Село Мечка – там, където баща да си легне с дъщеря е традиция

В селото всички са роднини, кръвосмешенията – опасно много
21 сеп 2016 21:25,
256
Село Мечка – там, където баща да си легне с дъщеря е традиция
Снимка: BTV

Висок процент на деца с увреждания има сред ромите от село Мечка. Една от основните причини за това са кръвосмешенията. Сред тях има много дълбоко вкоренени традиции да създават поколения само сред роднините си.

Тяхната общност пристига в България през 1964 година - фамилия от около 50 души, които идват от гръцкото село Софу, откъдето са изгонени, а там се преселват от Турция. Техният произход е по-скоро турски, но са известни като гръцки цигани.

От тези 50 души започва възпроизвеждане до около 1000 души в момента. Процентът на децата с увреждания при тях е доста висок, но официална статистика за това няма, тъй като не е правено отделно изследване върху тази общност.

Те самите казват, че не допускат други около себе си и дори да има хора, които са от сходен етнос, когато не са от техния род, това е много различно за тях.

Ибрахим и Анифе например са мъж и жена, но същевременно са и четвърти братовчеди, защото традицията в общността им не предполага да се женят за чужди. Те са сред най-далечните роднини, създали поколение в Мечка. Твърди се, че там има и деца, създадени от първи братовчеди.

Казват, че от 60-те години досега са станали вече над 3000 души.

"Ние много, много не се делим тук... Братски, братски деца – братовчеди, не само в Мечка. Ние сме в Бохот, в Тодорово", обяснява пред bTV Ибрахим Расимов.

За тази общност кръвосмешението е норма. Признават и, че има проблеми с децата – някои не могат да говорят, други не могат да ходят, обяснява Ибрахим.

Кметът на близкото до мечка село Буковлък познава културата и начина на живот на така наречените гръцките цигани.

Дори интимни отношения между родители и деца не са табу в общността. Полицаят Росен Русанов обясни, че е хващал в едно легло и баща с дъщеря.

Повечето деца от общността се записват с неизвестен баща, а майката получава социални помощи като самотен родител. Общността извършва сватбени ритуали между роднини по своя вътрешни традиции, извън контрола на властите.

Дори по-грамотните представители на общността, които са наясно какви са последствията от кръвосмешението, държат капсулацията на общността да продължава.

Почти 100% от населението на Мечка получава социални помощи. Децата с увреждания също се подпомагат от данъкоплатците, но държавата никога не е потърсила причините за многото увредени деца. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идват избори - изберете тези, които ще решат проблемите с индийското малцинство в България
73
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде където "живеят" турци е така
72
0
 
50
 
! Отговори
до 166 преди 7 години
"На никого не пречат, просто са си запазили традициите"...........Ти даде ли си труда да прочетеш, че въпросното село е почти 100% на социални помощи? Можеш ли да пресметнеш за 1000 човека каква сума е това? И колко човека натоварват болничната система заради кръвосмешение? И нали не си мислиш, че тези социални помощи идват от дядо Коледа?
71
20
 
6
 
! Отговори
eй руски кенeфи преди 7 години
Да живее България. Вие ще се разпаднете и ще изчезнете, а нас ще ни има винаги!
70
5
 
59
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Абе, ние надминахме и ромите по простотия и дивотия!Преди две години бях в Бг, но такова чудо не бях виждал!Последният път 2003 г все още имаше що годе култура!Но 2014 беше ужас!Кючеци още от летището, в автобусите и тролейбусите рингтоните на нашите българчета с маанета и кючеци!В заведенията и магазините също!По Тв-то турски сериалиИмах чувството че съм попаднал в някаква дива ориенталщина, а за мръсотията по улиците и царящата мизерия да не говорим.Какво бяхме, в какво се превърнахме!
69
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде ако ще е секс да е секс, ама не правете деца бе, толкова ли сте загубени...
68
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пита се защо държавата позволява това. Как е възможно да се дават помощи при кръвосмешение? Всъщност какво ли питам, това е България. Тук единственото право е за този, който има пари, да открадне още. Всички останали сме рая.
67
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като ги погледнах и всичко ми се изясни.
66
0
 
22
 
! Отговори
asr преди 7 години
затворената система води до само разрушение.
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живков ги приемаше на работа в мините и химичните производства че българите не искаха да бачкат.
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1964-та година. Когато пиле не можеше да прехвръкне границата. И как стават тия работи?!
63
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Издържат се с помощи, защото след 1989 г. демократите затвориха заводите и ТКЗС и много жени се принудиха да се продават.
62
2
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
dale4 sum ot takiva mesta i sela .
61
2
 
32
 
! Отговори
sss преди 7 години
Не е само заради помощите. Тези същества са изгонени от Гърция неслучайно. Това са едни от най-жестоките престъпници - убийци. Потърсете информация за "гръцките ***".
60
0
 
29
 
! Отговори
Тъжно и скандално преди 7 години
До Анонимен 119Не само че единственото, което правят, е да се плодят но и резултатът от това е плачевен -деца с увреждания.За тях това означава още пари, защото за такива деца държавата плаща допълнително. За нас същото нещо означава, че дерат още по една кожа от гърба ни, защото помощите са от нашия джоб.
59
12
 
9
 
! Отговори
ТОВА Е ТО: преди 7 години
"КОМУНИЗЪМ"---В ДЕЙСТВИЕ.... И В ЖИВОТА !!!ВСИЧКО Е "ОБЩО "----НЕМА ДОМ ,..СЕМЕЙСТВО ,...ЖЕНА ..ДЕЦА ...ПОКЪЩНИНА И РАБОТА....!!!!!!!!!!!!!!!ТАКА ОТПАДА И ......."ДЪРЖАВАТА И НАЦИЯТА"------като "ОТЖИВЕЛИЦА" ПРИ КОМУНИЗъМА!КОЙ--КОГО СВАРИ .....ДА му ГО "НАТОВАРИ"......ха,ха,хааааааааааа....ТОВА СА ИДЕИТЕ -----НА МАРКСИЗМА И КОМУНИЗъМА ...ОТ РУСИЯ И БКП/КПСС!!!!!!!!!
58
2
 
0
 
! Отговори
славянин1 преди 7 години
Адаш,Глупости!
57
8
 
26
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Такава толерастия на *** може да съществува само при ''демокрацията''! Не вдянахте ли всички, че ''демокрацията'' е оръжие за унищожение на народи и държави!?
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
114, родителите ти еднояйчни близнаци ли са, или са просто брат и сестра?----Възможно ли е еднояйчните близнаци да са разнополови изобщо, о, начетений?!
55
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно това, нарочно всяко село е правело събор и там се е извършвала сглядата - харесвали са се моми и ергени от различни села и родове. Не са били *** предците ни, знаели са, че не бива близко родство. освен това църквата е забранявала женитби до 4 братовчеди.