Д-р Енчев пред Dnes.bg: Всичко ми е изрядно, мога да строя!

Теренът е със земеделска земя, не е вилна зона, настоява той
Обновена: 26 ное 2016 09:19 | 26 ное 2016 09:16,
34
Д-р Енчев пред Dnes.bg: Всичко ми е изрядно, мога да строя!
Снимка: Dnes.bg

Няколко дни след публикацията "Съседски войни на ул. "Версай": Белащица vs. Енчев, д-р Енчев!”, в редакцията на Dnes.bg собственикът на резиденция "Алхимика" д-р Невен Енчев изпрати отговорите на въпросите, които му бяха зададени във връзка със започналия строеж в съседство с хотела му. Въпросите, на които д-р Невен Енчев отговаря, бяха изпратени до PR отдела му седмица преди публикацията по темата. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Д-р Енчев, какви са плановете Ви за строеж в имота, съседен на резиденция "Алхимика"?

Плановете ми засега са да бъде укрепен изкопът, защото има опасност от свличане на земни маси. Със строежа се цели да бъдат предотвратени по-нататъшни щети - срутване на пътя и на съседни сгради.

На място има направен огромен изкоп, а в същото време информационната табела е за подпорна стена. В изкопа има забити пилоти за основи на сграда. Хората, в съседство се тревожат, че ще бъде построен голям хотел. Имат ли основания за тези притеснения?

Да, поставени са пилотите, предвидени по проекта, които трябва да бъдат забити на дълбочина 12 метра. Именно те служат за укрепване, а не са основи на сграда или каквото и да е друго. Колкото до притесненията на хората, не бих могъл да отговарям  за тях - едни се страхуват от височини, други – от закрити пространства.

Преди време с моя екип имахме идея да направим на това място бутикова работилница за биосладка и конфитюри. Получихме разрешение, съобразно изискванията на закона, но обществеността в Белащица посрещна идеята на нож. Предложихме да изградим дом за възрастни хора, но те пак се възпротивиха. Сега са против строителството на хотел.

Нека да уточним, че това не е вилна зона, защото тя е от другата страна на пътя. Това е терен със земеделска земя, която е преотредена /със сменен статут/ и там може да се вдигне склад, църква или друг строеж. По този въпрос има становище и на РИОСВ-Пловдив, което потвърждава моите думи. То е издадено на базата на проверки, продължили години. Разгледани са редица планове. Напълно логично е в община "Родопи" земеделска земя да бъде преотредена в земя за обществено ползване.

Гражданите са пуснали три жалби в прокуратурата, в които те сигнализират за серия нарушения при издаването на строителната документация за Вашите имоти. Смятат, че ползвате протекции от Община "Родопи". Имат ли основание?

Има пуснати жалби до президента, до виципрезидента, до омбудсмана, до главния прокурор. Не знам дали хората имат основание за тях, но на всички жалби е отговорено, че са спазени правилата и законовите изисквания.

Смятам, че един инвеститор, който и да е той, не само че трябва да се ползва с протекции, а трябва да получи специален статут, защото е превърнал един змиярник в приятно и уютно място. Освен че съм вложил средства в имота, съм осигурил 60 работни места. Хората, които работят в Alchemist Residence Von Goldenburg са от селото, а 3-ма от младежите, които съм наел, получават и стипендии от фирмата, за да учат специалност "Туризъм" в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Предполагам, че за никого не е тайна, че съм работодател и на още 450 души в здравеопазването, където държа да подчертая, че възнагражденията са едни от най-добрите в страната. Не знам дали община "Родопи" ме подкрепя. Предоставих новопостроените тенис кортове на резиденцията да се ползват от децата в село Белащица и от цялата община. Със сигурност аз я подкрепям и ще продължа да го правя и занапред.

През лятото обитатели на съседните имоти периодично подаваха жалби и викаха полиция, като се оплакваха от шум, музика и фойерверки в късните часове на деня. Как ще бъде решен занапред този проблем?

На този въпрос вече съм ви отговарял, но пак ще кажа – за целия летен сезон от април до октомври са направени 3 сватби и 3 тематични вечери. На едната имаше заря и то в 22 ч. Ресторантът на хотелския комплекс има разрешение за работа до 01 ч. след полунощ, но никога не го е ползвал и винаги е затварял по-рано.

Има ли други факти и обстоятелства, които смятате за важни по въпросния казус?

