Пловдив въстана с хора́ , София го последва!

Пловдивчани се възпротивиха на забраната на танца в Цар-Симеоновата градина
11 сеп 2016 22:22,
84

Снимка: Dnes.bg


Стотици пловдивчани и българи, дошли от други градове, извиха огромно хоро на площад "Централен" в Пловдив в неделя вечерта. Това се случи в знак на протест срещу забраната на Община Пловдив хора да се играят в Цар-Симеоновата градина на града.

Напук на забраната от Община Пловдив , която се опита да изгони "Хора́ за хората" от центъра на града, този път организаторите бяха си взели тонколоните, а тъпан също се включи в акомпанимента на българския народен танц.

"Трябва да се продължи традицията, защото хорото ни обединява, а забраната го прави само по-многобройно", разказа пред Dnes.bg  една от участничките в масовия български танц.

"Държа да кажа на управниците, че хорото е вечно, а те днес те са тук, а утре ги няма", заяви друга пловдивчанка.

Към огромното хоро в продължение на три часа прииждаха още и още хора, които се хващаха за ръце, за да покажат, че българските традиции са живи и не могат да бъдат заглушени от общински наредби.

"Няма да спрем да идваме - какво по-хубаво от обединението на хората под българския флаг”, попита риторично друг участник в хорото на централния площад в Пловдив.

От Община Пловдив аргументираха забраната за провеждане на традиционното неделно хоро в градината със сигнали на живущи в района за силна музика и с наредба, която забранява използване на електронни озвучителни средства в централната градска част.

След забраната, пловдивчани извиха мълчаливо хоро – без тъпан и без съпровод всички хора се хванаха за ръце и се понесоха в ритъма на танца без музика. Тази неделя неделното хоро бе съпроводено от три тъпана и музика и беше най-многобройното досега.

За да подкрепят жителите на Пловдив, в града пристигнаха участници от танцови състави от Асеновград, Пазарджик и Хасково.

В подкрепа на българския народен танц в културната столица на Европа, се обявиха и софиянци. Близо 100 души се хванаха на хоро пред Народния театър, за да изкажат своята съпричастност с пловдивчани и борбата им с градските власти. Софиянци си носеха уредба и тонколони, на които звучаха български хора́ .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
майна преди 7 години
Дано традицията продължи на площада. Нямам против хорото, стига да не е в градината, където беше, щото наистина голям тормоз беше всяка неделя.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нама ли една песен да изпеете уе ! стига с т'ва яденестига с тия сватби стига с тоя фитнес
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година хоро, а догодина - голо хоро.
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
десетилетия наред никой не се е оплакал от това хоро. Ако някой се бе оплакал първите години друго щеше да е. ОСвен това срещу него не да речем поливината град а две-три семейства и хайде - кмета иска ад го забрани, а не гледа колко поддръжници има хорото. Тотев отадвна е известен като мафиот, защо не забрани на ходжите да пеят?
53
1
 
23
 
! Отговори
забраната е идиотска преди 7 години
първа - забранено е да се играе хоро в ПАРКА без разрешение, а той е публичон място. Второ това е традиция на Пловдив. трето - кому се пречи години са се играли хора и никой не се е оплакал. стахът е да не се събират хора, за да не стане митинг.Опраднието - хороот не било културно събитие КЪРТИ.
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 74Това е идея. Примерно - официално да се забрани изучаването на българска история и българска граматика... Няма по-сигурен начин да накараш българите да се заинтересуват от тези неща и напук да тръгнат да ги разпространяват
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаш да популяризираш нещо в Бг - Забрани го !
50
1
 
38
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Ами "ромските" сватбарски музики които надминават в пъти повече олелията от дискотеките ? Ами ходжите дето воят като карпатски вълци ? Турските власти в Пловдив решили да забранят хорото защото 2 турски и 2 "ромски" семейства подали сигнал че им пречело !
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гинчоВ града е евроатлантически нарко-кючек.
48
2
 
25
 
! Отговори
гинчо преди 7 години
След като според част от коментиращите хорото е танца на селяните то ,че кючека в градските заведения тогава е танца на интелегентните граждани
47
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на избраният с измама кмет на Пловдив е,че се изправя срещу българщината,а в същият момент си затваря очите пред денонощният шум от ромските сватби.
46
17
 
16
 
! Отговори
Наредби и правилници преди 7 години
Регламентирайте място и танцувайте колкото искате . Какво са пишете някакви щуротии , безполезни ?
45
18
 
11
 
! Отговори
Наредби и правилници преди 7 години
Какво ми цъкаш минус ? Да не съм го приемала аз на общински съвет . Отваряйте си очите и ушите другият път .
44
21
 
18
 
! Отговори
Наредби и правилници преди 7 години
(3) Забранява се провеждането на сватбени, семейни, фирмени и други тържества и събирания, на нерегламентирани места улици, площади, градинки, паркове и други обществени и частни имоти, водещи до нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите.
43
1
 
22
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Кажи му либерал и го заплюй!Няма по-продажни тва...ри от либералите, ей!!!
42
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става селянини? Освен хора има ли нещо в празните ви селски тикви?
41
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селски глупости. Ти таковам глупавите хора.
40
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
До До KAN 48Щял си бил да му отговориш по същество - ама на, нищо съществено не си постнал. Правописни грешки и други оправдания...
39
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С какво е мотивирана тази забрана? Звучи супер странно да забраняват на народеца да си тропа хоро в някакъв парк. Валсове, улични танци и кючеци позволени ли са?
38
1
 
38
 
! Отговори
България! преди 7 години
Глобалистите и техноте миниончета искат да унищожат всичко традиционно и определящи идентичността обичаи. Изгониха 2 милиона българи а сега насаждат хубавите арабели в България и по цяла Европа. Трябва на 110% всички българи да противодействат на тая гадна глобалистка перверзия!!