Туристът от Европа: Доволен от туризма у нас, българският – не

Белгийци и датчани бягат от България заради отношението ни към бежанците
Обновена: 4 ное 2016 18:18 | 4 ное 2016 15:44,
88
Туристът от Европа: Доволен от туризма у нас, българският – не
Снимка: архив, Bulphoto

Европейските туристи са изключително доволни от преживяването си в България, твърди ново проучване на българската агенция за медийни анализи Персептика.

Коментиращите в социалните мрежи са предимно позитивно настроени към българските курорти и туристически обекти.

Проучването обхваща 82 662 споменавания в социалните и традиционните онлайн медии за периода февруари-юли тази година.

През последните два месеца се наблюдава значителен ръст на разговорите, когато туристите започват да споделят информация за преживяванията си в България в социалните мрежи Twitter и Instagram, коментират от агенцията.

Три от четирите водещи държави по брой коментари са част от бившия СССР: Русия, Украйна и Беларус.

Проучването показва още, че отразяването на страната ни като туристическа дестинация в страни, извън ЕС, отговаря за две трети от общия брой споменавания.

68% от руснаците оценяват позитивно туристическите си преживявания, докато положителните коментари от беларусите са 71%. Само 16% от руснаците не са доволни от почивката си у нас спрямо 6% негативни мнения от беларуси. В същото време всеки шести сърбин, коментирал темата, изразява своето негативно отношение спрямо курортите ни.

Големите летни курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци очаквано са най-коментираните дестинации, тъй като те са и най-посещавани от чуждестранните туристи.

Интересното е, че туристите, идващи от страни, които имат развит морски туризъм (Испания, Франция, Португалия, Хърватска), се фокусират върху други части на България като градовете Пловдив и Велико Търново.

Значителна разлика се открива и при възприемането на България от страна на почиващите от Северна и Западна Европа спрямо тези от Централна и Източна. Първите се влияят най-вече от новини за България, които не са директно свързани с туризма. Най-отличаващият се фактор, който негативно повлиява имиджа на страната ни е отношението на България към бежанците и мигрантите. Тези теми са едни от основните причини датските, белгийските и норвежките граждани да избягват страна, която има лошо отношение към бежанците. Престрелките по курортните комплекси също не добринасят за доброто име на България.

В същото време източноевропейците се наслаждават всеки аспект от почивката си в България. В социалните мрежи те споделят добрите си впечатления за чистите плажове, вкусната храна и приятната и автентична атмосфера на градове като Несебър и Созопол и дори тяхната добра инфраструктура.

България често е определяна и като по-евтината туристическа дестинация спрямо Гърция и по-сигурната спрямо Турция. Сърбите и унгарците обаче не са толкова доволни от страната ни. Унгарците, например, се оплакват от дългите опашки по българо-сръбската граница и лошото обслужване по българските курорти. Румънците и поляците оценяват негативно цените в България и отбелязват, че те са се повишили през последните години.

Интересно е, че единствените, които се изказват предимно негативно за страната като туристическа дестинация са самите българи. Над половината от всички мнения изразени онлайн критикуват резултата от дейността на местната туристическа индустрия по черноморското крайбрежие.

На потребителите не им се нравят презастрояването, боклуците, мръсотията и увеличаващите се цени, които не отговарят на качеството на предлаганата услуга. Много от тях заявяват, че биха предпочели да почиват в Гърция, а допреди опита за преврат през юли и в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелел, колко омраза! Като не ви харесва морето ни, не ходете там, бе селяци "богати"! Аз се чудя защо последните години е толкова прекрасно на морето, а то всички "баровци" в Гърция ходили за това! Всело да ви е, оставете ни нас да си ходим тук и не доближавайте даже и Айтос!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на българите не е толкова който и да е от посочените, а третирането ни като хора втора ръка по родните ни курорти от наши съграждани без завършено средно образование, работещи на най-ниските позиции в сферата на туристическите услуги.
68
0
 
0
 
! Отговори
до 82 преди 7 години
Ти човек от бяла държава явно не си виждал.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаци, украинци и беларусци не сами никакъв критерий за туризъм. Те са свикнали на мизерия. Те се радват ако има слънце и някой лунапарк с ЛЕД светлини или някой джет да покарат. До там им стигат представите за туризъм. Факт е, че българинът масово отива в Гърция. Аз също. Защото там морето не е бетонирано! Човек наистина може да си отдъхне на някое крайпътно хотелче, а не в някой бетонен небостъргач, здрависвайки се със съседа.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чуждите туристи може и да са доволни, щото със седмичните помощи за социално слаби тук изкарват две седмици и се у**рат от пиене.Българите не са доволни, щото за половин годишна заплата изкарват една седмица, ядейки и пиейки гадости и после ходят на лекар заради мръсното море.И на нас една седмица за 4 членно семейство ако ни струваше почивката 100-20 лева, и ние нямаше да се оплакваме.
65
2
 
