23 000 свободни работни места чакат в Бюрата по труда

За първи път от 11 г. се отчита спад на безработицата
2 ное 2016 09:22,
27
23 000 свободни работни места чакат в Бюрата по труда
Снимка: Булфото, архив

Около 80% от регистрираните безработни у нас си намират работа в частни предприятия чрез посредническата дейност на Бюрата по труда, съобщи пред БНР министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите й в момента има над 23 000 свободни работни места в цялата страна.

"За първи път от 11 години се отчита спад на безработицата", коментира министър Русинова при откриването на обновеното Бюро по труда в столичния квартал "Люлин 10". "Регистрираната безработица, която се отчита от агенцията по заетостта е 7,8% при средно европейска 8,2 - като тази тенденция е много показателна, че наистина има икономическа активност. Ето вече два месеца - септември и октомври, независимо от това, че е приключил сезонът и в селското стопанство, и в туристическия сектор, имаме постоянен спад на безработицата", каза Русинова.

Тя припомни, че на всеки безработен човек, който си намери работа на разстояние над 50 километра от селището, в което живее, през първата една година държавата ще отпуска по двеста лева на месец за разходите за квартира, интернет и такси за детска градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
werz преди 7 години
Истината е това-няма кой да работи.В района на Ботевград и Пловдив,винаги има няколко хиляди незаети места,а заплати от 600лв са стандарт(и то 600лв чисто).Северозападна България и Родопите са друга тема-обречени са да умрат
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, това Социалното министерство има ли министър?! Ни се вижда, ни се чува това ***!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой отказва работа за 600 лв месечно ?В "Ядзаки" работят на три смени да 600 лв и всички работни места са заети. Опитайте се да станете санитар в болница на минимална работна заплата - всичко е заето. Трябва някой да напусне или да умре, за да се уредите там. Болногледачи на възрастни по програми на социалното министерство или на общините на 4 часов работен ден за 150 лв на месец - всичко е заето и програмите са затворени: не приемат нови кандидати.
16
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
До 15 - едва ли ще се възползват- Това е хитра измама за големи фирми близки на Герб-- Те ще наемат такива хора -като им приспаднат част от заплатата- Самият ром как го виждате да почне работа - когато повечето нямат дори лични карти- Но знам че има някаква схема за да се облагодетелстват пак фирмите- дали за гориво на тяхните бусове - в БГ всичко е измама и кражби продажби
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Менте работодатели, които си въртят обявите по сайтовете и които хващат балъци да им работят поне един месец без пари и после - шута. Истината е че в България няма свободни работни места, още по-малко за 500-600 лв.! Не пишете глупости. Цели райони се обезлюдяват поради липса на каквото и да е препитание. Повтарям на каквото и да е. Затова ли докараха хората дотам да си продават земеделските земи на безценица и после да ги дават безплатно за обработване на социално слаби.
14
0
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
"По думите й в момента има над 23 000 свободни работни места в цялата страна." На коя статия да вярвам? "Само за месец над 23 000 безработни са започнали работа с помощта на бюрата по труда" - заглавие в сайта на МТСП. Да не говорим, как умишлено се прекратяват регистрациите на хората, за да се говори, че е намаляла безработицата.
13
2
 
8
 
! Отговори
До Ф.С.В. преди 7 години
Ами дай да събираме волни помощи, та да осигурим удобства на хора,които създават деца, но не са способни сами да им осигурят издръжка и чакат някой да им уреди и работа, и квартира, и помощ за такса в детските градини да им даде, пък и за интернета да им плаща.Нали знаеш кой етнос се развъди благодарение на такава политика?Животът никога не е бил лесен.Ако искаш всичко да ти е гарантирано,тогава трябва да идеш в страна с диктатура и да си примириш с уравниловката. При капитализма е съвсем друго
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Произведеното с мотика ще е по-скъпо от вносните ***, но ако не са му слагани изкуствени торове или поне ако не е прекалявано с тях, ще има желаещи да купуват. Но се иска труд, а някои са свикнали на "лежачка, лапачка, пиячка и е/ачка" - това е идеалът им, а ние им го осигуряваме.Не случайно предлагам на подобни същества не само да се спират помощите, но и да ги пращат на принудителен труд, защото, ако няма доходи, за да живее, ще трябва да краде. Да не говорим пък, че имат и по 5-10 деца!
11
0
 
