Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!

Автобусни превозвачи се притесняват от въвеждането на системата
Обновена: 4 яну 2017 09:34 | 4 яну 2017 09:14, Петя Славова
76
Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!
Снимка: БТА

Докато продължава казусът с въвеждането на тол системата държавата губи много пари, заяви Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти пред Bulgaria ON AIR.

Вчера обществената поръчка за 200 млн. лева за изграждане на системата за тол таксите бе спряна от съда след жалба на участник в търга.

"Държавата има нужда от пари, за да поддържа пътищата. Тол системата, която е според изминати километри, е доказала себе си като правилния начин за събиране на такси", посочи Бондаренко.

Още по темата

Тя засегна и темата с винетките и подчерта, че ако бъдат премахнати веднага ще се върне пътният данък, а заедно с него ще имаме и тол система.

"Има случаи, когато хората си купуват винетки, за да минат 2-3 км и не е справедливо да плащат толкова, колкото други, които пътуват много. Нека винетката остане за тези до 3,5 тона, но по магистралите да има тол система", предложи Бондаренко.

Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи е на мнение, че не е задължително да се върне пътният данък. От сдружението предлагат да бъде въведена тол системата, но да няма разделение между леки и товарни автомобили.

"60% от бранша е на ръба да съществува или не. Всеки допълнителен разход заплашва транспортните фирми от фалит. Огромна част от сивия сектор ползва бусове 8+1 места, които попадат в категорията на леките автомобили. Те ползват винетка. С още една такса се облекчава "сивият" транспорт", обясни гостът.

Малинка Бондаренко се съгласи, че проблемът навсякъде е сивият сектор. Тя настоя държавата най-напред да се справи с него и то във всички сфери.

От думите на Георги Атанасов стана ясно още, че няма да има промяна в цените на билетите при въвеждането на тол таксите. Той обаче предупреди, че няма как да бъде компенсиран още един допълнителен разход и може да няма автобусни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
4
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
не от държавата. Да от това ще ви се вдигне данъка, но няма да плащате винеткаи ако не карате по магистралата няма да плащате и тол такса.Тол таксата е необходима, за да спре безплатното транзитно преминаване на тирове, автобуси идруга тежка автомобилна техника. В момента от 10 турски тира, може би 2 си плащат винетка.Българските превозвачи също да не реват. С тол таксата ще намалеят сивите превозвачи, защотоще влязат в статистиката, ако се качат на магистралата, а ако карат по безплатните пътища,ще возят с 2-3 часа (зависи от дестинацията) по-бавно. Съответно пътниците им ще намал
46
4
 
3
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
служителите й, тези на хранителния магазини транспортните разходи, защото вас тези неща не ви интересуват? Все пак плащатеакциз на бензина и винетка!Тол системата ще се изгради от фирмата, която ще спечели поръчката за нейна собственасметка. Магистралите ще бъдат дадени на концесия на тази фирма или фирми и те ще гистопанисват, т.е. поддържат с тол таксата, която събират. От това отпадат две задълженияна държавата - да събира винетна такса и да поддържа магистралите. Тоест отпадат дваразхода. С общинските данъци, които плащате на колите си, ще се поддържат общинскитепътища, а н
45
2
 
6
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Другари, гледам, че всеки коментира от собствената си камбанария.Техническия преглед е, за да не се таралясници по пътищата. Друг е въпросът,че пунктовете пускат всякакви трошки да се движат. Застраховката не я плащатена държавата, а на застрахователно дружество, за да може като катастрофиратезаради някой *** (включително себе си), да не останете в канавката като клошари.Акцизът се плаща на държавата, за да може вносителя да внася гориво, а бензиностанциятада го продава. Като си купувате хляб от неговата цена следва ли да се извадят лиценза на хлебопекарната, заплатите на с
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се краде в България, затова няма пари ъа поддържане на пътищата.
43
0
 
9
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
То "ДЪРЖАВАТА" губи пари и от това, че все още не е въвела данък "въздух"......Държавата - хора , организирани и групирани, хора които се опитват да подсигурят добро бъдеще за децата си, да живеят достойно... За жалост , на управленческите постове винаги се наместват алчни , безкруполни амеби, които съсипват всичко това, и вече думата "Държава" е придобила негативно отношения....Така продължавайки - нямаме никакъв шанс нито за бъдеще, нито за оцеляване!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е то нали точно затова тези пари са фактурирани в акциза на горивата, който кара повече плаща повече. Там дори влизат едновременно всички еко норми, ако ти е икономична колата плащаш по малко, ако ти е трактор плащаш повече.Отделно е по добро от данъците, вместо да се чудят коя кола къде да си плаща данъка, то спрямо къде зареждат колите. Не всички лизингови автомобили да са СВ из страната или на постоянните гости на София да плащат по градовете...
41
5
 
