Родопският картоф изчезва! А какво ще хапваме ние?

Реколтата залежава заради липсата на пазар
16 окт 2016 21:01, Екип на Bulgaria On Air
103
Родопският картоф изчезва! А какво ще хапваме ние?
Снимка: Bulgaria On Air

Екологичният родопски картоф е на път да изчезне. В Смолянска област тонове от тазгодишната реколта залежават заради липса на пазар. Заради това и хората там с всяка изминала година отглеждат все по-малко.

По данни на Областната дирекция по земеделие тази година засетите площи с картофи са едва около 26 000 дка, като само за година са намалели с 1000 дка.

"Големи картофи седят и никой ги не иска", заяви Хилме Кафеджиева, производител на картофи.

За поредна година пазар за картофите на Хилме и хората от село Търън няма.

Родопчани разказват, че заради силно пресечения планински терен, всички картофи се обработват изцяло на ръка. Малкотоизкупвачи, които преминавали обаче, оценявали тежкия им труд на безценица.

"На 30 стотинки картоф, кой ще засади? Никой! Градините ще остават така. Няма кой да ги засажда", добави Фердие Ратайчева. И допълва, че заради ниска изкупна цена и липсата на пазар, миналата година тонове екологични картофи били изхвърлени. Същото щяло да се повтори и тази есен.

"Ще ги изхвърлим. Какво да ги правим?", запита Ратайчева.

Тенденция става вече масово по селата хората да сеят картофи само за лични нужди.

"За съжаление родопските картофи изчезнаха. Преди 5-6 години тук се сееха около 200 - 300 дка картофи, а тази година едва ли ще има 30 дка картофи. След няколко години, дано не съм пророк, но ще се наложи да купуваме полски, гръцки или македонски картофи", заяви Явор Говедаров, кмет на село Търън.

Според родопчани именно вносните картофи убивали пазара на тяхната продукция. Всички се надяват, че държавата ще намери начин спешно да реши проблема и родопският картоф да се завърне на българската трапеза.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
И държавата има какво да направи. Трябва да разкара мутрите от пазарите за да може обикновен производител да си продаде картофите и каквото има. Ако ходя към родопите със сигурност ще метна 20кг (ако нямах дете и 40) в колата, но моите 40кг не ги оправят дори и по 60-70 ст. У нас всеки гледа лесното - гръцки, немски и незнам си какви си в "МОЛ-а", КаЛланд, Метрото и т.н. Никой не гледа качество, а само цена. За това манджите нямат вкус. Вчера ядох холандски пържоли - е по-скапани не бях ял.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май че имаше някаква министърка по селското стопанство. Тя е все на екскурзия в чужбина, но в това министерство има 500 чантаджии, да измислят нещо по въпроса, ако имат с какво да мислят.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние какво да правим, попитали от Родопите. Ами правете пасти, отговорило радио Ереван. Скоро няма да има хляб и пастите ще вървят добре.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ЖИВЕЕ ПОЛСКИЯТ КАРТОФ. КАТО НЕ ИСКАТ ДА ГО ДАВАТ НА РУСНАЦИТЕ, ЯДАТ СИ ГО САМИ, НО СА ЩЕДРИ - ДАВАТ И НА НАС И ТО ЕВТИНО. ЕТО ПОЛЗАТА ОТ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ЗА НАС - ЕВТИНИ ЯБЪЛКИ, КАРТОФИ И ЛУК ОТ ПОЛША, МЕСО И СУХО МЛЯКО ОТ ФРАНЦИЯ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ.
59
0
 
6
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Петър Стоянов и оня турук баща му, съсипаха картофопроизводството в Родопите и така допълнително изселиха хиляди хора оттам. За да се унищожи "икономическата база на комунизма". Той сложи началото на вноса на картофи в България. Сега тоя рефрен го виждаме в ГЕРБ: "громим ***". Тук става въпрос за политика и като прибавим солидното засушаване в Родопите, в последните години, картофите и не стават, като хората. Затова пък почнаха да ставта чушките и доматите. СМЪРТ НА ГЕРБ!
58
0
 
6
 
! Отговори
партийна заръка преди 7 години
Боко Тиквуний 1 навремето се изцепи, че хората трябва да садят картофи!Е,сега той да им ги изкупува.
57
3
 
5
 
! Отговори
светнат преди 7 години
30 ст е нормална пазарна цена. Друг е въпросът, че добивите са ниски, а разходите високи. За информация - себестойността на 1 кг пресни картофи в силно индустриализирани държави е под 10 ст. Полски картоф не се внася в България. От години тази държава има проблем с болести по картофа и свободното му разпространение в ЕС е силно ограничено поради опастност от зараза.
56
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
Обикновенния чалгар ще хапва дюнер след тежка вечер с два пакета салфетки в плаза.
55
0
 
8
 
! Отговори
Брюкселска империя преди 7 години
Как да няма да изчезва? Европейският съюз унищожава малко по малко България. Първо изчезват младите, после изчезва и картофа. ЕС има митническо споразумение дори с Турция, която мачка всяка наша селскостопанска продукция. Виждат се ползите от отворения пазар. Тотален крах! После Ви говорят за някакви еврофондове, които свършват 2018г., но нашата вноска от 800 на година остава. Ще плащаме сосбтвеното си затриване! Да не говорим, е храненето на псевдобежанци, също е заповед от Брюксел!
54
0
 
5
 
! Отговори
Айдън Бей преди 7 години
Ще хапваТе родопски калмари :)
53
0
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Ако са еко да си извадят сертификат и после може и в чужбина да ги предлагат. Дейстия тябват, а не да чакат на държавата.
52
0
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
До читателЗаради такива шматки като теб много ще патим
51
2
 
4
 
! Отговори
До еха преди 7 години
Все едно ти да си продаваш колата за 1000 лв ,но понеже няма кой да ти я купи да я продадеш за 50 лв защото все пак ще вземеш някой лев вместо нищо.Ами хората ги варят картофите и си хранят с тях кравите ,а вие ядете египетски и полски картофи ,които имат вкус на подметка и са пълни с химикали .А как става фокуса да се изкупуват картофите от хората за 30 ст ,а на пазара да са по лев и 30 ст.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко да ги изкупи. Нали той призова безработните да не мързелуват, а да отглеждат картофи. Едно е да дрънкаш врели-некипели с повод и без повод, друго е да създадеш условия за нормален живот. С този няма как да се случи.
49
6
 
5
 
! Отговори
еха преди 7 години
Добре де колкото и да е ниско тоя инятлък що е??Готова е да хвърли , но не да даде на по-ниска цена?!Колкото и да е ниско, пак е повече отколкото на *** да ходи или на прасетата.И евросубсидии за това няма ли?
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срамно е драги сънародници при тази плодородна земя да купуваме чуждите ***.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма пазар, защото пазар се прави с хора. Човекът под мен го е казал много точно, хора няма, а за картофите мислим. Всеки си е хванал пътя кой по Софията кой по чужбина, а изкупвач изгодна цена няма как да даде, това и на децата е ясно. Ако искаме да сме полезни на тези хора, когато пътуваме в техния край, да спрем колата и да купим, това е. От там е трудно, но има и хубави селца близо до пътищата с добра продукция.
46
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът в Родопите изчезва а вие говорите за картофа
45
11
 
6
 
! Отговори
читател преди 7 години
В България има само родопски и самоковски картофи.Някой някъде да е поставял истинските сортове на това което продава?Да ми хвали някой картофите, че са работени на ръка означава само , че друго не знае.А от това че ги гледат по първобитен начин изобщо не следва че са "еко".Онзи кмет Говедаров да се научи как в Гърция успяват да ги произвеждат.А какво като купуваме от Гърция и Македония - картофа си е картоф, всъщност дошъл е от Гърция в България, а там от Новия свят.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да залагаме кое ще изчечне първо - българина или картофа!?