Доскоро домашни любимци, отскоро улични псета

Стопани натирват животните от вилите си, не искат и поколението им
54
Доскоро домашни любимци, отскоро улични псета
Снимка: архив, БулФото

Основен източник на безстопанствени кучета са не животните на улицата, а изоставени домашни животни и нежеланото им поколение.

Очертава се и тенденция броят на безстопанствените кучета да се увеличава през есента, когато собствениците на летни вили ги напускат и изоставят домашните си любимци.

Това показва анализът на приетия от правителството Отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета за 2015 г.

Според данните се увеличава броят на заловените животни при изпълнение на общинските програми.

22 186 безстопанствени кучета са заловени през миналата година. Кастрирани и върнати по местата на залавянето им, както е по закон, са 17 300. За сравнение през 2014 г. заловените животни са били 20 271.

Расте и броят и на осиновените безстопанствени кучета. През 2015 г. те са 2960 – с 624 повече от 2014 г. Най-често осиновяванията на кучета се правят в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора.

В интегрираната информационна система на БАБХ за 2015 г. са въведени данните за общо 65 018 регистрирани домашни и безстопанствени кучета (14 849 през 2014 г.).

Агенцията също така е разработила и поддържа национален регистър на приютите в България. Те са 41, като регистрирани приюти няма в областите Благоевград, Враца, Пазарджик, Разград, Сливен, Смолян и София област.

Докладът посочва, че към момента изпълнението на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета е частично, на различните места се прилагат различни методи, с което не се постигат задоволителни резултати.

В отговор на това през 2016 г. бяха направени законови промени, въз основа на които Министерството на земеделието и храните, в сътрудничество със заинтересованите страни, разработва национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета на територията на страната.

Тя ще включва мерки и действия за овладяване на популацията от безстопанствени животни по хуманен начин, което да доведе до подобряване здравето на населението, намаляване броя на безстопанствените животни и съответно – на риска от възникване на зоонози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: домашни любимцикучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Извинете, но само аз ли намирам за странно, че БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) отговаря за регистрираните домашни и улични кучета...? Какво общо има това с тях и как те могат да са компетентен орган....? Толкова ли не останаха други агенции за животни, та трябва БАБХ да го води този регистър? о.О
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това куче от снимката не е братовчед ми, а пряк потомственик на вълка. Преди милиони години косматите ни предшественици са ги опитомили и използвали за охрана и то с/у кого?- братята им - вълците. А сега ги зарязахме на булевардите и улицте. Е няма по-подло с-во от Човека. Ако вие не настръхвате от това ,означава че сте скъсали с централния.
35
7
 
14
 
! Отговори
Niki преди 7 години
Кучетата са много много по- интелигентни от Вас- пишещите със злоба за животните!!!А тези, които имат куче и убиват това, което Е без дом / изхврлено често от такива като тях / - СА СНОБИ!!!
34
3
 
15
 
! Отговори
Б преди 7 години
Чета коментарите и недоумявам .. как е възможно да има толкова ментално обременена *** в тази страна!? Оскотяла, безчовечна и лишена от мисъл и емпатия маса.Лошото е , че се множите и ,, възпитавате,, същите *** като вас, мразещи и ненавиждащи всичко и всички !!
33
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучета и котета имат толкова право на живот,колкото и хората. Не сме ние тези които ще нареждаме на Майката природа . Не пускайте обяви :" подарявам куче,коте..." . Не това е все едно подарявате дете.Тези които искат да си имат любимец ,нека ви платят и ако може повече. Човека почва да мисли само след като се е бръкнал дълбоко!
32
4
 
14
 
! Отговори
Чибо преди 7 години
До ОБИЧАЩ ЖИВОТНИТЕСмо*таняко, не си позволявай да съдиш нормалните хора, които обичат и живеят с други нормални хора като тях, но също гледат куче, котка или друго животинче и плачат, като умре! Кучето НЕ е човек и неговата вярност няма нищо общо с човешката обич.
31
9
 
15
 
! Отговори
ОБИЧАЩ ЖИВОТНИТЕ преди 7 години
човек,невиждащ болката на животните,не вижда и боклата на хората,повечето коментиращи не обичат животните,не коментирайте,гледайте си егото и бъдете измамно щастливи,хубав ден на всички ХОРА
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом като бездомните *** са главно ИЗОСТАВЕНИ такива, смятам за по-редно да бъдат разстрелвани където са заварени - на публично място, пред погледите на всички. И между другото, куршумът е бая по-хуманен от простото кастриране и оставяне на животното да продължава да води мизерно съществуване по улиците. Само така може да се осъзнае обществото, че да изоставяш животинки ей така НЕ Е шега работа.
29
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по-жестоки хора от собствениците на кучета. докато живеят с тях затворени в апартаменти и тесни дворчета, изтезават "любимеца" си с парфюмерия и химични препарати. Като им се нарадват, ги изоставят. Горите са пълни с подивели ***, които изяждат дребния дивеч. Нарушена е цялатаекосистема в нашите гори само заради прищевките и лицемерието на хора, които не са годни нито да общуват, нито да обичат. За изпоядените дечица не ми се говори. За безочието на кучкарите не ща да споменавам.
28
12
 
6
 
! Отговори
Веган преди 7 години
До Врабче Хахаххаххахаха! А от вашият коментар свети милосърдие и одухотвореност, нали? Гледате другите, а виждате себе си! И се пише маняк, идете да четете книги, че чукча не читател.
27
13
 
16
 
! Отговори
ОБИЧАЩ ЖИВОТНИТЕ преди 7 години
който не обича животни,не обича и хора.обича само собствения си ***,мисли само за пари и е готов на всякакви лошотии за да е добре,това не са хора,*** СА
26
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги са ме отвращавали собственици на кучета, които гонят, ритат и ругаят уличните, които идват да се запознаят с кучето им. Не завиждам и на кучето на такива.
25
6
 
9
 
! Отговори
До Врабче преди 7 години
Г-н, г-жо, г-це или г-н и г-жа Врабче, с прискърбие ви съобщаваме, че вашата душа е ранена, убита или безследно изчезнала.За невежите пояснявам, че това е перифраза от ''Параграф 22''.
24
21
 
18
 
! Отговори
purko преди 7 години
Аз имам куче от 10 години. Но съм за избиването на бездомните кучета.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен29.... Путин яко им е.....Бездомните кучета са по- интелигентни от теб.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гладен редактор 19За да направиш тези заключения явна много добре си се изследвал и опознал!
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин яко им е бръкнал на жалките краварофили, добре ги е разцепил, дори и под статия с такава тема пак за Путин си плещат. Без дори да му се споменава името, постоянно са в стресс от Путин, само Путин им се привижда.
20
20
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
До ВрабчеНационалните предатели, обичащи единствено Путин и Русия да наричат други българомразци! Трогателно.
19
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТова не са точно евроценности - хората в Европа са стари и самотни, Германия 1.4 раждаемост, Холандия 1.6, България 1.3. А са нужни поне 2.1 деца на семейство. Хората остаряват самотни, нямат деца и си мислят че кучета затворени в апартаменат и вързани на каишка които да им въртят опашка и да ги почитата както богове (те са богове за кучето) ще им запълнят извратения живот. А има и много които взимат куче защото е модерно, за статус, нищо общо с любов към жовотните.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16, ти като толкова обичаш животните, плъхове обичаш ли, ами змии