Храбра сирийка с тяло вардела българките в лагера в Харманли

Мислехме, че ще умрем там, спомня си Джамила Садат
27 ное 2016 14:55,
122
Храбра сирийка с тяло вардела българките в лагера в Харманли
Снимка: кадър, Нова тв

Когато изригва гневът на афганистанците миналата седмица в Харманли, една жена е сред малкото, които запазват самообладание. Тя не е българка, но застава с тялото си срещу обезумялата тълпа, за да запази живота на българите в столовата на бежанския център. Там, където първоначално избухва недоволството.

"Те нямаха никаква вина. Те бяха невинни жени насред бунта. Не можехме да не ги защитим. Самата мен също ме беше страх. Мислехме, че ще умрем там", споделя сирийката Джамила Садат пред Нова тв.

Още по темата
Джамила дава и своето обяснение за причините, родили бунта. И те са далеч от геополитиката, далеч и от националните различия. Нейното обяснение е простичко и ни насочва към битовизмите в лагера.

"Просто афганистанците не харесваха храната. Затова се стигна до боя. Полицаите си вършеха работата. А афганистанците в един момент поискаха да се отворят вратите на лагера и да излязат от него", допълни още тя.

До дни ще започне извеждането на мигрантите афганистанци от лагера в Харманли. Там сега кипи ремонт, възстановява се и оградата. Очаква се това да приключи до 4-5 дни. 

По-рано днес стана ясно, че 95% от бежанците в лагера в Харманли са здрави и опасности от зарази в града няма. 

"Има пациенти с хронични заболявания, някои от които имат клинични прояви в момента – ставни заболявания, заболявания на гръбначния стълб. Има няколко бременни жени, от които едната е в 8-ия месец. Вече е консултирана в болницата в Хасково, предстои да ражда", коментира доц. д-р Димитър Буланов от столичната "Александровска" болница.

В лагера има пациенти със сърдечно-съдови заболявания, има диабетици, които имат терапия, консултирани са от лекари в болницата в Хасково и в Харманли и имат нужда от глюкомери за периодичен контрол на кръвната захар.

Днес се очаква и прокуратурата да поиска постоянен арест за 20-годишния афганистанец Бахир Янурал, който изгори българското знаме по време на бунта в четвъртък.

В резултат на бунта в Харманли бяха задържани над 400 бежанци. Ранените полицаи са 24.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия пък там отдето идат кви ципори са яли, че тук нашите не ги харесват? Па и кво са платили, че да чакат акулско на масата? Абе не чух някой да е умрел от глад при сто процентното постене в оня кауш дето ги държат, тааааа едва ли е толко зле. Доста братя ги търпяхме, следващият им напън да свърши в масов ( вие си знаете ) или кой откъде е да не се гледаме лошо...
84
0
 
1
 
! Отговори
Снико преди 7 години
Никога не е падало в плен българско знаме... Само на Бахир Татарчоулу (или както там беше) му дадохме да изгори едно... Видях и смешния бунт и глупавото му утихване щото потушаване не беше... И си мисля има ли нещо с което българина се справя успешно в наше време? Щото велики сме казват някои, ама в какво или да кажа преди колко века?
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНа афганистанците явно не им харесва ежедневното присъствие на телешко и пилешко в менюто,-----------------------------И риба, онази вечер гледах опекли им на скара едни големи скумрии, чак лигите ми потекоха.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага да й се даде статут за храброст:)
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей много злобен и проклет народ има из форума. Добре все пак че повечето българи не мислят така или поне се надявам.
80
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички от лагера афганистанзи при госпожата която ги покани. Афганистан не е фронтова държава и не граничи с България.Та те хапят ръката която ги храни, но тази / българският народ не политиците ни /ръка е доказала в историята си, че може да тежка и твърда.
79
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има хора, които наистина бягат от някакъв деспотизъм, идват тука, съобразяват се с нашето общество, не вършат глупости, искат да се приобщят, такива ги разбирам. Но такива, които идват тука, почват да ни размахват пръст и правят всякакви заклинания, абе такива които откровено ни ненавиждат, не, такива нямат място тук.
78
0
 
