В Харманли: Всеки трети бежанец – с рани по ръцете и краката

От началото на годината има шест болни
21 ное 2016 09:00, Петя Славова
45
В Харманли: Всеки трети бежанец – с рани по ръцете и краката
Снимка: архив, Булфото

Съобщения за малария в бежанския лагер в Харманли притесни жителите на града.

"Почти всеки трети бежанец е с рани по ръцете и краката. До този момент нямам информация дали в центъра са дошли лекари, които да прегледат хората и да кажат какво всъщност е това заболяване", каза пред Нова тв Светлана Николова, която е журналист и общински съветник.

Още по темата

Вчера стана ясно, че има мигрант, болен от малария. За щастие той е излекуван. Това обаче не е първия случай.

"До момента тези случай са шест. Има издадена заповед за извънредни прегледи на всички бежанци, но тя е закъсняла. Тя дойде вследствие на медийния шум, който се вдигна", допълни още Николова.

"Имаме информация за този случай, тъй като маларията подлежи на регистрация. От началото на годината случаите са шест, а за миналата – девет", заяви от своя страна доц. д-р Искра Райнова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя се опита да успокои хората, като заяви, че няма опасност те да се заразят, тъй като комарите, които са преносители, не са активни в момента. По думите й този болен не е възможно да е заразил много хора в бежанския лагер в Харманли.

"Маларията протича с висока температура и разтрисане. Масов преглед се прави за чревни паразитни, но не и за малария", обясни експертът.

"За България кожната лайшманиоза е непознато заболяване. Миналата година имаше два случая, а тази година са не повече от десет. Тя не се предава от човек на човек. Единствено крастата се предава по този начин. Може да се предаде чрез ръкуване, но лесно се лекува", обясни д-р Райнова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Често напоследък има топли дни, даже един комар се моташе вътре в хола.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя се опита да успокои хората, като заяви, че няма опасност те да се заразят, тъй като комарите, които са преносители, не са активни в момента!!!!!!!!!!!!!! Да в момента не са активни комарчетата обаче какво правиме когато се активизират лятото!?!? Ще чакаме да се зарази цялата държава и тогава ще кажеме че имало проблем ли? Селенжъри "УМНИ" мерки се взимат преди да е станало късно! Кай ще поеме отговорноста когато пламне заразата в цялата страна??? НИКОЙ?! Както винаги!?
33
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 7 години
До emin yilmaz sarilmaz / 31Да ти поясня ли от каква скапана миризлива дупка си се пръкнал на тоя свят, или ти си знаеш ?
32
0
 
4
 
! Отговори
Диагноза преди 7 години
Тия рани са от прескачаните огради по границите, но се появяват със закъснение.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, значи пак всичко е цветя и рози. Тя крастата лесно се лекувала, значи всичко е наред! Няма такава наглост! Защо заразените не са под карантина, защо пак ние трябва да издържаме и лекуваме някои привилегировани незнайно по какви причини?! Защо изобщо се допуска да влизат в страната!?
30
0
 
10
 
! Отговори
do 28 преди 7 години
Радев още не е встъпил в длжност герберска невежа куха картуно!
29
0
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Още не е положил клетва и още нема право. Не се прави на умен.
28
0
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Нещо не си у ред
27
21
 
1
 
! Отговори
Въпрос? преди 7 години
Радев нали ви обеща, че ще реши проблема с бежанците. Реши ли го?
26
0
 
20
 
! Отговори
Екзотика из Ориенто! преди 7 години
Харманли, вече е Биочернобила в Европа. Жал, ми е за хората там!
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи,борете се за земята си- свобода даром не се дава.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и такава държава!
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарът на здравеопазването няма интерес от здрава нация. Така е при демокрацията. При соца имаше профилактични прегледи всяка година - от детските ясли, училището, университета, предприятието, института и т.н. Отделно масов спорт, храна по БДС, без отровни алкохоли и двадесет годишно месо внос, спокоен живот.Разлика от небето до земята.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последствията на девиза: "Виновни са тия дето са управлявали преди нас..."всеки народ си заслужава управниците, особено когато сам си ги избира
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нов 9 септември и нов Народен съд ще излекува всички - богатите от накраденото, бедните от мързела им, имигрантите там, откъдето са ги пратили.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 18 Ne sushtestvuva pasarna ikonomika ot kolektivi na lekari . Pasar ima kogato sa chastni kabinetite.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искрено се надявам че слухът че имало и ПРОКАЗА е преувеличен
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласно принципите на пазарната икономика,прилагани и за здравеопазването у нас,лекарите имат интерес да има повече болни-съответно ще провеждат повече прегледи ,ще предписват -и ще се продават повече лекарства- и ще получават по-големи заплати.При това положение е естествено здравите хора да бъдат поставяни в условия да се разболяват,а болните -да не се лекуват качествено- и по възможност да се увеличава броя на болните!Майната му на народа-да живее демокрацията и пазарната икономика!
17
0
 
21
 
! Отговори
Кучанов преди 7 години
ТЕНКОЮ НАЧАЛНИК ЗА ТЕБ ЩЕ ГАСУВАМ .....АМА ДРУГ ПЪТ ...ВИЖДАШ ЛИ АААА А КУНЕВА ИСКА ДО ДЕЦАТА НИ В УЧИЛИЩАТА ДА ГИ СЛАГА НА ДЕВОИКИТЕ ТАХАРУШ А НА МОМЧЕТАТА КУРБАН ДА ИМ ПРАЯТ НЕЩАСТНИЦИ .ДОЛНИ ДА ИЗГНИЕТЕ В АДА АЛЧНИЦИ БЕЖБОЖНИЦИ
16
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е вече страшно. Вече не опира до риторика, колко ще струва на данъкоплатеца и т.н. Болести са това, заразни болести. От това по-страшно, освен да излязат от лагерите и започнат да колят и бесят не знам.