Болниците ни опасни, стават факли за минути

При пожар могат да изгорят бързо, липсват и отдушници
11 окт 2016 07:19, Петя Славова
0
Болниците ни опасни, стават факли за минути
Снимка: архив, Булфото

Болници стават факли за 15 минути заради редица пропуски в строителството, сред които и липса на отдушници. Това са показали анализите на противопожарни експерти на голяма част от лечебните заведения в цялата страна.

Според публикувано проучване в повечето болници съществуват строителни дадености, които оказват неблагоприятно отражение върху развитието на пожара, като липсата на противопожарни и противодимни сектори в хоризонтална и вертикална посока. При такива случаи димните газове се разпространяват неконтролируемо в цялата сграда за извънредно кратко време.

Практиката показва, че 10 - 15 минути свободно развитие на пожар в първия етаж са напълно достатъчни за задимяване на всички етажи над него и създаване на опасност и дори фатален изход за болните, които често са упоени, обездвижени или дори не са в съзнание, се казва в анализа.

Според сигнал на майка, лежала в болница в Бургас пък, дори при наличието на подобни отдушници те не били ефективни, тъй като били пълни с фасове и кутии от цигари. Липсват и стаи със специално оборудване, което поддържа по-високо налягане от това в секторите, където се е разразил пожарът. В тези помещения според изискванията би трябвало да се скрият хората.

Според строители обаче дори да има подобно изискване за новите сгради, то изпълнението на подобни стаи е прекалено скъпо заради компресорите, които трябва да се поставят там.

Друг проблем, който се посочва, са гъсто населените помещения. В много от болниците дори в коридорите имало поставени легла. Опасност криело и особено интензивното използване на площта по ширина и височина, както и бутилките с кислород, медикаменти и лесно запалими течности.

Откритите стълбища и дългите коридори също спомагали за бързото разрастване на пожара. Междувременно при проверките на пожарникарите, които се извършват по специални наредби, пък не констатирали големи нарушения.

В повечето случаи те издавали предписания, които от болницата бързо спазвали и отстранявали нередностите. Много често обаче архитектурните характеристики на сградите, които били строени преди десетилетия, не позволявали нещо да се промени, тъй като се касаело за цялостни изменения в постройката.

"Правим постоянно проверки. Ние следим да има изготвен евакуационен план, той да е разлепен на видимо място, да са проведени инструктажи на персонала, да има годни пожарогасители, както и изходите да не са препречени от някакви предмети", обясниха пред "Монитор" от пожарната. От там поясниха, че стриктно следят за спазването на всички разпоредби.

Психиатричната болница "Свети Иван Рилски" в Курило също няма отдушници, нито вертикални и хоризонтални допълнителни системи за извеждане от сградата на въглероден двуокис при пожар и обновяване с кислород. Лечебното заведение не разполага и със собствено скривалище.

Това съобщи неговата директорка д-р Цветеслава Гълъбова. Болницата е една от най-старите и не разполага с новите и модерни системи за аварийна безопасност, които се изискват в последните години, не скри тя.

Ако обаче се наложи болните да бъдат евакуирани заради извънредна ситуация, се оказва, че това става твърде трудно, защото няма приспособено скривалище или сграда в близост, обзаведена за нужди при непредвидени обстоятелства.

Повечето общински болници в провинцията, макар и с добре поддържани аварийни изходи, нямат специална вентилационна система за снабдяване с кислород при извънредни ситуации и херметически стаи, ако например има химическо заразяване.

Големите лечебни заведения в столицата и университетските болници обаче, са с пълен набор оборудване за работа в извънредни условия, обясниха от Асоциацията на университетските лечебни заведения.

Имаме всички изисквани съоръжения за подаване на кислород, достатъчни количества от лекарства, консумативи и храни за два дни работа на пълни обороти по спешност без да се налага да отваряне запасите, заделени за такива случаи. Това обясни директорът на Университетската болница "Света Анна" д-р Славчо Близнаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари