Гърмен пак гръмна: Страх от Хепатит А и референдум за ромите

Протестиращите обясняват, че ромите отново строят къщи и то масивни
23 ное 2016 09:00,
93
Гърмен пак гръмна: Страх от Хепатит А и референдум за ромите
Снимка: Булфото, архив

Граждани на Гърмен отново излизат на протест срещу незаконните къщи, които се строят в ромската махала на града. Само преди година при акция бяха съборени десетина къщи. Оттогава обаче нищо друго не се случи.

Местните настояват общината и държавата отново да се намесят.

Преди година и половина Гърмен гръмна. Започнаха протести, местните искаха разрушаване на незаконните къщи. И то започна. Паднаха десетина къщи, но другите останаха. Събарянето на къщите спря, спряха и протестите. До вчера, когато част от хората отново поставиха стария проблем пред общината.

Още по темата

Протестиращите обясняват, че отново се строят незаконни къщи и то масивни.

"Искаме да се спази закона, да се спазят заповедите на ДНСК", заявиха местните пред Нова тв.

Хората са притеснени и от друг назряващ проблем – все повечето деца се разболяват от Хепатит А. В болницата има настанени 10-тина деца само за седмица.

Хората настояват да се проведе местен референдум с един единствен въпрос в него: "Да се изготви ли Подробен устройствен план за ромското гето?"

След физическите сблъсъци през май 2016 година, в които пострадаха осем души, Държавната агенция "Национален строителен контрол" приведе в изпълнение 13 заповеди за принудително събаряне на незаконни постройки, след което процесът спря, заради невъзможността на местната власт да предложи временен подслон на останалите без дом семейства.

Ромите от своя страна бяха категорични, че не биха напуснали квартала и общността, дори да им предложат жилища, те подадоха жалби в Европейския съд по правата на човека.

От сдружение "Бъдеще за община Гърмен", което се роди след масовия бой, са категорични, че в квартала продължава да се строи.

Иван Кременлиев, председател на сдружението, е категоричен, че ромите строят тухлени къщи.

Четири пъти кметът на общината Минка Капитанова внася предложение до Общинския съвет за изготвяне на Подробен устройствен план /ПУП/ в ромския квартал, който към момента е със статут на общинска земеделска земя, но местният парламент отхвърли предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз много се съмнявам че Хан Аспарух е бил ром или може би с ромски корени , то по принцип не всичко е написано вероятно нещо се крие или не е удобно за пред целия Свят , те и братя Пулеви шампиони по бокс ама с ромски корени
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че била Византия иначе още щеше да носиш имената на пра дедите си от Индия или Египет , то зависи от кои Роми си
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Потурчен си ти бе Славянизиран/християнизиран ром , виж в Укипедия то$но под 6.Вътрешна политика как е записано само: ''Тези закони трябва да уеднаквят правата на ''славяните'' и ''българите'' в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.'' - тоест си нито българин нито славянин
62
0
 
8
 
! Отговори
Анна Елчинова преди 7 години
До БПФ Дори не се усещаме, че стават все по-нагли и по-нагли - те са в правото си, и никой друг, и тази тенденция става все по-могъща. Има селища и квартали в София, където - ако мине българин, го гледат с огромен интерес и злонамереност. Дори не се усещат, че ако ни изтрепят, няма кой да ги храни. Необходимо е сериозно законодателство не само в Наказателно-процесуалния кодекс, но и от гледна точка на демографската политика, която системно е насочена към геноцида на българите.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анна Елчинова преди 7 години
До БПФ Значи, за да си построя къща в чужд имот, трябва непременно да съм ***? Знам си аз, че ще имам и много други привилегии, но е много по-трудно да ми дадат *** поданство, отколкото американско, например.
60
0
 
2
 
! Отговори
Fitfit преди 7 години
Vsichki bg sela i bg gradove mogat da si napraviat mestni referendumi s pisma do naselenieto - kmetstvata i obstinskite savetnici prastat pismata po bg post. Horata otgovariat na kmetstvata i obstinskite savetnici s pisma po bg post. Posle kmetovete i obstinskite savetnici taedno s sadia izpalnitelite chetat, broiat i izpalniavat jelanieto na horata. Prosto i lesno pitane i otgovariane za 30-40 dena. :-)
59
0
 
6
 
! Отговори
Inar преди 7 години
Ami kakvo chakat?! da si napraviat mesten referendum. Tochka. Glas naroden - glas boji.
58
2
 
3
 
! Отговори
златко желев преди 7 години
Аз съм дасикане гейка
57
0
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Щото съм при *** бе каиш потурчен
56
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 35както бай тошо го правеше на времето като не ще мира дай му секира. ама сега не става номера щото си имаме антибългарски организаци /като БХК и България за америка и ЕС/ който защитават параз,итите докато те убиват пенсионери за 2 лева
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 48И ко да направим сега да ходим са кланяме на кокали ли
54
0
 
21
 
! Отговори
Решението преди 7 години
Незабавно стартиране на проектите Айтосшвиц и Сливенвалд.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ergverg tr28980
52
13
 
4
 
! Отговори
varg преди 7 години
скоро Цар киро ще е ПРЕЗИДЕНТ! ЦАР КИРО патриот! ЦАР КИРО строител на нова България.Който се чуства престъпник да се изнася! Да не пречи на цар Киро. Ако не е той да нахрани хората ще висите по бюрата за безработни.А на тия лешояди в костюми дето пръста си не са помръднали и само знаят да искат само сабя за тях.Цар киро е щедър към работливите и справедлив към чесните!
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, как пък до преди месец кьорав протест нямаше за нищо, сега всеки ден някакви хора спонтанно се събрали да протестират....не знам в чия полза е това, но много ми прилича на организирано...Прокуратурата пък започна изведнъж разследвания срещу министри, все едно само са чакали да паднат от власт...защо не ги направиха преди това...всичко изглежда нагласено..
50
2
 
0
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
До Анонимен Нали помниш,че всеки живее само това,което мисли,говори и върши? Е,дано имаш дълъг живот,за да го научиш "наизуст". Особено йофтината провокация,която си предложил тук!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тодор Живков 50 години не се справи с Ромите вие какво мислите да направите , нищо само точене на Пари от Еврофондовете за ромите
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре в 18 без 15 в Александър невски пристигат мощите на Св. Климент Охридски - дето пишем на буквите му и не само ние:-) Някой чул ли е нещо!? Кръгла годишнина е от смъртта му 1100 години!
47
2
 
28
 
! Отговори
До 38 преди 7 години
"Ромите са свободни хора и могат да живеят където си поискат" ?!?!?!?!?!Значи, според теб, могат да се настаняват по чуждите къщи и вили /те го правят/, а също и да си правят гета и катуни върху земя, която не е тяхна?Така постъпват вредните насекоми - кацат, където си поискат. После знаеш какво им се случва.Така че, престъпната толерантност, проявявана спрямо тях, е против естествения подбор и против всички природни закони. Затова няма да продължи дълго!
46
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ви депортират във велика българия, смешници, а щерките ви ще ги оплодят. Това е бъдещето. Постепенно демографско завземане.