Пороят доведе Банско до ръба на бедствието

Възможна е евакуация на близките до реката къщи
34
Пороят доведе Банско до ръба на бедствието
Снимка: Булфото, архив

Тревожна е ситуацията в Банско от проливните дъждове, които не спират. Придошлите води на река Глазне са в критични нива. Отнесен е дървеният мост в горната част на града.

Преди няколко часа е задействан общинският план за реакция при наводнения. На няколко места в горното си течение реката е излязла от коритото. Има залети сгради покрай ски пътя, както и помпената станция над града.

Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефони линии за подаване на сигнали, каза кметът на общината Георги Икономов пред БНР.  Той допълни, че обмисля дали да не обяви бедствено положение.

"Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали така въобще. Влачи дървета, камъни, огромни количества. Пробила е на доста места в горното течение, над местността "Пещерите". Тече по ски пътя, имаме наводнени две заведения. Имаме огромно количество техника, но за съжаление в момента реката ни надвива", посочи кметът. 

Икономов не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Справедлив преди 7 години
Обстановката се нормализира и дано не се случват повече такива неща. А това, че Банско е курорт на световно ниво никой не може да отрече. И случката от вчера не може да промени този факт. Колкото и да им се иска на хейтърите - сезонът няма да се провали
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА разбирачите по наводнения по една лопата и на реката.Докато им дойде акъла.За еколозите около 90 процента са прави, но все пак сме хора и искаме да има развитие- така че трябва да се намери компромис. Но и със сеч до голо, на местата където не се вижда също не става.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо преди построяването на пистите нямаше такива екстремни ситуации а сега ги има?
27
1
 
12
 
! Отговори
Яна преди 7 години
До До 7Разбира се,че пороите и наводненията са свързани със строежите и сеченето на дървета. Вие да сте чували,че дърветата задържат с кореновата си система и почвата, и водата. Когато тази коренова система липсва, поради липсата на съответните дървета към нея (тъй като глупаците не просто изсякоха, а ги и изкорениха със все пръстта, с багери, тия пусти гори по ски пистите)...та като липсват, постепенно се отмива пръстта. Оттам водата няма какво да я спре да помете всичко по пътя си.
26
1
 
2
 
! Отговори
vilenita преди 7 години
ужас
25
5
 
5
 
! Отговори
Давид преди 7 години
Защо не обвините Тръмп че е пуснал ХАРП и затова е валяло...честно писна ми да чета простотии. На банско се няма - за справка вижте какво става из страната, бракониерска сеч навсякъде е чудовищна. Пирин е защитена зона, в повече отколкото е нормално, лифта е под 1% от парка и сеч няма. Витоша - еколозите не дават там да се прави нищо, как да стане туризъм там, айде обяснете!!!еми аре стига простоии от псевдоразирачи
24
3
 
10
 
! Отговори
убихте витоша преди 7 години
когато нещо се прави с интерес за монопол тка става, като няма справедливост в тая страна, природата - раздава! Изкуствено създаден и напомпан до небесата "курорт", заради който се убиха зимните спортове на Витоша, зимният Слънчака бийч където не отиваш щото толко хубави писти за каране.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 7не се изказвай неподготвен, колко гора се изсече по склоновете...хак им сега
22
7
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
В Банско няма къща, хотел, заведение или каквото и да е друга постройка до реката. Говорите пълни глупости. До всички останали пишман природозащитници. Какво си връща природата? Не строежите са виновни, а укрепването на реката. Взеха се едни пари и се сложиша в няколко джоба. Отби се номер, типично по нашенски. 2009-2010 беше по-лошо от сега, много по-лошо. Сега ще се дадат едни пари за укрепване, но те ще са до следващия порой. После пак, и пак, и пак. В реда на нещата за България.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАролеееев къде си бе мишко, айде да те чуя сега, че трябват още лифтове...сечете лакоми за парици, сечете още
20
2
 
17
 
! Отговори
1926 преди 7 години
не пороят, а застрояването води до бедствие
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЯнПрав сте, колега - всичко се връща! Местни и пришълци секат и строят на поразия, без да се съобразяват с кквито и да било изисквания. И ето - сега се връща някому. По-зле ще става, това е първият есенен дъжд, след него ще има още, после сняг, снеготопене... Гадна ситуация, но сами са я предизвикали.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забравете за ски сезона в Банско, направо го отпишете, никой няма да го възстанови, защото вече няма смисъл.
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спешно викнете "експертът" специалист по всичко Каролев. Той ще ви каже как да спрете водата.
16
7
 
5
 
! Отговори
Ян преди 7 години
Kaк не ви е срам да пишете такива неща?! Да знаете, всичко се връща на този свят!!!
15
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Тези "порои" да не са на Бацето сълзите?
14
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквено-Прасешките фирми изсякоха гората и сега природата си отмъщава.
13
1
 
61
 
! Отговори
в Банско по бански преди 7 години
До Анонимен13И в Швейцария строят писти и хотели ама не съм чул да ги отнесе водата щото само българския инвеститор е на принципа "след мен и потоп" !
12
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До в Банско по банскиСтроиха, строиха, сякоха гори, сякоха .... сега дойде време да реват!да живеят в пещерите като шумкарите ли искаш?
11
1
 
27
 
! Отговори
Бански старец преди 7 години
Ба си водата, стигна ми до дисагите, таман да ги поумие барабар с макарона!