ЧЕЗ по петите на крадците на електроенергия

Въвежда нова система за проследяване на кражбите на ток
9 окт 2016 13:15, Петя Славова
30
ЧЕЗ по петите на крадците на електроенергия
Снимка: архив, Reuters

ЧЕЗ въвежда нова система за проследяване на кражбите на електроенергия.

От компанията са монтирали балансови електромери на всички свои 17000 трафопоста. Балансовото мерене е технически метод за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него, пише БТА.

"Чрез системата за балансово мерене лесно ще локализираме местата, където са налице загуби на електроенергия. Ще измерваме електроенергията, която влиза в даден трафопост, а чрез електромерите на клиентите ще преценяваме дали тя е равна на консумираната в домакинствата.

В случай, че количествата не съвпадат, ще сме наясно с точност къде се губи електроенергия и къде има незаконни присъединявания към мрежата. Съответно ще набелязваме конкретни мерки по места, в зависимост от особеностите на района, които можем да предприемем, за да се справим с кражбите", е казал Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

През 2015 г. от ЧЕЗ са констатирали 6458 кражби на електроенергия, а преките разходи на компанията за локализацията на кражбите възлиза на 2,5 млн. лв. Те са за сметка на компанията, но от посегателствата страдат и хората, които редовно търпят прекъсвания на електрозахранването в резултат на кражбите. ЧЕЗ призовава институциите за възпиращи санкции, които да сведат до минимум кражбите на електроенергия, така че да бъде осигурено спокойствието на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6.Щото има интерес в кражбите. ЧЕЗ не губи, защото разпределя загубите си от кражби на плащащите редовно сметките си клиенти. Сега са измислили друга врътка, с която ще прибират всички суми от многократно увеличените глоби за кражби в отделен фонд, а неприбраните суми за открадната ел. енергия ще продължават да разпределят в сметките на лоялните клиенти. Така ще прибират сумите за кражби двойно - държавата им съдейства да го правят, както и журналистите, а и.диотите плащат.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е едниствената страна в света, която умишлено се стимулират кражбите.
5
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Такъв е закона за съжалание. Но ако не знаете законите не ги пишат ЧЕЗ, а едни други.
4
1
 
21
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Майката ми разкатаха една година, след като цяла зима ми надписваха по 100 лв/мес за имот, в който не се живее. Оказа се, че някой го мързяло да си вдигне дирника и да отчете електромера. Цели 6 месеца се разправяхме за тия фактури и се ангажираха десетки хора, комисии институции, жалби и пр. Арогантно настояваха, че са дължими, нищо, че не отговарят на консумацията. Трябвало да платя и след това да ми приспадат месеци наред обратно. Направиха си и труда да ми спрат тока и да ми надчислят глоба.
3
2
 
23
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
"Конкретни мерки по места в зависимост от района..."Как ви звучи това? На мен ми звучи като дискриминация. Това трябва да се чете "в цигaнcкитe квартали няма да направим нищо защото и сега си знаем, че тем се краде 80%. Тях ще ги търпим, иначе, ще довтасат куп партии и организации. Затова, ще плащат останалите, включително и парите за монтиране на въпросните скъпи устройства."
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЛКОТО И ДА КРАДАТ ВАС НЕ МОГАТ ДА ВИ НАДМИНАТ....ВИЕ СТЕ НЕНАДМИНАТИ ПО КРАЖБИ.-НСТИЦИЯТА Е САМО В ЕЛЕКТРОМЕРИ
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тях кой да ги следи