Дете на 2 годинки издъхна! Тео бил недохранен, блед и болен

Родителите му забелязали, че почти не диша и отишли в болница
9 дек 2016 09:00,
39
Дете на 2 годинки издъхна! Тео бил недохранен, блед и болен
Снимка: архив, Bulphoto

Момченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова решили да му дадат гласност.

Вчера, малко преди 10 часа, на спешния телефон 112 е получен сигнал за дете в безпомощно състояние. Обаждането е от родителите, които установили, че то почти не диша.

Лекарите от изпратената на място линейка констатират, че детето е на прага на смъртта, затова го откарват по спешност в болницата в Хасково. При докарването му в спешното отделение малкият Теодор бил с липсваща сърдечна и дихателна дейност и с разширени зеници.

"Нямаше искрица живот", разказа д-р Димитър Кючуков, началник на спешното отделение към МБАЛ Хасково и един от лекарите, опитали се да спасят детето. Предприети били незабавни реанимационни действия и интубация, борбата продължила около час, но детето не възстановило дихателната си дейност.

"На пръв поглед момченцето имаше блед, страдалчески израз, най-вероятно е страдало от нещо. По данни на майката предишния ден то се е оплакало от болки в корема. Беше недохранено, с много по-малко телесно тегло за възрастта си, беше бледовато, което говори за инфекция. Имаше и множество гнойни обривни единици по цялото тяло", разказа д-р Кючуков пред bTV.

Това по думите му говори за обща интоксикация на организма, което може би е довело до тежките последствия.

Личното му мнение е, че за Теодор не са полагани достатъчно грижи и не е бил проследяван от педиатър или личен лекар, макар майката да е декларирала, че има личен лекар в Кърджали и е бил воден в Пловдив в детска клиника по повод заболяване, което не е уточнила.

"Майката беше неадекватна в момента, даваше неадекватни сведения за детето, но не може да се каже в такъв момент дали има промени в психиката или е била разстроена от загубата", каза д-р Кючуков.

"Потърсихме помощ, за да дадем и съвет на родителите, че малките деца имат значително по-нисък имунитет от възрастните, при тях инфекцията се внедрява много по-бързо и може да настъпят фатални усложнения", обясни той.

Полицията вече работи по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: детеболницаХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПитащЖИВОТЪТ на човека, за разлика от този на животните, не се състои само в хранене и размножаване.
14
0
 
3
 
! Отговори
един от народа преди 7 години
Каква е тази държава бе??Разни олигарски като Прокопиев, Пеевски, Гергов, Банев откраднаха всичко и сега деца умират от глад!?? Кога ще има нов народен съд със смъртни присъди за олигарси, политици, магистрати!?!?!? Скоро ще има!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16 Изкривяване тотално контекста на публикуваното от 9Не - става въпрос за отговорността да си родител и жестокостта към дете е едно от най-противните анти-човешки прояви.
12
3
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Съвсем вярно, децата са много адаптивни стига да имат ресурс - да приемат нужните вещества и витамини за да си изграждат имунитет. В много "напреднали" култури като "велико"британската примерно децата се оставят да лазят по земята, да ядът пръст на двора, а ако едно се разболее от шарка всички родители си тикат детето да играе с него за да премине болесста и то, дори се устройват заразни партита и се канят здрави деца...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11А на други места линейката изобщо не тръгва.В Австрия - първо мнооого любезно ви питат по телефона какъв е номерът на здравноосигурителната ви сметка, следва бърза проверка и ако има нещо нередно - ЧАО!Така е в Австрия - с 22 пъти (двадесет и два) по-голям бюджет за здравеопазване...
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата жертви на немърливи родители - разбирай пияндурници, наркомани и психичноболни са в риск навсякъде по света.Въпросът е ще бъдат ли съдени или ще ги оставиме да си направят ново за да го застигне същата съдба?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за други закъснява линейката
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно липсата на средства и условия да се отглежда здраво дете и да се възпита нормален човек не пречи на желанието да се прави безразборен секс и да се раждат нежелани деца. Държавата/ние/ не сме виновни, че някакви си хора не се грижат за отрочетата си и ги обричат на глад и стадания. Но от друга страна всички допринасяме невинните дечица да имат шанс за по-достоен живот. Не обвинявайте държавата- родителите са виновни!
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или вегани или роми или някой от тея "герои", дето си мислят че имунизациите убиват.А това, че децата имат по-нисък имунитет от възрастните просто не е вярно. Колкото е по-голямо толкова имунитета е по-нисък. И няма как да е иначе, без имунитет нямаше да оцеляват децата. Всеки знае от собствен опит, че някой грип дето дтето го носи от детската градина и го кара 3 дни на крака, като зарази родителите си, те откарват по 1 седмица на легло.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е няма такава държава и няма такива ***.
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да направят задължителни лекарски прегледи по домовете, докато децата порастнат. тези родители ако са бедни, да им се помогне. политиците само лапат
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трагедиите тепърва предстоят.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ужасно, а къде са социани грижи, а съседите, на никого не му дреме нали, в бг няма демокрация
2
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деца умират от глад само в най- най- изостаналите африкански и азиатски страни, които се обитават от племена застинали на еволюционно ниво питекантропи....и в България. Много много тъжно! Реших-емигрирам!
1
9
 
12
 
! Отговори
Буника преди 7 години
Вегани...