Затлъстелият българин – възрастен, със средно образование

Малтийците са с най-големи проблеми на кантара, най-фини са в Румъния
Обновена: 21 окт 2016 11:31 | 21 окт 2016 09:04,
45
Затлъстелият българин – възрастен, със средно образование
Снимка: архив, Ройтерс

Около 15 процента от българите са затлъстели или са с наднормено тегло, сочат данни от изследване на Евростат за нивото на затлъстяване сред гражданите на ЕС през 2014 г.

Според европейската статистика най-висок дял българи с наднормено тегло има във възрастовата граница 65-74 години - около 22 процента от общия брой на хората с проблеми с килограмите у нас. Други 20 процента от затлъстелите българи са на възраст 45-64 години. Най-нисък е процентът на българите с наднормено тегло във възрастовите групи от 18-24 г. - около 5 процента и от 25-34 г. - около 6 на сто.

Данните на Евростат сочат също, че сравнително висок е делът на затлъстелите българи, които имат ниско образование - около 17 на сто от общия брой на сънародниците ни с проблеми с килограмите. Делът на висшистите с наднормено тегло у нас е около 10 на сто. Броят на мъжете и жените у нас, които имат наднормено тегло е почти равен - 15,5 при мъжете и 14,2 на сто - при жените.


В страните-членки на ЕС почти 1 на всеки 6 европейци се счита за затлъстял, отчита също изследването на Евростат. С нормално тегло са едва 46 на сто от европейските граждани, с наднормено тегло - около 16 процента, с проблемно тегло, което е близко до наднорменото - около 35,7 на сто и с поднормено тегло - са около 2,3 на сто от гражданите на ЕС.

Страните, в които е отчетен най-нисък процент на хора с наднормено тегло са: Румъния - 9,4 на сто, Италия - 10,7 на сто, Холандия - 13 на сто, Белгия и Швеция - по 14 на сто и др.

Най-затлъстели в ЕС са жителите на Малта - 26 процента. Следват ги жителите на Латвия и Унгария - с по 21 процента, Естония и Великобритания - по 20 на сто и др.

Като цяло в ЕС съществува паритет в наднорменото тегло на двата пола - 16 процента при мъжете и 15,7 на сто при дамите. Сред представителите на силния пол в ЕС най-затлъстели са мъжете в Малта - 28 процента, Унгария - 22 процента и Словакия - 21 процента.

При дамите най-закръглени отново са представителките на Малта - 24 процента, Латвия - 23 процента, Великобритания и Унгария - по 20 процента и др.

Извън рамките на ЕС - най-закръглени са представителките на Турция - 26 процента.

Заседналият начин на живот и лошите хранителни навици водят до наднормено тегло и затлъстяване, а оттам следват редица здравословни проблеми като захарен диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други съпътстващи заболявания, отчита европейската статистика 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Днес преди 7 години
Защо говорят само за заседналият начин на живот и лошите хранителни навици и никой не говори за *** в храните та нали те са основната причина. Защо не забранят влагането на палмово масло във всички продукти дори и в сладките доказано че е вредно, вредните оцветители като Е120 които водят до рак и т.н.мога да изброявам до утре. Ако бяхме тревопасни щях да се съглася с това но не сме.Явно те са ръка за ръка с хранителната индустрия произвеждаща *** и там играят доста големи интереси.
36
0
 
4
 
! Отговори
няма значение преди 7 години
Ако гледаме ИТМ-то наднормените са над 50%
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям хит е сред пухените 100-150 килограмови слончета. 90 дневната диета, разделното хранене. Свалят до 80 килограма от теглото си без да чувстват глад.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва си голям български ***. Дебел, неграмотен и освен това със средно образование.
33
0
 
4
 
! Отговори
Статистиката преди 7 години
Сиреч това е средния потребител на коментари в тоя сайт :D Тлъсти люде бълващи омрЪзата си у нета.......
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако затлъстелите бяха вишисти тази статистика никога нямаше да бъде побликувана. Стига глуспости. Какво общо има наднорменото тегло с образованието. Само глупости да лъжете хората. Като съм с наднормено тегло това прави ли ме необразован? Евростат са една фалшива агенция. Може би най-образованите са анаболните спортисти според тях. А в съседната статия им обясняват, че анаболите са вредни.
31
0
 
6
 
! Отговори
Ганю преди 7 години
По затлъстяване може ние българите да сме за пример начело с министър председателя
30
2
 
9
 
! Отговори
момче преди 7 години
Българина яде много и яде боклучава храна. храни си децата с боклучава храна - вафли,шоколади,чипсове и кола. Ходи в Макдоналдс и си мисли ,че има СТАНДАРТ на живот. Българина е ***, преяждащ *** без грам култура на хранене - как няма да е дебел ***?!Българските мъже са изключително неподържани - след 30 години пускат едни шкембета и сланини и се вчичосват необратимо. Кой ни е виновен - арменския поп ли?! Пък за Малта са прави - бил съм там, ядът като за световно и те :))))
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието напълно описва гробаджийската хунта Лиляна Талпата, Фидосова и т. н. Няма смисъл да ги изреждаме всичките
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 50 години населението на Земята беше 3,5 млрд. Сега вече е може би 7 млрд. Не знам кой и за какво роптае от фабричното производство на храни. Това е положението. Радвайте се, че има храни още, щото... щото.
27
4
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
На който не му харесва това което се продава по магазините - достатъчно запустели земи и села има. Отивай там, взимай си 5 декара и си гледай екологично чиста продукция - и плодове, и зеленчуци, и месо. Това е. Стига с тия популизми - какви били храните по магазините. Отивай на село и си гледай.
26
0
 
4
 
! Отговори
лишмен преди 7 години
Носи се слух, че човечето на Мишлен/Мишелин Изпаднало в посттравматичен стрес, след като видяло снимката на статията...
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влезте във всяка обикновена бакалия и вижте бедните хора какви г0мна могат да си позволят. Как няма да са болни. Не е ли чудовищно идиотско да живеем в НАЙ-благодатната земя на ЦЯЛАТА планета, а да ядем имитиращи продукти!?
24
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До Анонимен 23Като тъпче основно хляб, картофи и колбаси от 2 лв./ кг.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 23: "Е, как така българинът затлъстява с 400 лв. заплата !!!?"Като не работи.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, как така българинът затлъстява с 400 лв. заплата !!!?
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като от всякъде те заливат реклами на чипсове, снаксове, газирани напитки и т.н. *** обясни на детето си, че трябва да яде плодове. Като никой не ти казва яж ябълки, ама на всеки ъгъл и по всеки канал ти рекламират "Зрънчо" и подобни "полезни неща". Да не говорим, че в "Зрънчото" или в чипса има и подаръци, картинки и т.н. и я *** спри детето си да купува такива неща в междучасието ако можеш.
20
2
 
4
 
! Отговори
Дедо мъди преди 7 години
Кой нема вишУ и е *** значи , харесва Путин , ходил в казармата и обича ЛГБТ културата!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това основно са от електората на гепаджийте!
18
3
 
2
 
! Отговори
то преди 7 години
До Анонимен 1ако са зодия Везни, също води до затлъстяване, понеже водят "заседнал" начин на живот