Французи мезят по Коледа с пастет от гъши дроб... Made in Bulgaria

Деликатесът е почти непознат у нас, а във Франция си е традиция
Обновена: 23 дек 2016 08:33 | 23 дек 2016 08:30,
10
Французи мезят по Коледа с пастет от гъши дроб... Made in Bulgaria
Снимка: Reuters, архив

Има голям шанс традиционния гъши пастет да присъства по празниците на трапезата на много френски домакинства и има шанс той да дойде от Източна Европа. Много французи се запасяват с деликатеса с по-евтини версии от България и Унгария, пише The Local, цитиран от Фокус.

В най-големия завод край южното село Милево десетки жени сортират, чистят и опаковат стотици кила гъши дроб, дошъл направо от кланиците. Други работници готвят и пълнят консерви. На практика незнаен на местната коледна трапеза, по голямата част от дроба ще бъде изнесена за Франция.

Етикетите на големите френски марки се поставят директно върху бурканите още преди да напуснат заводите, въпреки че произходът се посочва.

Тази година България и Унгария ще отбележат ръст на износа към европейските пазари с 15%.

"Ако допреди 10 години ние продавахме 100% от продукцията си във Франция, то сега този дял е около 80%", заяви собственикът на фабрика "Волекс" Пламен Челебиев. За последните четири години той е започнал да изнася и за Швейцария, Япония, Виетнам и Тайланд.

От 90-те години на ХХ век насам България се е превърнала в най-големия производител на гъши пастет след Франция. Дори и френските производители изразяват загриженост от нарастващата конкуренция.

"Част от българската и унгарската продукция отива към трети страни, чиито пазари са затворени за нас", заяви Мари-Пиер Пе – директор на френската компания-производител ЦИФОГ.

"Качеството на дроба е същото като във Франция и дори по-добро заради добрите условия, при които отглеждат птиците", смята Челебиев.

През 2015 г. Франция произвежда 19 хил. тона пастет, докато България е на второ място с 2500 тона, а Унгария е на трето с 2000 тона. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Oiflam преди 7 години
V budapesta askera s takovete po ulicite...Bg gaskite zakovani za frenski delikates...
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АлаБала 6Имай предвид че Франция е 10 пъти по-голяма от Бг, освен това имат традиции в тази област повече от 200 г. Това е безспорен успех за Бг и има условия за още по-голямо развитие.
3
11
 
2
 
! Отговори
АлаБала преди 7 години
Каква конкуренция сме, величините са несравними: "Франция произвежда 19 хил. тона пастет, докато България е на второ място с 2500 тона, а Унгария е на трето с 2000 тона". Четкаме си самочуствието ли или някой сбърка цифрите: 19 сравнено с 2,5 ?
2
4
 
4
 
! Отговори
Юнкер преди 7 години
Този гъши дроб не го ли забраниха в ЕС ?
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този пастет е такава гадна жестокост, че производството или продажбата му са забранени в почти целия цивилизован свят. Получава се чрез насилсвено тъпчене на гъски с царевица през метална тръба в гърлото, от което черният им дроб се разболява и се превръща в лой.