Работата в Хитрино на пълни обороти. Къде ще настанят хората?

Източени са 10 цистерни, днес продължава работата по още една
13 дек 2016 09:30,
15
Работата в Хитрино на пълни обороти. Къде ще настанят хората?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"10 цистерни са обработени, по 1 ще се работи днес, хората не са спрели през нощта, имаме техниката да продължим по план. Имаме напредък. Имаме необходимата техника, надяваме се времето да не ни попречи на операцията", заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг с последна информация за операцията по обезопасяване и изтегляне на цистерните в Хитрино.

Все още има теч от една от цистерните в Хитрино, а пожарникарите правят всичко възможно да го ограничат.  Появилият се вятър затруднява работата на екипите и ще попречи при използването на крановете. Това разкри главен комисар Николай Николов.

"И 12-те цистерни представляват опасност. Рано е да говорим кога ще започне най-рисковата операция. Трябва да се вземе вярното и обмислено решение. Много са действията, които ще бъдат предприети", каза гл. комисар Николов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че са налични всички условия и техника, за да продължат действията по план. "Надяваме се времето да не ни попречи, въпреки че ситуацията става по-сложна", посочи тя.

Бъчварова се обърна към жителите на Хитрино с новината, че премиерът Бойко Борисов ще пристигне в селото заедно с шефовете на Камарата на строителите. Заедно ще установят как ще се помогне на хората за щетите по техните сгради и временното им наставянето във фургони, а след това и в нови жилища.

"Остават ограничените условия за достъп в днешния ден. Допълнително ще се уточни допускането на хората да нахранят своите животни, но те няма да имат достъп до домовете си", коментира Бъчварова.

Транспортният министър Ивайло Московски добави, че е осигурена транспортната логистика, а аварийният екип е наличен. В готовност са 80-тонни гондоли, които биха могли да изтеглят крановете и цистерните.

"Това, което може да бъде изтеглено по железен път, ще бъде изтеглено. Транспортно-аварийно сме обезпечили процедурата", увери Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Tub преди 7 години
E v Shumenskite sela i gradove nema li hoteli i hanove za 1000 dushi barem?! Ta i za pridrujavastite gi domashni jivotni?!*********************Ami kak otivat tam chujdestranni 100 000 turisti togava?!
12
0
 
0
 
! Отговори
Val преди 7 години
Виж едно интересно мнение ЕТО НЕ ГЕРБЕРАСТКА ИСТИНА ЗА ВЗРИВА В ХИТРИНОГеорги МаноловПовече от 10 години извършвах технически надзор на ГСИ.Погледнете си паспортите на АГУ-тата и ще видите името ми или ИНФЛЕКС ООД.Цистерна с пропан-бутан не може да се взриви!Взривоопасната концентрация пропан-бутан - въздух е от 2-9%! В цистерната налягането е около 8-10 атм , спука ли се цистерната, газта ще гори на разстояние от пробойната. Нарича се стоящ пламък. Разлятия пропан-бутан гори, няма как да се взриви! Втечнения пропан-бутана е по-тежък от въздуха и по-лек от водата.От течно до газо
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат: " Работата в Хитрино на пълни обороти. Къде ще настанят хората? " Казано накратко: Кипи безмислен труд. Още вчера трябваше да са приключили с цистерните, а днес вече трябваше хората да строят нови къщи или да оправят старата си къща.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое е по-лошо - информационното затъмнение или сегашната информационна дезинформация от властта на ГЕРБ и пуделчетата им?
9
2
 
6
 
! Отговори
М. Симеонова преди 7 години
Не е съвсем вярно, че никой не помага. Бях там на дежурства. На хората носят храна и дрехи. Всички са настанени някъде. За момента това може да се направи. А десетките екипи, които работят там денонощно в постоянен сериозен риск за живота си, не заслужават това подигравателно отношение. Много е лесно да се коментира отдалеч, от топлите стаи и офиси. Разбира се, че операцията е много рискова и трябва да се внимава. Безопасността е на първо място. Кой ще има полза от мъртви спасители!?
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ги слушаш тези, с тези 10 милиона и събраните помощи, Хитрино ще се превърне в най-богатото и благоустроено село! Някога, но не сега! Иначе, завесата е спусната плътно и никаква достоверна информация не трябва да достига до матриала.
7
3
 
8
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Много отворени хора пишат, а като стане въпрос за помощ.... Отидете вие да точите цистерните! Големи разбирачи, голямо чудо. Вие в Хитрино ли бяхте, че знаете какво точно става? Това е операция която изисква време. Не забравяйте, че всичко това се върши от хора които също имат семейства и живота им има същата стойност като на другите хора! Много знаете, а само 300-400 хиляди СМС-а от цяла България... Браво...
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не губят време, а да разпитат Дебелото Лили - нали дядо и е бил партизанин?
5
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо манипулирате хората.Сутринта кмета на селото каза,че Бъчварова го разкарала от пресконференцията за да не може да каже истината,че работата не върви.Времето се разваля а тези се мотат без да знаят какво правят.Хората ,разселени по роднинските къщи вече са изнервени,никой в нищо не им помага.А Бъчварова казва на кмета да мълчи пред телевизиите -типично за Герб/те не били популисти/.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази на снимката защо се хили като ***?
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V residenziite v skapite hoteli na mutrite v vilite i imotite nabg milioneri. Miliarderi v po4ivnite domove na mvr borovez i dr v stanziite na provosadieto na darjavnia savet ne se oravete v banki ima super hoteli a i kafeto ns boiko da im isiguri hrana kakto i pizarii restr. Na bogataschite dinevi onja na ludogorez miliardera i tn ne se pravete na ludi sramota ot boga ot bednosta v bg miseriata
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ei sis edno selo nemojahte da se opravite. turcite tri milona bejanci gledat otdelno sis pkk se imat problemi i pak se opravyat.
1
2
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Бойко ще заведе шефовете да видят ситуацията и на връщане към София ще започне наддаването , за да се разбере кой ще построи къщи за по милион (по документи).