Събират пари за паметник на цар Симеон Велики край Ахелой

Поводът е 1100 години от историческата битка
11
Събират пари за паметник на цар Симеон Велики край Ахелой

Инициативен комитет събира средства за изграждане на паметник на цар Симеон Велики близо до Ахелой. Поводът е 1100-годишнината от битката при река Ахелой, която ще се чества през 2017 година, съобщи Петко Георгиев от Инициативния комитет.

Битката при Ахелой се е състояла на 20 август 917 година, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики, и войските на Византия.

Вече има изготвен идеен проект. Идеята е паметникът да бъде изграден в средата на голямо кръгово кръстовище, на пътя между Ахелой и Каблешково. Основното в мемориала е огромен кръст, висок 18 метра. В кръста ще има вплетен меч.

Фронтално ще бъде бюстът на Симеон Велики, висок 2 метра, добави Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Дано му мигаааааааа......копието в тъмното.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Характерното за мъртвите души е вдигането на много паметници, плочи и статуетки за щяло и нещяло! Подобно на зомби те се взират в небето при първия пуснат фоерверг и винаги пропускат това което минава на сантиметри от тях! Колкото по-*** народа, толкова повече паметници вдига!:))))))))))))))А това че техните съвременници са оскотели до дупка не ги интересува стига паметниците да никнат! :)))))))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо да е гавра паметника на цар Самуил, само защото му светели очите ?Навсякъде по света строят паметници и почитат героите си, само тук тръгнали къде платени, къде не да пищят, че на паметника му светели очите. Ей такива като вас ще си продадат и майките са жълтици. Нещастници...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3Нека проектантите и скулпторите да видят и паметниците в Санкт Петербург и Москва, поставени в памет на мъже, по-славни от тези, които спомена!Според мен, паметникът трябва да бъде грандиозен и да бъде поставан на хълма Биберна над Каблешково, отдето Симеон Велики е ръководил една от най-големите битки на Средновековието.
4
0
 
1
 
! Отговори
Ахелой от Станой преди 7 години
Станой от Ахелой да даде пари, а не само да пише г.лупости по форума!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметник е хубаво да има, но ако ще е гавра като тези на Самуил и Света София, по-добре да не правят.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прди да започнат с изработването на паметника,да се разходят из Виена,или Париж и там да видят с очите си,как се правят паметници.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Цар Симеон от отвъдното шепне:Не си губете времето с лицемерни мероприятия! Събирайте за лютеница и сирене и се грижете добре за децата! Те са бъдещето на България и от паметници не се нуждаят.