Топлофикация изправя пред Темида жена за... платена сметка

Пловдивчанка платила дължимото, но сега й искат 16 пъти повече за същото
29 яну 2017 11:19,
41
Топлофикация изправя пред Темида жена за... платена сметка
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Пловдивската Топлофикация съди Елена Сиракова за вече платена сметка за парно. От години тя плаща само такса за тръбите, преминаващи през апартамента й.

Предпочела да се издължава наведнъж, след като получила покана за доброволно изпълнение. Жената има бележка, че е платила на каса за декември 2014 г. за сградна инсталация сумата от 3 лева, но след година се оказва, че дължи за същия месец 16 пъти повече, разказва БНТ.

Елена Сираков се натъква на абсурда миналата година, когато получава покана за доброволно изпълнение и вижда, че платения на каса месец декември отново фигурира, но като дълг. Новата покана е за суми до края на септември. Тя я плаща и дори дава повече пари и смята, че всичко е уредено. Прави запитване до Топлофикация ЕВН. От там й пращат разбивка, от която става ясно, че наистина дължи пари.

Сиракова е юрист по професия. За това решава да не плати и Топлофикация започва дело срещу нея за неплатени 48 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Niama takava taksa za sgradna instalatzia ot 3 lv.
28
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 7 години
Пак не ми стигна място. Експериментално е доказано, че топлофицираната сграда е поне 4 по-топла от нетоплофицираната /при равни други условия/. Ето защо е въведена тази такса. Отделно, гледайте филма "Топло". Ако и да е комедия, той показва нагледно, че по чисто технологични причини връзването към централното топлоснабдяване няма как да бъде индивидуално. " Отвързването" - тоже. И още - дадена норма на правото се прилага само когато е приложима. Индивидуални договори при обща АС са невъзможни.
27
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 7 години
Колега Запасен, Топлофикация си търси парите за отчетената топлоенергия от общия топломер. Прочее, и "Софийска вода" има практиката да разпределя разликата между общия водомер и сбора от индивидуалните водомери между собствениците. Това съответства на сградната инсталация при топлото. Освен това, дори да не ползвате топлоенергия в жилището си, има общи части, които консумират - напр. коридорите в мазетата.
26
1
 
0
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До House M.D.Това е така, но за съжаление мнозина не го разбират.Факт е обаче, че се вменяват задължения на собственици, които нито с действия, нито с бездействие са предизвикали, съответно - виновни, загубите по тръбите, ако и да са тяхна собственост.Ползите и загубите от дадена вещ трябва да са за ползващите я, а те не винаги са идентични със собствениците. Ако трима старци имат общ автомобил, и двама от тях го предоставят на магазинера да им носи покупките вкъщи,кой трябва да плаща бензина?!
25
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 7 години
Дейността на топлофикациите и техните задължения приключват с абонатната станция. Ползващите вътрешната инсталация са точно толкова собственици, колкото и неползващите. Т.е. топлинната енергия достига от АС до абоната по тръби, които са негова, макар и идеална, собственост. ФДР определя каква част от отчетената от общия топломер топлоенергия трябва да заплати конкретният абонат. Мястото не ми позволява да бъда по-подробен.
24
1
 
7
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Не знам аз още съм потресена от предишната статия където заради 20 стотинки трябваше да платят 325 лв
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-лоша от незаконната мафия е само "законната", защото при втората "законно" те ограбват и мамят и можеш да се оплачеш само на арменския поп.
22
3
 
17
 
! Отговори
до сандо преди 7 години
"споровете в съда" ? откъде пари за адвокати,такси и тн ? откъде нерви и време ? Аз спечелих несправедливо заведено дело от топлофикация , Но ми струваше 1200лв разноски,2г нерви и разкарване - Те на това разчитат , дори когато нямат правно основание да съдят пускат дела при частни съдебни изпълнители.
21
7
 