2
 
! Отговори
WC преди 7 години
До Шаран БГTE SHTE PAZIAT NOVATA OGRADA NA BG TYRCIA.PORADI NEDOSTIG NA KYCHETA.
77
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На диваците от Афганистан не имхаресалахраната.Е ми да си ходят ,не са курорт за да имат претенции.А м/у другото какво правят тук ? Нали в Афганистан управляват правилните хора?Уж щяхме да сме състрадателни към хорат бягащи от ,,диктатора,, Асад и ИД!Какво правят тези навлеци тук ? При това на всякъде са болшинство от мигрантите.
76
0
 
31
 
! Отговори
Цар преди 7 години
Толкова войни от нашите царе ,ханове и т.н. срещу навлизане на ислямизация в България.Нека чужденците които държат вериги,хотели,компании да плащан висока цена вместо мизерните заплати на бългатите които храниме бежанците .За мен всички вън и чужденците и бежанците .Добре дошли само туристи
75
0
 
27
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Аз се лекувам, ама не съм добре!Защо извеждат от Харманли тези, които са трошили, чупили, унищожавали ? Точно те трябва да се оставят да живеят там, при условията, които са си създали!! Само наоколо двойна ограда от бодлива тел, кучета и калашници. При норма от 250 грама сух хляб дневно. Иде зима. Който оживее - да е жив и здрав !До напролет оживелите ще искат сами да си отидат по родните места! Толкова е просто.....
74
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На афганистанците явно не им харесва ежедневното присъствие на телешко и пилешко в менюто,нещо,което много български семейства не могат да си позволят,но плащат с данъците си за да може някой прекосил незаконно границата криминален елемент да яде.
73
0
 
29
 
! Отговори
60036 преди 7 години
Веднага могат да се различат свестните от сганта. Върщайте нахалните бандити по родните им места без никакви обснения - те знаят, че нямат право на бежански статут, че са дошли с определени задачи - съвсем не хуманитарни, нито логистични. Какво имад а се церемоним - незаконно пресекли границата на България нямат право да ползват никакви блага от нас.
72
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не знам как може да отиваш в чужда страна и да имаш претенции.Ако си живял там поне 20 години и си авторитет - да. Ама така дошло някакво си животно и да почне да претендира...
71
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kak изведнъж станаха недоволни от храната ама не само в бг ами кооординирано и в други страни ?? алооууууу
70
7
 
29
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
аз не вярвам на тия истории за героичните сирийци и лошите афгани. Да се махат всичките. Не на нашествениците. Не на исляма. Не на тероризма
69
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европо, Европо, докъде я докара смотана Европо! Коренното население на континента деградира и измира. Семейства и раждаемост почти няма, а цялата медийна машина агитира да пуснем още и още от тези. Само за броени години с тяхната свръхраждаемост, ще изтикат коренното население в резервати. И виждаме как навсякъде политици, медии и служби подкрепят това. Континента се разкапва от вътре. Разбира се абсолютно същото е и тук, в несъществуващата вече България.
68
3
 
45
 
! Отговори
Хора, събудете се! преди 7 години
В тези лагери гъмжи от НПО активисти, които са майстори във фабрикуването на подобни сълзливи истории. Половината от тук коментиращите са приели историята за чиста монета и даже възхваляват сирийците какви готини хора били. Не се ли усещате, че тези НПО-та искат от нас точно това - неусетно да приемем тези хора! Готини или не, сирийци или афгани, всичките те в България са НАШЕСТВЕНИЦИ!!! След 500 години под исляма нищо ли не сме научили???
67
1
 
50
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Разкарайте афганистанските талибани от Бг!В Бг могат да останат единственно сирийски бежанци и то след като преминат през дълбока филтрация.С приоритет да се ползват - сирийските християни и алавити, които масово се изтребват в Сирия от Ал-кайда и ИД!
66
14
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
За съжаление е време за кръчма!До свидания, дорогие ребята!