Откриха съкровище от времето на Александър Македонски

Златото е било в тракийски гроб край Приморско
24 окт 2016 12:00, Анисия Иванова
38
Откриха съкровище от времето на Александър Македонски
Снимка: Булфото, архив

Археолози откриха в местността "Силихляр" в Приморско изключително рядка находка от времето на Александър Македонски. Това съобщи Даниел Пантов, директор на Общинския исторически музей в Приморско.

Съкровището представлява комплект от украшения за главата на кон, които са били използвани по време на тържествени шествия и празници. Съкровището е от чисто злато и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. В проучванията е участвал и археологът доц. д-р Петър Балабанов.

Съкровището е било поставено като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността.

Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата.

Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време, заяви Балабанов, цитиран от БТА.

Съкровището датира между края на 4-и и началото на 3-и век преди Христос. То ще бъде представено на 25 октомври от 11:00 часа в сградата на Историческия музей в Приморско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ah .... bre .... Bolgari pak Makedoncite vi se krivi e kako da kutime koga se gibate za se, I zosto otkopuvate NASI grobovi ami zlatoto ve interesira ....aaaa A KOJ VI DADE DOZVOLA ............ BARAVTE LI.. PAK NA DIVO RABOTITE...
24
1
 
2
 
! Отговори
До "русофил&quo преди 7 години
Ако искаш артефакти от "славяни",*** във Волжка България- там ще откриеш само такива,понеже Волжките Българи са създатели на "славянството" и на самия "Славянския" каганат.
23
2
 
10
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Македония е създадена от Българи- ако чакахме македонците да я създадат,тя и досега щеше да си остане несъздадена!
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами,че азбуката ни е доста значим артефакт.
21
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Както ние сме злобни,така и ние първи признахме Македония.А те неблагодарно се обърнаха срещу нас.Сега обаче трябва да заровиме томахавките и да се обединим.Това ще бъде истинско чудо.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самоопределяй се както си искаш, ама те е страх да си направиш един ДНК анализ, нали? Ай си направи, и тогава ела да ми кажеш кой си по кръв, защото промитият мозък не се брои, нали? Родил си се българин, срам за теб, ако си умреш македонец!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да се разграничиш от нас, защото кръвта ти е българска, пък ти се наричай македон или както си решиш. Но един ден ще си спомниш кой си.
18
0
 
13
 
! Отговори
до коментар 3 преди 7 години
Забравяш нещо приятел.Не само земното кълбо е македонско!Луната също е македонска от време онооооо.
17
4
 
8
 
! Отговори
Баш Ориенталеца преди 7 години
Що е маке все е ...... ;) Абеее сещате се нал тъй
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако глупостта убиваше жив турчин и македонец нямаше да е останал
15
0
 
15
 
! Отговори
Stereo преди 7 години
Какво ли им е на иманярите докато четат статията...
14
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
до 18:Каквото е по нашите глави,такова ще е и по вашите.Те турците няма да се спрат на границата.Ами да спрем да се дракаме кое е македонско кое българско или гръцко,и да се обединим,защото сме все християни.
13
3
 
5
 
! Отговори
Божил преди 7 години
До MENANDER PROKOPIOS:Забрави да напишеш,че ако Александър наистина е грък,той няма да се нарича Трети а Третикос или Третис. Ти обаче си го написал Трети (на чист Български) което означава,че сам не си вярваш.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и гърците могат да рекат:наше е.Защото македония се е наричала част от територията и.И ние ще останем между шамарите им.Но нищо,важното е ,че е в наши ръце и ще го стискаме здраво.
11
7
 
4
 
! Отговори
MENANDER PROKOPIOS преди 7 години
АЛЕКСАНДЪР ТРЕТИ О МАКЕДОНАС О МЕГАС Е ЕЛЛИНАС-ГРЕКОС-ИОНАН-...МАЙКА МУ Е ЕПИРОТИКА ДИНАСТО-МОНАРХИЦА ИЛИ ХЕГУМЕНИСА = ХЕГЕМОНКА НА ЕПИРОС...БАЩА МУ Е ФИЛЛИПОС - НАСЛЕДНИК НА АРГОС, СИН НА АЛЕКСАНДЪР 2-РИ МАКЕДОН, ВНУК НА АМИНТАС ВЕЛИКИ, АМИНО-ТЕРАПИСТ (ТОВА ЗНАЧИ НА СКЛАВЯНСКИ ЕЗИК -- ПАЗИТЕЛ ИЛИ ОТБРАНИТЕЛ НА ПИДНА И ПЕЛЛА) + И НА ПИЕРИА И ДИОН., ЗАЩИТНИК НА МИТИКАС И ОЛИМП...ПАНКРАТИОН, ПАНТОКРАТОР И ПАНХЕГЕМОН НА ВСИЧКИ ЕЛЛИНИКИС ФИЛОГЕНЕТИ (СРОДНИ ПЛЕМЕНА) !ZHTO H HELLAS !@! = DIOKARN
10
3
 
13
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Щом е от времето на Македонски значи е МАКЕДОНСКО! Веднага им го върнете! :)))
9
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До ИхоТочно на населението са го оставили, да знаеш:"... при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено..."
8
6
 
14
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Всяко злато,което е тракийско или македонско всъщност е Българско,понеже древните Мигдони (Магедони) са били тракийско племе,а траките са Първо коляно на Българския род. Илирийските примеси в тях не променят нещата- илирите са Второ коляно на Българския род. Затова приберете златото в Българските музеи където му е мястото и благодарете на Бога за това,че го е върнал обратно на народа ни.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей сега оня Миленко ще си го поиска
6
1
 
4
 
! Отговори
КИКИ преди 7 години
До Невен.Де ,бе никакво съмнение.....