за депутатите,предните са на 2год и са морално остарели.
20
3
 
6
 
! Отговори
До анонимен 5 преди 7 години
Продължение:Докторите с мизерните си заплати и пратени на сила в някой край на България бяха абсолютни незаинтерисовани да ти помогнат, ако някой шеф или приятел не им се обади за теб. Имаше и изключения разбира се, но те ставаха все по-редки докато накрая системата се срути.
19
5
 
9
 
! Отговори
До анонимен 5 преди 7 години
Срамота е да лъжеш така безобразно. Така нареченото държавно разпределение имаше за всички вишисти. Аз завърших инженерство и ме разпределиха, както разпределиха и целия випуск. Да не говорим, че всички не софиянци нямаха право да живеят и работят в София. Те не само ми отказваха работа по спесиалността но ми отказваха да живея в София. Ти проумяваш ли го това, като си натръскал тези лъжи. Здравеопазването ни беше много далече от световното ниво. Живял съм по това време и знам какъв ужас бяха болниците ни, ако си без връзки. Лекарства и модерна апаратура нямаше. Докторите с мизерните си з
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние един ден неминуемо ще стигнем до компютаризиране на земеделието и животновъдството . Ще има глад както за висшисти , така и за г........и с лопати .
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така . Парите опропастиха България , парите сега да я оправят . България има пари за всичко и за всички , но за да имаш пари , трябва да казваш - пари няма . А казваш ли пари няма , наистина започва да няма . Това не е дилема , а чисто българска измишльотина .
16
1
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Ето какво пише за Якимово в Уикипедия в раздела "Поминък":"Един от основните поминъци на хората в региона е земеделието и животновъдството. Най-често срещаните култури са царевица, слънчоглед, ечемик, жито, овес, люцерна и други. Сред домашните животни най-често отглеждани са крави, коне, овце, кози, прасета, кокошки и други птици. Конят и магарето са основни животни, присъстващи почти във всеки дом."Какъв глад за висшисти бе, братче???
15
4
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Не мисля,че ще изчезне по-скоро ще се закрепи някъде около 4-5 милиона и ще тръгне нагоре,Зависи от пилитиците ако са тъпички ще ни напълнят с бежанци и ще насърчат ромската раждаемост тогава ще се превърнем в бананова република- много бедни цветнокожи дет се колят и гърмят помежду си.Разбира се има и добър вариант.Това да не се случи.Аз предпочитам да вярвам в него.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нищо няма да помогне БГ загива и изчезва разберете го
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17Не е така много капиталистически фирми ползват ръчен труд. От високоплатените майстори работещи в ролс-рой или мерцедес-бенц АМГ до полуробите по банановите републики дето правят дрехи,чорапи и обувки.Проблемът при комунизма е че мангизите свършиха.И имаше не оня който работи съвестно а тоя който краде най-много.Иначе официално раят беше на цветните картички и плакати.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Мдааа... и от чешмите течеше мед и мляко. :)) А и всичко беше безплатно и всички имаха работа, е вярно, че работата за 1 я вършеха 5 човека и сега малко са им ниски пенсиите заради това, ама карай. Важното е, че са живели в рая! :))Именно. При капитализма има социална система, защото за да са високи заплатите на работещите не всички трябва да работят. Не трябва 5-*** да вършат работата на един. Без това никога не може да има работа за всички. Но вие сте против социалната система.
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко било хубаво при комунизма.Ми като е толко хубаво що не искате да ходите в Северна Корея или някоя утрепана провинция на Китай.Там си е комунизъм от добрите ви стари времена.Хората си живучкат по землянки.Има колхози,ткзс-та където всички бачкат до изнемога за канче ориз.Тва да имаш течаща вода в колибата се счита за супер лукс.Всичко е кално мизерно,всички са еднакво зле само отговорните другари от ком партията ползват наркотици пият френски коняк и притежават мерцедеси.Супер,а?Да живей?
10
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 7 години
С Емиграцията, не с миграцията, бе ... чобани.
9
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизмът беше идеалната система за мързеливите. От теб не се очакваше нито да мислиш, нито да действаш, лежиш и чакаш Партията да се погрижи. Е, вярно имаше си засечки, като това да чакаш за телевизор цяла нощ пред магазина или да имаш същите мебели като половината си съседи, а не дай Боже, да си в 3 категория за апартамент... ама пък беше лесно, ходиш на работа, колкото да отбиеш номера, и все чакаш някой друг да се погрижи за всичко. А сега, ужас! Трябва да поемаш отговорност!
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИмаше и много недостатъци и извращения, но за едно си прав - в сравнение с днешния свинярник соца си беше направо рай.
7
1
 
5
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
До 1Еми кво да каже? Нали е преятел с Агнето, което е на овчаря, а той е.....
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Мдааа... и от чешмите течеше мед и мляко. :)) А и всичко беше безплатно и всички имаха работа, е вярно, че работата за 1 я вършеха 5 човека и сега малко са им ниски пенсиите заради това, ама карай. Важното е, че са живели в рая! :))
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес след 27 години евроатлантизъм България е единствената страна в света където всеки пети бездомник е с висше образование.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНикой не са пращали по разпределеини освен медиците - зъболекари и лекари. Във всяко село имаше лекар и зъболерар - България имаше здравеопазване на световно ниво. И студентите по медицина знаеха за това още преди да кандидатстват. Договорите с предприятията бяха по желание, само който иска ги сключваше, който не иска сам си избира къде да работи после и никой нямаше право да му отлаже работа ако тя отговаря на квалификацията и образованието му. Работа имаше за всеки.