Тревожно: Само един язовир в Ловешка област е изправен

В предаварийно състояние са общо 4
Обновена: 18 ное 2016 10:47 | 18 ное 2016 10:45, Красимир Ангелов
2
Тревожно: Само един язовир в Ловешка област е изправен
Снимка: Булфото

Само един язовир в Ловешка област е в изправно състояние - НЕК (Синдикат) в Луковит. Това е показала проверка на Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Ирина Митева.

Специалистите са проверили всичките 25 язовира в Ловешка област, определени като потенциално опасни, както и речните корита. Съставени са 116 предписания, съобщават от областната администрация.

В предаварийно състояние са 4 язовира - Добродан, Малка Желязна, Прелом и Полето. На всичките трябва да се направи техническа експертиза незабавно и до отстраняване на неизправностите да се поддържат на кота мъртъв обем. Всички останали са в неизправно-частично работоспособно състояние. Обектите могат да се експлоатират, но при ограничителни условия.

Комисията е констатирала, че част от направените през пролетта предписания са изпълнени, а друга част са в процес на изпълнение.

За потенциално опасните язовири има изготвени аварийни планове. До всички язовири е осигурен достъп, предимно с високопроходима техника.

Комисията е извършила проверка и за проводимост на речните корита извън населените места. В община Летница отводнителният канал и Крушунско дере, стопанисвани от "Напоителни системи", са обрасли и са с намалена проводимост, предписанията от пролетта не са изпълнени.

В община Ловеч е отправено искане на Областен управител за финансиране на корекция на коритото на р. Осъм след ВЕЦ "Камен рид". Два участъка край село Деветаки ще бъдат включени в Областната програма за намаляване на риска от бедствия и за тях също ще се търси финансиране от Министерски съвет.

До края на годината ще приключат укрепителните дейности на дигата в землището на село Йоглав, където през май придошлите води на река Осъм отнесоха част от нея. Финансиране ще се търси за дигите в община Луковит, като до осигуряване на средства комисията е направила препоръки за временно укрепване, отстраняване на отложените наноси, почистване на растителността. Предписания са дадени и за отводящите дерета в общините Тетевен и Ябланица.

От Община Ловеч съобщиха, че до пролетта ще приключи почистването на коритото на река Осъм в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: язовириобласт Ловеч
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка година - едно и също. Защо няма осъдени чиновници за безстопанственост?