Възстановяват паметника на цар Борис III в Попово

След 1945 г. на постамента му е поставен бюст на Мара Тасева
30 ное 2016 09:44, Анисия Иванова
19
Възстановяват паметника на цар Борис III в Попово
Архив: Reuters

Паметникът на цар Борис Трети в Попово ще бъде възстановен. Идеята е паметникът да се "върне" на мястото си в градския парк следващата година, в навечерието на честванията на 80-тата годишнина от Царските маневри край Попово, каза секретарят на община Попово Владимир Иванов.

Иванов уточни, че вече е създадена организация за националните чествания на годишнина. Тържествата ще бъдат на 22 септември 2017 г. едновременно с отбелязването на националния празник на България.

Създаден е Инициативен комитет, който работи последователно за възстановяването на историческата справедливост, каза Иванов. Има и решение на Общинския съвет в Попово. Монументът ще припомня и важни събития за региона и за българската история - т.нар. Големи царските маневри от септември 1937 г. край Попово.

Владимир Иванов, който е историк по образование, разказа, че през 1937 г. българското правителство и цар Борис Трети пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия и започва превъоръжаване.

Взема се решение за осъществяване на първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война, които се провеждат край Попово и остават в историята като Големите царски маневри. Маневрите са проведени в землищата на селата Ковачевец и Паламарца, посочи Иванов.

Държавата влага много средства в различни обекти в Поповска околия. По това време е изградена сградата на ЖП-гарата и емблематичната Поповска гимназия, павира се центърът и се електрифицира градът, строят се пътища в посока Ковачевец, изграден е масивен мост край село Иванча, по който да премине тежката военна техника. Всичко това е свързано с личното благоволение на цар Борис Трети и затова поповската общественост не крие любовта и благодарността си към него, отбелязва историкът.

След смъртта на Борис Трети Общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов бюст-паметник в центъра на града. Той е монтиран през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време - до февруари 1945 г., припомня Иванов, цитиран от БТА. После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е, а на негово място, върху същия постамент, е поставен бюст на родената в Попово Мара Тасева, отбелязва той.

Идеята за възстановяването на паметника на цар Борис Трети не е от днес. През 1992 г. темата е повдигната, но не намира реализация, но сега идеята паметникът да се "върне" на мястото си в градския парк предстои да се реализира, обясни Иванов.

Кметът на Попово Людмил Веселинов и секретарят Владимир Иванов, заедно с представители на Инициативния комитет, вече са провели среща със Симеон Сакскобургготски, който е предоставил копие на бюста на първия паметник на баща му в Попово. Бюстът е изработен от скулптора Кирил Тодоров.

Маргарит Мицев, член на Инициативния комитет, поема разходите по изработката на паметника, а общинското ръководство се ангажира с градоустройствения план и монтажа. Ако доведем това родолюбиво дело до край в Попово ще бъде единственият паметник на цар Борис Трети у нас, казва секретарят на община Попово Владимир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Цар БорисПопово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
21
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
До Дедо ГогоЧе кой е Никола Вапцаров, та да го помилват?Някакво откачено македонче, помощник терорист.
13
5
 
23
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
До Защо? : И си напълно прав ! Ще добавя, че тоя дето ще му дигат паметник е отказал помилване на Никола Вапцаров, че с негово разрешение е удушен Гео Милев...и прочие. Да не говорим за "заслугите" на сина му към българския народ.
12
3
 
26
 
! Отговори
Поповчанин преди 7 години
Попово е напълно изостанал град тук все още цари комунизам.На всички бивши полицаи синовете са им полицаи.На всички бивши пожарникари синовете са им пожарникари...На всички там секретарки в общината дъщерите им секретарки.Нямам думи пълна корупция и един беден град ,средната заплата в града е око л о 300лв няма какво повече да говоря...
11
4
 
21
 
! Отговори
shumkar преди 7 години
До Защо? 11Много *** има в нашата родина. Нищо хубаво не я чака. На тях все някой им е виновен и те са най-хубавите. За тях кражбите са табу, в редиците им няма гейове и мислят само за доброто на другарчето.
10
6
 
26
 
! Отговори
само да питам преди 7 години
Явно в Попово имат излишни пари ? Болница и спешен доктор , линейки имате ли ?
9
10
 
26
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
Паметник за основния виновник за поредната национална катастрофа на България!!!! Защо?Да не говорим, че баща му е виновен за предишните национални катастрофи на България. Тази бивша царска фамилия трябва да плаща на България за вредите, които ни причини, а не да им се издигат паметници.
8
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-слабохарактерният български държавник след Бойко Борисов.
7
11
 
26
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Спомнете си колко територии загуби България заради баща му.
6
6
 
30
 
! Отговори
пешо преди 7 години
Ей комунисти, хванали здраво и не пускат. Ама умирате малко по малко.
5
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мисля че фамилия която си е купила правото да царства в държава където няма никакви корени е редно да бъде възвеличавана а други които са си дали живота да бъдат унизявани но сега са предателски времена навсякъде нищо не може да променим сега
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога бе, докога с тази политпропагандаПартизанен? Комунстинтен, унд юден цвай шага впериод.
3
23
 
27
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Борис трети е спорна фигура и не трябва да му се поставя паметник. Подобни паметници само засилват разделението в обществото, а не го сплотяват. Отделно, че тези маневри около Попово са подготовка за поредната национална катастрофа на България и не виждам защо на някои в Попово това им харесва, че и паметник ще слагат....
2
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЯстребиноЯ я публикувай тази заповед на Борис III, за да я прочетем!
1
31
 
26
 
! Отговори
Ястребино преди 7 години
Само на 30-тина километра южно от Попово, по заповед и в името на Борис 3, редовна армейска част заколва 7 български дечица.Вечна му слава на този хуманист!