Десетки делтапланери в небето – незаконни!

Близо хиляда души у нас летят редовно, но без лиценз
Обновена: 22 сеп 2016 08:37 | 22 сеп 2016 08:21,
16
Десетки делтапланери в небето – незаконни!
Снимка: архив, Булфото

Десетки парапланери и мотоделтапланери кръжат незаконно в небето, съобщава в. Монитор.

По данни на ресорната асоциация "Български национален аероклуб" поне около 200-250 човека летят редовно у нас, а като се добавят и хората, които го правят спорадично, бройката им минава хиляда.

Още по темата

В същото време общият брой на всички регистрирани подобни летателни апарати в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", която е единствената, можеща да дава подобен лиценз, е едва 6.

Само през изминалия уикенд загинаха трима души при полет с мотоделтапланери. При инцидент в Шуменско загина мъж на 39 г., а друг на 37 г. е с опасност за живота. В Казанлък пък загинаха други двама. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Незаконно хвърчащ преди 7 години
Поздравявам авторката на статията за бързата реакция. Сега вече нямам забележки и мога да отида да практикувам любимото си незаконно хоби. Летете високо, носете си парашути, в неподходящи метео условия си вдигайте самолета в къщи и ще живеете дълго ;)
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По голямата част от Българите са незаконни, понеже нямат пари не са давали под масата на угоените гнусни търтеи които денонощно измислят нови и нови ограничения уж за доброто на нас глупаците. Не се обиждайте хора . След като търпим издевателства от управници които освен да рекетират друго не могат, след като ги оставяме да се преназначават двадесет и пет години , значи сме ***.
10
2
 
2
 
! Отговори
Zastrahovatelski преди 7 години
Lajete.ne e zabraneno.
9
2
 
6
 
! Отговори
Минцюлер преди 7 години
То убу,ама аз трънка в небето не съм виждал. Как ще дебна и вземам рушвети?
8
2
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Последният случай със загинал български парапланерист е от 2014 на територията на Турция. За същото време са се отишли вероятно десетки или стотици мотористи по пътищата. Активно летящите с парапланер в БГ са вероятно под 300 човека. Парапланер няма как да се регистрира в ГВА. Летящите с безмоторен делтапланер в БГ са мисля трима. Летящите с моторен делтапланер са доста повече и регистрирани към ГВА в огромната си част.
7
5
 
6
 
! Отговори
като палачи преди 7 години
Още по-нагли от мотористите и делтапланеристите са велосипедистите, каращи като палачи по тротоарите. Агресивни, нагли и арогантни.
6
4
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Три пъти прочетох и заглавието , и текстта! Никъде няма глаголът "скачам". Всеки човек, дори и журналист, не е меродавен. Този, които се изявява публично, трябва да е добре информиран ! Нямам и понятие от тези "хвърчащи обекти" и техният статут. Искрено им завиждам, че се реят волно като птички из небето..... Има, гледам, различни приспособления за летене. Не са ли и различни изискванията към тях. Не бива да се избиват като пияни шофьори по пътищата.....
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
честит ден на Независимостта !
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си взема голям и як чадър и разхождайки се из града ме духне вятър и полетя, трябва ли да го регистрирам в ГВА. и да имам лиценз за чадъра?
3
2
 
18
 
! Отговори
haha преди 7 години
Ами, тези които ходят в планината без лиценз за планински водачи? - алармира Любо Попйорданов. Всички при него на курс. И въобще нали се сещате, каква е идеята на тази работа? Българския аеоро клуб прави курсове, администрацията дава лиценз. По 1000 лева курса за първите 1000 "незаконни" - вие направете сметката.
2
2
 
9
 
! Отговори
Ръководител полети преди 7 години
До Незаконно хвърчащТова е вярно! Има само зони забранени за каквито и да е полети и няколко с ограничение на височината на полет. АЕЦ, един два завода от военно промишлените и други които не са известни на повечето хора но и реално няма да те свалят или да е занимават да те търсят.
1
2
 
26
 
! Отговори
Незаконно хвърчащ преди 7 години
Невежеството няма място в журналистиката. С мото делтапланер/парапланер не се скача, а се излита. И да не е моторизиран, пак не се скача, с едно малко, екзотично изключение в парапланеризма, наречено D-bag.Колкото до законното летене, не можете да регистрирате крило за парамотор като летателен апарат. Никъде не се изисква и лиценз за това. Дори при добро желание, няма как да заявите летателен план, без да имате регистриран летателен апарат. Един милион велосипедисти се движат незаконно ;)