Октомври започна с облаци, но ще приключи със слънце

Въпреки застудяването до сняг няма да се стигне
5 окт 2016 10:07,
0
Октомври започна с облаци, но ще приключи със слънце
Снимка: Bulgaria ON AIR

Въпреки застудяването, което наблюдаваме в момента, до сняг няма да се стигне, каза климатологът Христо Попов в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. "За днес очакваме времето да не бъде дъждовно, има облаци отново, но не се очакват валежи", допълни той.

Попов очаква към края на октомври да се задържи ясно време, без валежи, което означава, че температурите рано сутрин ще са по-ниски, но през деня ще е сравнително слънчево и топло.

Още по темата

По думите на климатолога в следващите няколко дни слънце няма да има. "Очаквам в края на месеца да се появи", посочи той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Във връзка с преустановяването на работата на метеорологичната станция на връх Мусала, Попов заяви, че не може да каже каква е причината. Той допълни, че не е сигурен дали причината е в недостатъчния брой кадри.

"Със сигурност ще се включа в протеста на синоптиците. Връх Мусала е най-високият на Балканския полуостров. От научна гледна точка не е хубаво да се губят данните, които се получават там", обясни Попов.

На живо в ефира на Bulgaria ON AIR се включи и синоптикът Красимир Стоев от НИМХ: "Не смятам, че трагичният инцидент с колегата Огнян Филимов е основната причина за временната консервация на станцията, както е написано в заповедта на директора. Смятам, че не е основната причина и липсата на персонал", каза той. "Настояваме станцията да заработи, независимо при какъв режим на работа, в рамките на месец-два, докато се обучат един или двама наблюдатели. Това е най-важното - да имаме данни. Това е най-високата точка на Балканския полуостров и не изглежда сериозно заради трагичен инцидент и липса на персонал да се закрие". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари