Младите у нас – в лоши, малки, скъпи жилища

Най-зле живеят румънците, след тях – унгарци, поляци...
19 окт 2016 09:07,
63
Младите у нас – в лоши, малки, скъпи жилища
Снимка: Reuters, архив

Повече от половината от младите българи /около 58 на сто/ във възрастовата граница 15-29 години живеят в недобри жилищни условия, в пренаселени жилища или плащат прекалено тежка цена за жилище, сочат данни от анализ на Евростат за качеството на жилищните условия в ЕС-28 през миналата година.

Според данните на НСИ у нас във възрастовата категория 15-29 години има около 1,2 милиона млади българи от близо 7,2-милионното население на страната.

Жилищният фонд, с който са разполагали българските домакинства през миналата година е бил около 3,9 милиона жилища. От тях най-голям е бил броят на тристайните жилища - повече от 1,3 милиона. Следват двустайните жилища - около 1,2 милиона. Едностайните жилища у нас са били около 350 хиляди. Жилищата с 4, 5, 6 или повече стаи у нас са били около 1 милион, показват данни на родната статистика.

В най-тежки жилищни условия са се намирали младите хора в Румъния, където 69% от младите румънци /15-29 г./ са живеели в условия на пренаселеност и препълнени домакинства.

В условия на пренаселеност и криза за жилищна площ /освен в северната ни съседка и България/, са били също повече от половината от младите хора в Унгария, Полша, Хърватия, Словакия и Латвия.

Анализът на Евростат отчита, че през миналата година в ЕС е имало около 90 милиона млади хора на възраст 15-29 години или 17,7 на сто от населението на ЕС-28.

Близо 8 процента от населението на ЕС на възраст 15-29 г. са се сблъскали с жилищни проблеми и тежки жилищни условия, отчита европейската статистика. Според европейските стандарти на всеки европеец над 15-годишна възраст се полага самостоятелна стая или двама души от един и същи пол на възраст 15-17 години също би трябвало да живеят в отделна стая.

Най-облагодетелствани откъм жилищни условия са били младите хора в Белгия, Холандия и Финландия, където едва между 2 и 5 процента от възрастовата категория 15-29 г. са имали някакви жилищни проблеми и затруднения.

Според анализа на Евростат качеството и благосъстоянието откъм жилищни условия на гражданите на ЕС са от ключово значение за стандарта на живот и основен елемент от социалното включване в Евросъюза.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Българиямладежижилища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
10
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Ако нямате собствено жилище най голямата глупост е ипотечен кредит.При каквито и условия да ви го дадат няма да можете са го изплатите докато сте живи.Днес масово хората умират много по рано поради ред причини.Затова и банките са толкова богати те само превъртат парите и имотите като в една пералня а народа върти колелото като хамстер за да изплаща изплаща докато не падне от преумора и болести.Най голямото богатство в свободата а със доживотни задължения сте обречени.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Северен Лондон, стая от 15кв.м. със собствен санитарен възел, наем 600-700п/месечно. Ток, вода, газ, нет - 300п. Месечния доход на лицето към края на третата година престой е вече около 2000п. Това за емигрант не е лош доход, но се бачка и в събота, а понякога и в неделя, по 10 часа. Време за път до работата - 3 часа в двете посоки. Лицето е с перфектен английски, и вече се е 'издигнал" от куриер до мениджър в локален офис. Това е. На който му харесва - да ходи.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
59, дали не пропускаш обстоятелството, че заедно с по-голямото печелене, имаш и мнооооого по-висок разход? И че големите градове в западна европа е почти невъзможно за средно статистически човек да си купи имот. Особено за емигрант... като това обстоятелство касае поне 85-90% от нашите сънародници, отишли да си търсят щастието на запад.
46
1
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 7 години
Създаването на човешки живот е най-висшата форма на любов и тя не трябва да бъде обвързана с това,кой какво ти е дал.Ако си умен,интелигентен,образован и работлив,ще съчетаеш раждането на деца с кариера или друга работа и няма да си търсиш оправдания за мързела и нежеланието да създадеш живот.Няма да ти давам примери за баба ти и дядо ти,които сигурно са живели в адска мизерия,но са имали по няколко деца,защото сега е друго време,но и не те оправдавам.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е къде по света младите са с големи,хубави,скъпи жилища,освен ако мама и тате не са успели и заможни.Нека първо да се образоват,да започнат подходяща работа с прилични доходи,да си вземат кредит за хубаво жилище и да си го изплащат.Комунизма си отиде преди да е дошъл.Там се обещаваше на всекиго според потребностите,нещо,което никога не може да стане.Затова се хващайте здраво за работа и успехите ще дойдат сами.
44
0
 
11
 
! Отговори
А раждаемостта? преди 7 години
Сеща ли се някой да съпостави тези факти с демографския проблем?Имам предвид не само написаното в статията, но и споделеното в коментарите.Според мен, най-общият извод е, че белите хора имат определени критерии. Като не може да осигури що годе свястно жилище, той не създава деца. На едни други теснотията у дома не им пречи и живеят по 10-12 човека в едно помещение. Дали има ток и вода, не е най-важното за тях. Не им се бъркам, да живеят както искат, но защо сега пълнят Европа точно с такива?!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаех си че иде ред на статия за цените на панелките - след две за развета на туризма нямаше начин! Ходете на БГ море и плащайте БГ панелки
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе незнам вие най-образованите и умните клечите в БГ и сайта Днес бг. Големи сте ми умници мамини сигурно се ширите у Мезонети у Софето ,най-топ дестинацията на Света. Пукат се тука милиардери да си бутат парите ще задминете Лондон по ВИП статус
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКой говори за негативно, къде ти се привижда това? Ти чистач ли си или берач на ягоди? Тежко ти е, но трябва да си носиш кръста.
40
1
 
2
 
! Отговори
До47 преди 7 години
Няма да се обяснявам.Н о това,което казваш ще се промени.Все по образовани хора напускат България.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 47: "Това за чистачите не е мит. 99% от българите на запад са чистачи, сезонни работници, домашни слуги, болногледачи, черноработници."Щом работят и си носят сами кръста, какво е негативното тук ?
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А младите ,,бежанци '' без да работят с постановление на правителството скоро ще разполагат с къщи , с пари , а може би и с жени - за да ни оправят генофонда ! Нека на изборите отново да изберем тези които 26 години ни унищожават!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за чистачите не е мит. 99% от българите на запад са чистачи, сезонни работници, домашни слуги, болногледачи, черноработници. Трябва да излезеш малко на запад и да се запознаеш със ситуацията там.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе аз не знам некой да бега в Русия, всички бегат на запад, а вие?
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за чистачите е мит.Става дума за хора без образование.които не знаят езика и привилегиите,които държавата ,в която емигрирал ти дава.Трябва да прочетеш малко повече,за да се запознаеш със социалната им политика.
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната пенсия в БГ е 80 евро, в Македония е вече 206 евро!!!Големият въпрос е защо е толкова ниска при нас?!?Сложният отговор на т.и.к.вата ще е, че така "препоръчва" МВФ!А всъщност простия отговор е, че сме "ДУПЕДАВЦИ"!!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И масово това, което се отдава под наем вътре прилича на панелен апартамент по БДС - гнусен мокет, баня с блажна боя и каренце плочки около мивката и т.н...ако за някой това е хубав живот....Ако искаш нещо по-хубаво, никакъв шанс, цените са нереално високи.Но там все пак има сериозен жилищен проблем и то не е от вчера, много хора на малка площ, малко жилища, нормално е цените да се покачват при положение, че непрекъснато прииждат нови имигранти.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 41Не позна, не става върпос за имигранти чистачи , а за хора с годишен доход около 30000, което е около средния.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38Те наборите ти в Англия са дошли чистачи, хамали. Затова живеят с 5 други души. С нормална работа (интегрирани) са самостоятелни хората ако трябва да бъдем честни.
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде бе,не думай.Ток 4лв.Може,но да не забравяме режима.Два часа има,два часа йок.Стига с тия лигавщини.Спрете най после.Не ви ли писна да ни говорите за Тошово време.Не ви ли изтекоха мозъците.Нищо друго не знаете .