10
 
! Отговори
Хайдуци преди 7 години
За момента например плащам винетка 100 лв. и данък за колата/на 5 години 110 к.с./ 310 лв.Минавам 15-18хил. км на година.Отделно гражданска , каско около 700 лв. Значи оставям над 1000 лв . на държавата.Отделно ме цакат със скъпо и крайно некачествено гориво поне по лев на литър.При моя разход от 5-6 литра на 100 това прави още около 1000 лв на година при моя пробег.Значи - 2000 лв на година.И имат наглост да твърдят че нямали пари.А у нас има над 3 млн. автомобили.Всеки може да направи сметка.
40
0
 
6
 
! Отговори
Jojo преди 7 години
До АнонименИ в Сърбия, и в Македония има тол-такси, проверявай си източниците.
39
2
 
7
 
! Отговори
ганев преди 7 години
Хората не случайно са го казали - ОТ ТОВА ДЪРЖАВА НЕ СТАВА. Платени пиари защитаващи нечии интереси. Задайте си въпроса - има ли нещо което да се е намалило - НЕ НЯМА. За партийни субсидии има пари - разни управляващи лъжат като за последно.Така ще е докато не завее някоя хубава метла. Разни послушковци на Брюксел са едни безропотни слуги на нечии интереси.Но !!!!!!! и това ще се случи.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КратунНапротив точно това е причината и ще продължават да измислят още данъци и такси. Опоскаха всичко и ламтят за още.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тол таксите държавата ще губи пари и то много години. Как става това е ясно - пише, че въвеждането на системата за тол такси щяла да струва 200 милиона. Които фирмата щяла да си ги вземе от тол таксите, които ние ще плащаме. В същото време би трябвало да отпаднат винетките заради тол таксите. Значи за държавата няма да има приходи от винетки, няма да има и от тол такси.
36
0
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
"Държавата няма пари" не е причина за безконтролно налагане на такси и данъци. Не може да плащаме едновременно данък МПС винетка и тол такса само защото на някой чиновник все му е малко.
35
2
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
тол системата е супер ***, защото забавя трафика докато минава през цедката, надявах се тая тъпотия от "нормалните" държави да ни отмине
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътен данък плюс винетки плюс данък за автомобила плюс акциз плюс ДДС върху горивата, а се очертава и плюс тол-такси. Къде отиват всичките тия пари, та имаме такива пътища при положение, че идват и милиарди от еврофондове.
33
0
 
14
 
! Отговори
СММ преди 7 години
Тази госпожа "експерт" веднага да напуска СБА защото очевидно автомобилистите не я интересуват.и моля ви стуга с тия глупости - "държавата губи пари"!!! Държавата не е предприятие че да реализира печалби!!! Тя е измислена за да први живота на гражданите си по-лесен и да се занимава с неща от които не се печелят пари. НЕ може веднъв да строиш пътищата с наши пари, после да ни друснеш един куп данъци за МПС и накрая и тол такси. Ако някой построи път с лични средства тогав моля.. иначе Я СИ....
32
0
 
13
 
! Отговори
ABC преди 7 години
До Анонимен 24Мно-о-о-го грешиш. В Зап. Европа магистралите са платени, ОБАЧЕ винаги има друг път, по който движението е безплатно. Всеки избира къде да се движи. Във Франция има платена магистрала (N), т. е. насионал, друг път - на департамента (D), и третокласен - на пак напълно нормален за движение. Всъщност там дори и асфалта до нивите е нормален и добър за движение ... Така че внимавайте с пропагандата, лесно вече не се лъже...
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи,изграждането на пунктовете за тол-такси ще ни струва 200 милиона!!Хоооооп увеличението на винетките за една година отида в нечий джоб вместо да отива за поддръжка и ремонт на пътища и магистрали!!Държавата била губела!!Ами чуждите тирове по 50 лева за преход през територия ви плащат бе-дневна винетка!!Вкарате ли тола,ами ще минават вече през Сърбия и Македония,където няма тол!!!Като паднат и приходите от тях кой,как и кога ще изплати недоносчето тол,а??Отново на нас ще го забиете,нали???
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей, крадци, къде отиват парите от винетките а ? Защо трябва да плащаме два-три пъти за едно и също нещо ? Нали парите от винетки са за поддържане на пътната мрежа ? то беше ясно, че за поддръжка на тея златни магистрали, както всичко друго направено изключително некачествено с евро(наши)пари един ден трябва да се плаща ... и пари има ама вие нямате наяждане да е* и алчните мишоци
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24 Да наистина за магистралите в Гърция се плаща - НО за останалите пътища няма винетки.
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДай си адреса и ще пратим веднага една група да те асфалтира . Ако искаш и снега пред вилата ще ти чистим , защото ти си голям плащач на данъци др. Андрешко .