Градят забавачка в Монтана, само за ромчета ще е!

Тя ще струва 1 млн. лева, помощта идва от Швейцария
30 авг 2016 14:14,
58
Градят забавачка в Монтана, само за ромчета ще е!
Снимка: 24 часа

Първа копка на детска градина за ромчета в квартал "Кошарник", Монтана, направи кметът Златко Живков.

Забавачницата за близо 1 милион лева ще бъде изградена с помощта на швейцарци до края на годината, съобщава "24 часа".

Капацитетът на сградата ще бъде достатъчен да бъдат обхванати всичките близо 100 деца в квартала. В сегашната детска градина там има 84 момиченца и момченца. Майки и татковци приветстваха идеята, а най-радостни бяха малчуганите от ромската махала.

Строежът на сградата се изпълнява в рамките на проекта "Комплексен подход за ромско включване в община Монтана, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Монтана е сред четирите областни града, защитили свой проект за по-добра интеграция на ромите. Освен детската градина по швейцарския проект ще бъде направен културен център в квартал "Огоста", ремонт на читалището в Габровница и кабинетите на здравните медиатори в поликлиниката в Монтана. Така ще се осигури по-лесен достъп до различни социални, административни, здравни и социални услуги на ромите.

Финансирането на всичките дейности е 2 милиона 592 хиляди лева. От тях 1 милион 892 хиляди лева са осигурени от Швейцария, 334 хиляди лева - от република България и 346 хиляди лева - от община Монтана.

Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на февруари 2019 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
61
 
! Отговори
Хм преди 7 години
алоооооу БХК-то - къде блеете?! Това не е ли дискриминация?! Защо само за ромчета ще е градината?!Ааа сори - вие сте на друга хранилка, в другата лента - сори за дистърба...
11
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде се казва че е "само за ромчета"? Няма никакъв проблем който иска да иде, да си запише детето. Без значение Българин. Ром, Арменец, Киртаец и прочие.За подобно заглавие в много страни щяха да осъдят журналиста/редактора за изкуствено насаждане на омраза и клевета.
10
0
 
24
 
! Отговори
Да преди 7 години
Скоро само ромските деца ще са там!
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, знаят ли изобщо каква е дефиницията на "интеграция"? Това е абсолютно ОБРАТНОТО - пълна сегрегация, създаване на капсулирани общества в българската държава!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано не я запалят или разрушат за вторични иначе идеята е супер.
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много полезен проект. За разлика от заглавията на днес.бг. Това не е само за ромчета!
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз само искам да знам кога официално ще бъде обявено, че на територията ни ще бъде създадена първата в света Ромска държава.
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се нервете излишно! Защото тази градина, няма да изкара дълго. Малките питомци ще я окрадат отвътре, а родителите им-отвън.
4
1
 
32
 
! Отговори
Джавахарлал Неру преди 7 години
"В сегашната детска градина там има 84 момиченца и момченца. Майки и татковци приветстваха идеята, а най-радостни бяха малчуганите от ромската махала."ПРОСЪЛЗИХ СЕ !!! НЯМАМ ДУМИ !!! ЧЕ И СВЕЩЕНИК !
3
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом ще има забавачка само за ромчета, това е расова дискриминация. Което ще рече, че трябва да отвърнем със същото. Обществени заведения само за бели, както и транспорт, и училища.А БХК да ходи да се ...
2
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само за какво?това не е ли сегрегация, дискриминация?!интересно, дали има детска градина само за неромчета?очаквам моментална реакция от БХК
1
0
 
49
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Дискриминация? Ало, Хелзинския комитет!