Къде откриха Миро? В гъста мъгла и сняг

Трупът на младия мъж е намерен в близост до заслона "Маринка"
2 ное 2016 13:22,
77
Къде откриха Миро? В гъста мъгла и сняг
Връх Ботев. Снимка: flickr

Служители на Национален парк "Централен Балкан" откриха в сряда преди обед мъртвото тяло на 34-годишния програмист от София Мирослав Късовски в седмия ден от издирвателните дейности, в които се включиха стотици военни и доброволци, близки и приятели на изчезналия на 26 октомври (сряда) турист.

Трупът е намерен в близост до заслона "Маринка", в източното подножие на връх Ботев, в труднодостъпна местност, съобщи "Труд".

Още по темата

Мястото се намира на 2060 метра надморска височина и на два часа и половина път от хижа "Тъжа", откъдето Миро е тръгнал с велосипеда си миналата сряда, около 11 часа по обед.

Същият район е претърсван поне няколко пъти от планинските спасители, но явно гъстата мъгла с видимост от 1-2 метра и снегът от 10-ина см са им попречили да го видят.

Издирването тази сряда обаче е било облекчено от тихото, ясно и слънчево време.

Тепърва ще се изяснява причината за смъртта на Мирослав Късовски и дали е следствие на претърпян инцидент, измръзване или нещо друго.

Над 400 души се включиха през последните дни в издирвателните действия на изчезналия Мирослав. Навръх Димитровден – 26 октомври, той тръгнал с колело и сравнително леко облечен от хижа "Тъжа" към връх Ботев.

Около 12:30 часа същия ден 34-годишният мъж се свързал по мобилния си телефон за последно с майка си, за да я предупреди, че няма да има обхват нагоре по пътя към върха.

В Планинската спасителна служба получили сигнал за изчезването му в 23:45 часа на 27 октомври.

По заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев в понеделник в спасителната акция се включиха 296 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, специализирана техника, хеликоптер "Кугър" от 24-а авиобаза-Крумово, към които се присъединиха и служители на областните дирекции на МВР в Пловдив и Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко каза, че в бюджета има излишък и хиените изскочих, от дупките си. Но за осигурените майки, за пенсионерите, незаслужено на минимална пенсия, за работещите бедни пари няма!
25
26
 
16
 
! Отговори
Свиреп преди 7 години
Аре стига глупости,а ?! Хората в космоса летят от половин век, ние скапаняците не можем да спасим човешки живот в елементарните ни хълмове ?! Хайде малко по сериозно ако може! Аборигени ли сме, а ?!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да питам, някои хора, военните получават ли заплата? Екстри! И защо, за да изпълнят призванието си, трябва да им се плаща допълнително? След учители, учени, лекари..., се наредиха, за баницата и военните. Очаквам полицаите.
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжно! Ей, хора запомнете С ПРИРОДАТА ШЕГА НЕ БИВА! Явно човекът е тръгнал неподготвен и за съжаление си е платил. Да се изкачваш по планините и то на прага на зимата не е като да се разходиш из близкия парк. Тръгва се добре екипиран, с подходящи дрехи и обувки, храна, вода, компас и най-добре с компания. Че всичко се случва, не дай Боже да претърпиш инцидент на място, което няма обхват телефона. За това е хубаво да сте поне 2-***.
22
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека и военните свършат някаква полезна работа.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименте военните поне са свършили някаква работа, а не са си играли на войници - за което май им се плаща
20
0
 
41
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 7 години
В планините мъглата пада много бързо и неочаквано и за половин час може така да се оплетеш ,че няма кой да те намери.
19
0
 
33
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Поне остава успокоението за близките му ,че го намериха .Жалко за момчето.
18
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почивай в Мир! Това доказва, че планината не е за всеки! И е добре, когато някой прави такива неща, да си направи застраховка! за 300 военни, които излязоха от казармите с техника ще плати бюдежта, т.е всички данъкоплатци!
17
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На някой да му е хрумвало че този човек не е имал намерения да се връща, нарочно е тръгнал неподготвен защото е знаел че времето горе ще го довърши и успешно е отнел живота си.
16
0
 
29
 
! Отговори
Торнадото преди 7 години
От Козя Стена до Тъжа си е преход пич. Зверски при това, в гадни условия. Правил съм го на бегом, но при ясно време.Аз "беклемето" - "козя стена" съм го правил за 40 минути, но даваш ли си сметка какво е през върха.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земля пухом!
14
58
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ва пишман турист на годината. ясно и що за програмист е бил, тежко сега на този дето ще "наследи" кода да го оправяПрограмисти в гет.утУ не останаха, кадърните и умните се изнесохме, заедно с лекарите и др. само псевдо програмисти демек лу.зъри останаха на който им пращаме кафевите проекти с които тук белите не се занимаваме... и затова на такива места като БГ им викат НЕВЪРЛЕНД - страната на ПитърПан където не порастватпоздрав от сидней,ав$тралия
13
0
 
78
 
! Отговори
Lan преди 7 години
8 Какво слънце :). Ходила съм в планината в такава мъгла, че не си виждаш ръцете като ги изпънеш пред себе си...единствено това, че имаше маркировка - единият отива до маркировката, вика, другите идват до него - преброяваме се и така до следващата маркировка...Затова има правило да не се отдалечава човек от маркираните пътеки, да не ходи сам, да е подготвен с подходящи за сезона дрехи...и въобще. Колкото и да си тренирал и вярваш в себе си - винаги може да се случи нещо!
12
17
 
34
 
! Отговори
Планинец преди 7 години
Открили навреме - дръжки!!! До Маринките има черен път бре! С не атв, не с мотор, с джип си стигаш до там! Търсили са ми бай ***!!! Не са изтрезнявали! Простите ни войнички са ясни - те цикала си не могат да намерят, но са чий плащам с данъците си на ПСС ?! Изумително странно ми е хижаджиите що се побарват ?! Този от Тъжа си е михлюз, но простия Иван от козя стена що се е мотал? Да бе *** - *** си, ама можеше да спасиш живот!
11
2
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се на хората с какъв акъл тръгват из планините без да са добре екипирани. Миро дори е бил леко облечен. Това си е лудост, над 2000м надморска височина в края на октомври. Моите съболезнования на близките му!
10
19
 
13
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 4 я цела годин обикалям балкано с офците па нищо ми нема е чат пат свръшим ракийката ама тва са бели кахъри
9
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako e sina na za4eva ninova i dr ot parlamenta ot parvia den schtaha da go namerat jalko sa mom4eto bog da go prosti
8
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
съболезнования на близките му , но има едно правило за планините, нямаш ли нужната ориентация нямаш работа в гората сам , имам приятел които ако го завъртя един път в кръг със затворени очи и не знае от къде е дошъл , планините са опасно нещо , не че не може и на мен да ми се случи но е нужен опит в ориентацията , дори дребни неща са полезни като например посоките а те могат да се разберат дори и от слънцето
7
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kolko dena nischto ne se napravi tarseneto po4na s s sakasnenie bog da prosti mom4eto i prostazite da sprat da pischat besbojizi pristazi sprete se