Опасно свлачище се е раздвижило край Лом

Пукнатини и нагъвания на пътя за Видин
Обновена: 16 дек 2016 11:58 | 16 дек 2016 11:55, Петя Славова
1
Опасно свлачище се е раздвижило край Лом
Снимка: "Труд"

Земните маси между ломските села Орсоя и Сливата са се раздвижили, появили са се пукнатини, има и нагъвания на пътя за Видин край река Дунав, съобщиха от общинската управа в Лом.

Местната администрация е подала сигнал за свлачищните процеси в МРРБ, Агенция "Пътна инфраструктура" и Областната управа в Монтана и настоява районът да бъде огледан от експерти, съобщава "Труд".

Свлачището между Орсоя и Сливата действа от десетилетия, опасно е и е нанесло вече огромни щети, напомнят местни жители. През 1980 г. земните маси под Орсоя са отвориха и за няколко часа погълнаха почти половината село. С помощта на армията тогава хората бяха евакуирани от домовете си и не бяха дадени жертви, но много къщи, улици и обществени сгради бяха сринати.

След бедствието държавата обезщети останалите без имоти хора и закри село Орсоя, но част от жителите му, предимно възрастни, останаха в напуканите си къщи. Днес в селото живеят около 40 души. Новото активиране на свлачището е било забелязано преди дни от кмета на близкото село Сливата Димитър Милков, който веднага информирал общината в Лом.

Според специалисти има видими напуквания по короната на свлачището и отместване на пътя Лом – Видин, но пряка опасност за хората няма. Общинарите обаче смятат, че е необходима спешна оценка на геофизици. В област Монтана са регистрирани 50 свлачища, а 36 от тях са в община Лом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ВидинЛомсвлачище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
алоо това се е раздвижило от 30 години и постоянно е така - ама щом си открила топлата вода - евала кифло