Катастрофални трусове у нас? Не, Обетована земя сме!

В Румъния тресе силно през 40-50 г., в България - през хиляди
18
Катастрофални трусове у нас? Не, Обетована земя сме!
Снимка: Reuters, архив

За отделните сеизмични зони на България честотата на катастрофалните земетресения достига до хиляди години, докато в Румъния средната честота е 40-50 години, успокои проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН пред БНР, след като тази нощ силен трус беше регистриран на територията на Врача и беше усетен и у нас.

Още по темата

Според Ботев обаче няма никакво място за сравнение между България и Румъния.

"По отношение на катастрофалните земетресения сме нещо като Обетована земя", смята той.

"Изследванията, които правим, ни дават основания да твърдим, че нямаме натрупани такива големи напрежения, докато румънските колеги и международните експерти не могат да кажат това за вранчанското дълбочинно огнище. Очаква се там да продължават тези катастрофални земетресения с относително висока честота, докато честотата на тези земетресения с магнитуд 7, които могат да доведат до сериозно въздействие върху жилищния фонд и инфраструктурата, при нас стават на стотици години", поясни професорът.

Учените от БАН определят максималната степен на въздействие върху страната на земетресението във Вранча до пета и то в близките до Румъния населени места. Сеизмичните вълни пристигат безпрепятствено на големи разстояния, затова земетресението се усеща в много широк ареал, но остава само в сферата на усещанията, на въздействието върху психиката на хората, обясни проф. Ботев.

"Умерени по сила земетресения във Вранча се случват относително често, но дълбочината ги прави относително безопасни, с магнитут от 5, 5 до 6 по Рихтер стават в рамките на четири-пет години", допълни той.

Според него такива земетресения не водят до сериозно въздействие върху инфраструктурата.

Катастрофалните земетресения там не са рядкост, през 40-50 години стават земетресения с магнитуд по-голям от 7 по Рихтер, предупреди обаче той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
статистиката е илиюзия и яко лъжа! хубавото е че има някой някъде и ни помага и щади пък ако стане такова нещо направо не ми се мисли защото сме светлинни години зад италианци европейци да не говорим извън Европа - Чили/Япония където хората СИ ПОМАГАТ!а ние все далаверки и да се изкара някой лев!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
По-леко с обетованите земи 4е много станаха: палестина, бурската област в иужна африка, калифорния...
11
1
 
7
 
! Отговори
Божидар преди 7 години
Господ да пази , и на Господ се надявам , не на БАН и прогнозите им
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На такива изказвания им се вика предизвикване на злото. Няма обетовани земи, има статистика. А статистиката показва, че и в България е имало разрушителни земетресения. Не случайно по времето на соца сме имали толкова строги изисквания за земетръсна безопасност при строежи. Честотата на земетресенията не позволява да ги предричаш. Става въпрос за вероятности, може да се случи след малко и никой няма да може да го предскаже. Още повече с финансирането на БАН какво точно са мерили, те си знаят.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм съгласен с господина. Земетресенията могат приблизително да се предвидят къде, но много трудно могат да се предвидят кога. Има само индикации за тях, но стопроцентова сигурност на прогнозата НЯМА.НИКОГА НЕ ИМАЛО И НИКОГА НЯМА ДА ИМА.
8
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Не си познал, всичко ни е хубаво, даже и хората, но то не си от хората.
7
5
 
16
 
! Отговори
до Херодот, от Влади преди 7 години
Прав си, обаче народът ни е русофилски настроен. Учил съм в Русия и мразя великоимперския им манталитет, но с обикновения руснак ще намериш приятелство, каквото няма сред никой друг народ. Но Майка България е пред всичко, за мен, не като за ония чеки джийчета, в гъ.з правени, с качулките,дето и "България" не могат да напишат, без грешки!
6
2
 
8
 
! Отговори
Разсъждаващ преди 7 години
Копат ли *** за шистов газ, ако са почнали, може от това да е, чакайте още:)))
5
3
 
11
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
То един път ше друсне. И то така, че кючек ше сънуваме.Още да изродясваме помежду си и ше видите.
4
16
 
10
 
! Отговори
Херодот преди 7 години
"Може би, ако сме просто българи, без предпочитания към Русия и Запада, ще преуспеем."Яне се излагай! Смешно е да сравняваш Русия със Запада. Западът - това е икономика, технологии, свобода на личността и словото, правова държава, социална справедливост.Русия за за съжаление е точно обратното. Явно 250 години татарско иго, 300 години крепостничество и 70 години болшевишка диктатура са се отразили фатално върху психиката на руснака.
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е хубаво по нашите земи освен хората. Така навремето господ давал реки, планини, богатства и накрая, за да не се чувстват ощетени другите, заселил българите.
2
1
 
11
 
! Отговори
Вълнаро преди 7 години
Този да не дърпа дявола за опашката, аз пък мисля, че ще станем свидетели на силно земетресение до 10-15 години. Софийският разлом също е цилкичен и спи отдавна. Дано греша.
1
4
 
25
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Така е, имаме златна земя! Но, наказанието ни е да не сме единни. А ние сме най-старата държава на Балканите, като изключим Византия, но нея я няма от 29.05.1453г. Може би, ако сме просто българи, без предпочитания към Русия и Запада, ще преуспеем.