7
 
! Отговори
до 5 Още дълго време преди 7 години
Ти имаш ли си понятие от това как работи Бюрото по труда ?! Отказ от предложена работа може да има по програмите за временна заетост. Защото само те предлагат РЕАЛНИ работни места. Всичко други обявени работни места са или вече заети и се обявяват от работодателите, защото такъв е закона - или ако отидеш във фирмата обявила мястото се оказва, че ще имало конкурс: дрън, дрън !... " Подай си документите да конкурса и чакай. Ние ще те потърсим..." Бля, бля...
10
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Не знаех че 200 лв стигат за квартира детска градина и интернет - Но като се замислих - НЕТА Е МНОГО ВАЖЕН _ НЕТА ))) ахахахаххаах Без интернет - може и да умрем от глад и студ ))
9
1
 
4
 
! Отговори
До gtf преди 7 години
Имам предвид друго. Ако някой е решил, че образование не му трябва, данъкоплатците ли да го хрантутят с помощи през целия му живот?На такива засега само се предлагат по 10 дка земя, но те, разбира се, не се възползват от това. По-лесно е да чакаш наготово.Затова казвам, че на такъв работа да му се предлага веднъж, ако откаже, да му спират помощите. Тогава пак ще му остане една възможност - да обработва 10 дка и да си изкарва прехраната, а ако е по-трудолюбив, и на пазара ще продаде нещо.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтата на Българския уж работодател , а иначе назначен капиталист от БКП-БСП-ДС .Търся работници с висше образование и владеене на три западни езика . Заплащане от 420 до 460 лв. , работно време 24 часа в денонощие . Предимство имат тези , които не желаят заплати , а само да ми се радват .
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някак си много срамежливо се подминава най важната част от проблема , а именно заплащането . Не може т.н. работодатели да плащат по 500-600 лв. месечни заплати , а да реват за квалифицирани работници . За такива пари никой вече не работи . Предлагам самите работодатели и семействата им да си работят сами . Това е положението , всичко си има край .
6
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 7 години
пустее земята, защото ако копаш с мотика ставаш неконкурентен на вносните...
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали казаха, че в България има 15 000 бежанци? При 23 000 незаети работни места не виждам защо не се включат в пазара на труда, хем ще са полезни на обществото, хем ще освободят парите, заделяни за тях за пенсионерите, здравеопазването и образованието в страната. Дали пък да не предлагат работа на бежанците и ако откажат - да не им отпускат средства?
4
0
 
17
 
! Отговори
gtf преди 7 години
таман гледам за моят град - готвачи, щофьори, машинни оператори със заплата 420лв. кабелджии 600лв. най-високата предлагана е 750 но е тясно специализирана. Кой да се хване за тези пари да работи, че те индийците вземат х3, х4 повече от хартия и пластмаса, като не включваме помощите. Хората не се регистрират, защото няма смисъл - за това е ниска безработицата... а по заетост на кое място сме в европа ?
3
3
 
7
 
! Отговори
Още дълго време преди 7 години
ще "чакат" тези работни места, а плодородната българска земя ще пустее, докато ние купуваме натъпкани с химия вносни и прескъпи храни!Така ще бъде, докато се дават десетки видове помощи на едни хора, които са здрави, но не щат да учат, нито да работят и отказват предложените им работни места.Право на избор може да има и да отказва не повече от 3-4 пъти, само онзи,който се е постарал да получи квалификация и си търси работа съобразно нея. За останалите, след първия отказ - спиране на помощите!
2
0
 
27
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Работодател:- Здравейте, предлагам заплата 600 лв на месец, изисквания Висше инжинерно образование, английски, немски и руски задължително. Ако сте висока , с големи гърди и красива, сте с предимство, ако сте грозна, ниска и дебела хич не си губете времето.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна лъжа. Чаках три месеца да ми намерят работа и ми казаха, че съм прекалено квалифициран и няма работа за мен.