5
 
! Отговори
тиши-варна преди 7 години
*** и глупав народ, който не се радва на природните си блага, а вечно е недоволен, вечно му е скъпо,вечно иска яденето му да е много а не малко и вкусно..Та ние сме най бруталните хейтове, харата от белите държави се кефят, ние не.Ние винаги знаем всичко и можем всичко, всичко нашо(лично) е най хубаво..Можели тренера на Арсенал да каже евала затруднихте ни на макс, а Българина да оплюва, можели Стойчков да го познава цял свят и да му искат автограф, а тук му викат селян, да ние сме ненадминати
64
4
 
3
 
! Отговори
Чичо Чочо преди 7 години
ами как няма да сме популярни като имаме най-евтиният алкохол, може да се пуши навсякъде, момичетата се пускат срещу почерпка в бар...от какво да се оплакват
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нещо от западняците които идват на стоматологичен туризъм???И тая ниша я има- идват,оправят си зъбите,минерални бани,малки екскурзийки( на стола по цял ден не става),винарни и мезета( да пробват новите чейнета)- и като се приберат в Германия,виждат че им е излезло по евтино тук да си оправят зъбите( със самолетните билети.Та от пломбите,мостовете,чейнетата и т.н доволни ли са?
62
3
 
7
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Как прецени че в Турция е по-скъпо,и хотелът бе 5 звезди казва се Спайс (можеш да го провериш)7 нощувки ол инклузив за 780 лева с транспорт до там.И бях на екскурзии до Перге и Аспендос (места от гръцкия и ликийския период)общо за 35 евро=70 лева.Е как прецени че е по-скъпо?????????
61
2
 
2
 
! Отговори
Внимавай преди 7 години
До Истината Отивай само в България недоучил!!! Иначе!!! Big Brother Watching !!!
60
0
 
2
 
! Отговори
Ванга от ОТВЪДНОТО!! преди 7 години
До Истината Да не би да грешиш СЛЪНЦЕ мое???? Аааааа? Я да се изжиниш пред НАЦИЯТА и пред БОГа
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мелник боженци жеравна трявна дряново и тн това са местата за посещение и придобиване на положителни впечатления и емоции от България а не мутрясалото бетономорие и банско манско. има много хубави села по родопите и къде ли не с хубави къщи за гости. защо когато се говори за български туризъм винаги става дума за смрадливото мутроморие и КУРортите. е около софия дори кеф ти манастири, полянки за теферичводоемизариболов
58
3
 
21
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Всички много добре знаете , че в Гърция , Турция и Израел не ви излиза по-евтино и хубаво , отколкото в България . Просто не ви знам защо се правите на интересни. Това , че си отишъл в Турция в хотел 3 звезди , извън града и не си видял нищо повече , защото ти се свиди да си платиш за екскурзии до Памуккале , Кападокия и др. , не значи , че си видял нещо от тази държава. Даже ни си дал 2 лева за маршрутка до близкия град, за да пиеш кафе там .Същото се отнася и за останалите изброени държави.
57
3
 
25
 
! Отговори
до еуро 2016 преди 7 години
Хайде и ние да сме били и в Гърция,Турция,Израел и Италия - навсякъде има и хубаво и лошо Ама като нас българите да плюят по Родината си - Няма ! -родоотстъпници и чуждопоклонници.
56
6
 
23
 
! Отговори
Euro2016 преди 7 години
Моята критика към нашите курортни места са :-Неграмотно обслужване(случайни работници без опит,незнаещи чужди езици)-Лоша храна(колкото и да е хубава нашата кухня,по едни или други причини получаваме некачествена храна)-Хотели(не 5 звезди ако щете и на 7 звезди спете в България винаги ще видите нещо счупено вътре в стаята ви)На почивка бил съм в Франция,Гърция,Турция,Португалия,Испания и нивото наистина е най-зле в България евтина ли?Като сравня цената и "нивото" пак има разминаване!
55
2
 
15
 
! Отговори
морски преди 7 години
до 69Ти кога си видял руски евреин да не се скъпи за 1 стотинка?!Иначе проиграват хиляди в казино нощем!
54
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До морскиРуснаците са окупирали Лидъл и се циганят за 1 стотинка ако нямаш да им върнеш! Нищо не знаеш мой човек в какво се превърнаха Руснаците!
53
2
 
27
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 7 години
и какво от туй че туристите били доволни.народа ни е БЕДЕН и ГЛАДЕН
52
12
 
4
 
! Отговори
плажьор преди 7 години
Всъщност опита показва че намаляването на руското присъствие се оказва благоприятно на туристическата услуга в България.
51
0
 
11
 
! Отговори
До Морски преди 7 години
Ти да не си от онези морски дето ходят с фуражки със котвичка и продават царевица по плажа? Кто ти чета коментарите си вътре в играта?