В почти всяко българско село – незаконно сметище

Санкцията за кметовете, които не ги почистват, е 2 000 лева
3 окт 2016 16:37,
4
В почти всяко българско село – незаконно сметище
Снимка: Булфото, архив

Незаконни сметища на метри от къщите има в почти всяко българско село. Регионалните инспекции по околна среда и води налагат глоби на кметовете, но резултатът е само за няколко месеца и след това боклуците отново превземат ниви и реки.

Примерът е от хасковското село Брягово. Допреди няколко години земята на Тенчо Георгиев и негови роднини е била пасище. Сега обаче тук добитък не може да влезе. Само на метри от незаконното сметище са контейнери за отпадъци, но те са празни и дори съборени на земята.

Незаконните сметища се следят от регионалните инспекции по околна среда и води. Само за тази година тук са получени 20 сигнала за подобни замърсявания, съобщи Нова тв.

В случая с боклуците в село Брягово ще бъде дадено предписание на община Хасково да го почисти. От кметството заявиха, че ще бъде потърсена отговорност от кмета на селото, че е допуснал земята да се превърне в сметище. Тази година РИОСВ-Хасково е наложило два акта за непочистени сметища. Миналата година броят им е осем. Според хората обаче трябва да се санкционират и самите нарушители.

Засега глобените за изхвърляне на боклук са единици. Санкцията за кметовете, които не почистят нерегламентирани сметища е 2 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От гнилия *** газови пари ще ловим! Нали сме най-гениалното население на Земята! :))))))
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не са само шведите. Около нашето село има няколко такива самоделни сметища и всичките са плод на баш бели българи. То и засега тука шведи не живеят.
2
2
 
3
 
! Отговори
Писна ми преди 7 години
Тези сметища не ги правят хората, а... "шведите" !!!
1
1
 
3
 
! Отговори
Barch преди 7 години
Ot okolnite hoteli 4 zvezdi sa...?