7
 
! Отговори
Жо преди 7 години
До Schutzstaffel:Тръбите за парното, както и тръбите за водата преминаващи през вашия апартамент са част от вътрешносградната инсталация и са колективна собственост на живеещите.Те не са собственост на Топлофикация или ВиК.Вие нямате право да ти премахнете, защото те са част от инсталация, която захранва съседите ви.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на правителството Борисов 1 е изкаран указ от министерството на регионалното развитие г-жа всички нови жилища които са без гараж по план да бъдат вписани като ателие. От кметствата казват, че начина за смяна на статута е да се закупи гараж или да се плати за парко място +1000 лева за нови общински подписи. Без никаква промяна на жилището сменят статута от ателие на апартамент и новодомците започват да плащат на ЕВН битов ток вместо скъп промишлен,Ако това не е РЕКЕТ здраве му кажи!
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До борисБорисе, ако не ти е известно, строителите плащат за подписите на инжинери, архитекти, отговорници по строителен надзор, всички до един общински държавни служители с шефове министри на "благоустройство" и регионално развитие. За всеки подпис строителя плаща и корупционни такси общинарите. Строителя няма сметка апартамент още в план да бъде вписан като ателие. Комбинацията е между регионалните шефове и ЕВН. Мафията рекетира народа с ДЪРЖАВНИ РЪКАВИЦИ. Вземат от тези които спазват закона
18
1
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До House M.D.Освен това: Ако се промени закона и Топлофикация сключва догово с ЕС, а не с отделното лице, то отговорността ще е обща, съответно - могат да ви натоварят да плащате парното на съседите ви. Положителното в токъв случай е, че ЕС може да вземе решение да се поемат таксите на съсобственици, които са топлоизолирали И тръбите в апартаментите си,вкл. отклонениеято и нямат радиатори - респективно не ползват топлинна енергия.Това обаче на практика ще е абсолютно същото, като 0% сгр.инст.
17
2
 
13
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До House M.D.Не съм много убеден. Топлофикация извършва търговска дейност, ползвайки общата сградна инсталация, която се явява чужда собственост. Ползите за част от собствениците е доставката на топлоенергия до домовете им. А каква е ползата за останалите, които не са поръчвали, не ползват и не желаят това? Не само че е никаква, но имат и вреда в размер на такса" сгр.инст"- пардон - "отопление по обем". Кой трябва да ги овъзмезди за причинените им - при това - умишлено! - вреди според вас?
16
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 7 години
До: запасенТези тръби се водят общи части и затова не се дължи наем. Дори законите да бъдат променени и Топлофикациите да бъдат задължени да плащат наем, този наем ще отива в юридическото лице "Етажна собственост", а не в конкретен собственик. Същото важи и за втора точка от питането Ви, доколкото Вашите съседи се явяват съсобственици и на идеална част от минаващите през Вашия апартамент тръби /тоже и Вие сте съсобственик на идеална част от тръбите, минаващи през техните апартаменти/.
15
2
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
споровете се решават с съда и всеки може да съди всекиточе че някои съди някой не означава че е в правото си
14
3
 
3
 
! Отговори
Gugut преди 7 години
Ministara na bg trud bil na izdrajka pri jena li....?!Ai siktur we!
13
9
 
7
 
! Отговори
Юрист срещу юрист преди 7 години
И ще я осъдят !
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПОРЕД ЗЗД КЛИЕНТА /ПОЛУЧАТЕЛЯТ- КУПУВАЧ/ Е С ПРИОРИТЕТ И ГРЕШКАТА НА ТОПОФИКАЦИЯ ОТ СЧЕТОВОДСТВОТО СИ Е ЗА НЕЙНА СМЕТКА.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задръж си съветите за едно друго място отзад, ако обичаш.А щом не ти харесва България никой не те държи тук насила, отивай където те влече, и без тебе навлеци и *** с имаме в повече и няма да ни тежиш.Капиш?
10
17
 
3
 
! Отговори
борис преди 7 години
До 11Това не е далавера нито на общината, нито на ЕВН. Далаверата е на строителния предприемач, а вие като сте купували, да сте си отваряли очите. Никой не ви е виновен, че сте се набутали на имот със статут на ателие или офис. Като не разбирате, давате едни 50 лв. на адвокат и ви става ясно какво се прави, но повечето българи се правят на големи отворковци, после п люят по държавата и общината защото не искат да си признаят какви балъци са всъщност.