Във Велинград кръст обедини християни и мюсюлмани

Парите за него са дарени от хора с различни религии
26 дек 2016 09:14, Елка Василева
113
Във Велинград кръст обедини християни и мюсюлмани
Снимка: bTV

Мюсюлмани са сред онези, които дариха пари за изграждане на християнски кръст във Велинград.

Най-новият символ на града обедини хора от различни религии, които показаха, че когато живеят заедно в разбирателство и обич, добрите неща се случват.

Кръстът, който се издига над Велинград е изграден изцяло с дарения, съобщи bTV. Парите са събрани за няколко месеца с усилията на хора от различни религии и така идеята от преди 20 години става реалност.

Салих Юруков от Драгиново работи в цех за мрамор, когато разбира за кръста не се и замисля - макар и малко, дарява  със сърцето си: „Събрахме тук колектива по някой лев, дадохме за кръста във Велинград… Кой колкото му сака душата – колективът, мюсюлмани, българи, сме винаги по празници, по Байрам”, казва той.

Кръстът се извисява на 22 метра височина. Над 800 души от Велинград и околните села даряват пари за него. Помагат и собственици на фирми - кой с труд, кой с материали. Хората виждат в направеното символ на обединението.

Община Велинград също подпомага инициативата, като дарява терена за изграждането на кръста.

Изграждането на кръста излиза близо 40 000 лева. Фирмата, която го изработва обаче приема присърце идеята и го издига, макар сумата да е събрана наполовина.

Хората вярват, че и остатъкът от 20 000 лева ще бъде събран – отново с помощта на всички.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: велинградкръст
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
До Анонимен 43 За кои съседи става въпрос, може ли да уточните?
36
17
 
17
 
! Отговори
IC XC преди 7 години
Кръста винаги ще надделява над полумесеца! Както доброто надделява над злото!
35
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уважаеми джурналисти, хората по Родопите отдавна си живеят обединено, независимо дали се молят в цорква, или в джамия! Разни немногоуминци "държавници" се опитват да ги разделят и за съжаление в Кърджалийско са успели... Колкото до това, коя религия е правата - от гледна точка на Бог няма никакво значение, защото Бог е в главите, в душите и сърцата на на хората, а не в храма. Светли празници на всички!
34
4
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Много хейт, много злоба... хаха. Нямате спирачка дори и по празниците. :D
33
26
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
40 000 лв за нещо, което разединява хората, е доста тъпо. По-добре един всеобщ курбан да бяхте направили.
32
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво разхищение, какво невежество... вмето да харчат парите за разни кръстове, трябваше да ги дадат на Неофит за нов Ролекс, като ги гледам от епаршията те милите със коли на по две - три години се возят и часовници и телефони на по година-две. Ей миряните, я се стегайте и отивайте да дарявате и повече без самоициативни глупости и кръжоци кръстве тръгнали да ми слагат...
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай РангелБай Рангеле, разбирам те напълно, но ако съседите ти живеят в 14 век и режат глави затова , че не си като тях, на теб ще ти е малко трудничко да живееш в 21 век,
30
5
 
21
 
! Отговори
Соломон преди 7 години
Преди години Клинтът каза наевреите - " Безплатни обяди няма " Мюсюлманско участие в изграждане на кръст ще изиска реванш. Най малко, разрешение от кметството за изграждане на джамия. иначе няма лошо хората да се разбират и да си помагат..
29
22
 
30
 
! Отговори
Бай Рангел преди 7 години
Като че ли живеем в 13.век!? Кръстове,полумесеци,мюезини вият, мирис на тамян...Религиите разделят хората и водят до омраза,все едно колко са били важни преди 500 години. Да бяха оправили разбития покрив на някое училище с тези пари,както и с парите от незнайни саудитски фондации. Трябва май да стане нещо страшно,за да прогледнат хората през мътната завеса на наследената омраза.
28
4
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До АнонименТОЛЕРАСТИЯТА Е ВИНАГИ ПАГУБНА ЗА ТЕЗИ КОИТО СА Я ДОПУСНАЛИ---ФРАНЦИЯ ГЕРМАНИЯ ИСПАНИЯ ИТАЛИЯ А В БЪЛГАРИЯ САМИ СИ СЛАГАМЕ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ----ЯПОНЦИТЕ НЕ РАЗРЕШАВАТ ДОРИ И ИМЕТО ДА Е РАЗЛИЧНО
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва работа с хората,отчетната трябва да са сред хората,а не затворени в храмовете.На муслиманите им беше забранено и религията и джамиите бяха затворени,но те си остана вярващи като цяло,но християните имат църкви,но нямат последователи,християнските празници станаха комерсиални празници,за това трябва работа от страна на светия синод!!!
26
42
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите ще живеят много по-добре ако отново се върнат и се присъединят към Турциа, за съжаление Турция в мобента си има достатъчно проблеми за да храни и България, колкото и да я натискат от Вашингтон. Всъщност Вашингтон беше планирал присъединяването вече да е станало, но му се объркаха плановете тотално.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18. От тия три язви огъня, дима и жупела, излизащи от устата им, умря третината от човеците;19. защото тяхната сила беше в устата им, а опашките им прилични на змии, имаха глави, с които пакостяха.20. И останалите човеци, които не загинаха от тия порази, не се и покаяха за делата на ръцете си, та да се не покланят на бесове и на златни, сребърни, медни, каменни и дървени идоли, които не могат нито да виждат, нито да чуват, нито да ходят.
24
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Залобното и завистливо българско племе е на изчезване, ако ще и на всеки ъгъл кръстове да вдигнат, това няма да помогне. България - туто финито!
23
13
 
27
 
! Отговори
Циник до 24 преди 7 години
Какъв си ти бе - аланколу та да наричаш българите "биомаса"? !!! Мо*дератора, който така старателтно трие коментарите ми - явно е прекалил с алкохола по празниците - иначе нямаше да остави подобни из*чадия като теб - да пълнят сайта с проислямски коментари!Аз друго искам да те питам ач кюпек! Кога намери време между зубрене на *** ана, низане на тутуна, и доенето на козите - да се научиш да пишеш на български, че и интернет да ползваш? А? Кюпек!
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хората не могат да свържат двата края вие с глупости ги занимавате,но както е казалдебелия дупетат зрелища и пасти за народа.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България сега е, че не се строят доататъчно кръстове, кръстова няма достатъчно! Трябва да се построят повече кръстове, само тогава ще се оправим.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, но на снимката шестлъчната звезна горе в дясно стои по-високо от земния идол!
19
2
 
18
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Така трябва да бъде! Може да има различни религий по този свят ,но неверник е този индивид ,който проповядва расизъм и омраза оповаващ се на изкривена основа на изповядващата от него религия! С общи усилия независимо какви сме,независимо какво работим и каква религия изповядваме,да изметем от страната си неверническата ***!Честита Коледа и весека Нова година от Българин с главно Ч Човек!
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България сега е съдебната система. Трябва да се реформира съдебната система, само тогава ще се оправим.