С удоволствие ще съобщя чрез вашата медия, че в съществуващия хотел ще бъде разкрита телевизия "Алхимист ТВ", която ще е от новинарски тип, но ще има и предавания, чиято първа цел ще бъде да повиши здравната култура на хората, както и да популяризира интересни туристически дестинации у нас. Смятам, че тя ще е много необходима на Пловдив и региона, когато на града предстои да бъде Европейска столица на културата и на фона на намаляващите печатни и електронни медии.

Нейната основна задача ще бъде да отговаря на нападките по начина, по който те ме атакуват. За мен е доста интересно защо вашият екип не търси отговори кога ще се вземат мерки срещу незаконното строителство в община "Родопи". В имот на Владимир Арабаджиев са вдигнати 2 сгради бе разрешение – барбекю и гараж. Бих искал да прочета във вашата медия кога сем. Пенкини ще си съборят оградата – имат разрешение за ажурна, а са я направили солидна. А какво ще кажат родителите на народния представител Мартин Иванов – Данона, за тяхната ограда, които са изправени пред същия казус. Защо не се коментира случаят с г-н Ди Карло, заграбил общински имот във вододайната зона. От 3 години общината се опитва да го накара да отстъпи от общинския парцел.

Бих искал репортерите на вашата медия да отговорят - защо занимават обществото само с мен, а пропускат останалите. При положение че при мен всичко е изрядно, а при другите става дума за грубо и безпардонно погазване на закона. Много бих се огорчил, ако се установи, че се изпълняват нечии платени поръчки.

И на финала бих искал да кажа, че очаквам правото ми на отговор да бъде позиционирано без съкращения и манипулации в медията, защото съм сигурен, че тя уважава нормативната база в България. Ако това не стане, ще ангажирам със случая "Господари на ефира" и ще предприема всички законови действия, за да защитя престижа и доброто си име. По време на коледния пост нека всички бъдем честни и не забравяме, че правото да въздава справедливост има само Бог. 

Бел. ред. Екипът на Dnes.bg проверява всички сигнали и жалби, които постъпват в редакцията на медията. По отношение на цитираните от д-р Енчев нарушения на негови съседи, сигнали в редакцията не са получавани. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: д-р Невен Енчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Колега преди 7 години
вие сте една акустика от *** майна, това не е д-р Ангел Енчев който оперира и е пластичен хирург, това е неговият брат, е са близнаци, *** такива единия е лекар и се занимава с здравен мениджмънт, а брат му оперира, за вас всеки който има пари и стандарт еворпейски е мутра и престъпник
17
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До АнонименТолкова колкото му позволяват годините бъхтене и учене, за да стигне до този момент.
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли нослета е издялкал и колко ли джуки е разпъпил, та да си построи хотелче, миличкият?
15
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доктора е странен, но че българският народ с малки изключения е уникално ***.
14
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
балканската завист няма граници хаха
13
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типичен пример за родната злоба и завист - не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Човека очевидно развива успешен бизнес, развива региона и дайте сега да го смачкаме, защото се пукаме от яд, че нямаме неговите пари и успехи. Докато българина има толкова ограничено мислене, ще живее лошо!
12
6
 
26
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 7 години
Педалл...
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е луд тоя който яде баницата...
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съседите не искат и кюфтето да построи хотел като тях и да им взима клиентите.
9
3
 
33
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Той това работи - посяга на природата. (Цици - мици) :-)
8
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мястото не е негово. Отдадено е за обществено ползване от общината. За определено време. 20-50 години. Поредната мутра която ТРЯБВА да гризне дръвцето.
7
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мястото ако е мое и имам документите за строежа колкото и да ми протестирате файда няма. смешници.
6
9
 
26
 
! Отговори
_|_ преди 7 години
специалност "Туризъм" в Университета по хранителни технологии За това сме неграмотни.
5
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Д-р Радеваи това не ви харесва нали, що той има и може а аз не. балканския пропаднал манталитет.
4
24
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина не се научи да не гледа в чуждата паница
3
25
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
негиво ли е мястото, негово е, аре чупка.
2
2
 
29
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Още един гладен папагал
1
5
 
34
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Е колко да е изрядно...То така твърдят и мамините хубавци съсипали черноморието със хотелчетата си.Ако има малко воля в някоя неподкупна душа да те проверят обстойно може да се окаже друго.