Зареждаме най-евтиният бензин в ЕС, но пък у нас – парадокси

Най-скъпо плащат в Норвегия, най-евтино в Беларус
84
Зареждаме най-евтиният бензин в ЕС, но пък у нас – парадокси
Снимка: Булфото

Българите плащат най-евтиния бензин в ЕС, като само в пет европейски страни цената е по-ниска от средната в България. От балканските страни сред тях е единствено Босна и Херцеговина. При дизеловото гориво цените са по-ниски в 10 европейски държави. Това сочат данни на сайта GlobalPetrolPrices.com за миналата седмица, цитирани от "Сега".

През миналата седмица средната цена на масовия бензин А95 у нас е била 2,05, а според родния сайт fuelo.net - 2,07 лева. Така страната ни се нарежда на 6-о място по евтин бензин сред 42 страни в Европа, но държи първенството в целия Европейски съюз. По-евтино е горивото в Беларус (1.11 лева за литър), Русия, Молдова, Украйна и Босна и Херцеговина. След България с незначителна разлика идват Македония, Румъния и Полша.

В Европа миналата седмица най-скъп е бил масовият бензин в Норвегия - средно 3.49 лева за литър. Скандинавската страна, макар и производител на петрол, провежда стриктна политика на ограничаване на използването на този вид горива и осигурява сериозни стимули при покупка на електромобили. Норвегия държи и световния рекорд по скъп бензин сред 170 наблюдавани страни. На обратния полюс е Венецуела с цена от едва 0,01 долара за литър и в Саудитска Арабия - 0,24 долара за литър. В световната класация по-евтин бензин от България се продава в 102 страни, докато по-скъп е литърът в 68 държави.

Малко по-различно е съотношението при дизеловото гориво. По данните на GlobalPetrolPrices тук България е 11-а със средна цена от 1.14 долара, или 2.06 лева, за литър. Лидер с 1.11 лева е Русия. Равна на нашата е цената на дизела в Румъния, а с 2 и 3 стотинки на литър повече дават шофьорите в Латвия и Полша. От страните от ЕС по-евтино от България зареждат в Люксембург и в Литва. С цена от 3.28 лева за литър отново води Норвегия. Данните на българския сайт fuelo.net. за цената на литър дизел в края на миналата седмица са за средно 2.07 лева, колкото и за масовия бензин.

На фона на българските доходи в сравнение с тези в повечето страни от ЕС обаче цените на горивата у нас изглеждат твърде високи. Трайна е тенденцията бензинът и дизелът да са по-евтини в източните и централите области. С отдалечаването от морето цените растат, като най-високи, пак по традиция, са в София.

Парадоксално също така е, че по-високи цени поддържат големите вериги - тези, които заради големия оборот би трябвало да са по-евтини. Още по-парадоксално е, че обвинените в картелно споразумение търговски фирми поддържат еднакви средни цени на бензина и на дизела. Според fuelo.net. през миналата седмица например средната цена на литър бензин в тези вериги от бензиностанции е 2.12 лева, или с 5 стотинки по-висока от средната за страната, изчислена от същия сайт. При дизела средната цена на литър дизел е "закована" на 2.13 лева - с 6 стотинки повече. Разликата между големите вериги и най-евтината достига 29 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
44
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Изобщо не е вярно че зареждаме най- евтиният бензин. Колата ми в българия гори 7,3-7,5 средно, а в Германия 6,2 до 6,5. Това е цял литър разлика. Някаква малка част от тази разлика се дължи на безобразното състояние на ВСИЧКИ пътища тук в България, но основната разлика идва от буламача който продават по ВСИЧКИ български бензиностанции. Освен разликата в разхода усещам и съществена разлика в динамиката на автомобила си, както и шумът на самият мотор. Така че тези глупости просто не са верни.
28
0
 
18
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 7 години
То и тока ни е най-евтин ама 3-*** колеги като им пристигна този месец сметката за тока и само къде инфаркт не получиха..и едвам чакат да дойде пролет да напъпи лапада или лопуш както му викат някъде из габровско...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Зареждаме най-евтиният бензин в ЕС..."-----------------------------------------най-евтиниЯ* - на Сашиту все пълни членове му в ума.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лукойл кога ще отчете печалба?Доган си направи сараѝ на "тяхното" пристанище, значи ДПС=Руска олигархия.Продажници
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На фона на доходите в БГ всичко ни е скъпо. Това е "социалната" ни политика! Докато цялото ни внимание е съсредоточено в това как да оцеляваме, по високите етажи си връткат кражби и далавери необезпокояване.....Това е БГ риалитио!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е да ана бг горивата немат нищо общо с горивата при белите хора.Особено нафтата.А бензинът 95 е 91 или 93 а 98 и нагоре е всъщност 95.Отделно кръщаването..
23
1
 
31
 
! Отговори
ss преди 7 години
ЗНАЧИ средната работна заплата във всяка държава от ЕС трябва да се обърне по съответната цена на горивото в държавата в литри гориво и тогава да се сравни къде е най евтино тоест с една средна работна заплата най много литри гориво да купиш, това е евтиното, изчислява се спрямо парите който разполагаш, иначе в абсолютни цени нищо не показва не може да се каже че е евтино, няма по този начин съпоставка по нищо освем по абсолютна цена, пък да не говорим за качественните характеристики на горивото
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сърбия е тол такса, там ясно.Ама в Словакия, Чехия и Унгария винетката е на цената на нашата. На къде по-добри пътища. Малко по-скъпа е, но просто е за 10 дни, а не за 7.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-евтиното гориво е в Норвегия.В съотношение доходи-цена.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задача: След новината за картел - бензинът поскъпна с около 10 стотинки. С колко ще поскъпне сега след новината че у нас е най евтините?
19
0
 
36
 
! Отговори
дедо Йов преди 7 години
"Българите плащат най-евтиния бензин в ЕС" Българите сме и най богати в ЕС, защото през не много далечната 2014г., месец септември зареждах във Виена на 2,25 изчислено в лв, "бедните" австрийци само ако знаеха тия "баровци" Българите че плащат тогава 2,6лв ........ стандарт! Това че преди време падна под 2лв беше временно "успиване" ей сега тихомълком всяка седмица си пълзи с по 2-3ст.
18
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-ефтината нафта, а при -4 автомобила не иска да пали. "Нафта"
17
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте писали глупости,напишете нещо за качеството на горивата.Зареждам в Гърция и изведнъж колата ми почва да върви и да харчи нормално,в Сърбия същата работа,в Италия пак така.Да не говорим че когато бензина стана 1,86 за съвсем кратко разхода изведнъж се вдигна та чак се чудех дали не съм си купил някаква супер кола с 8 литров мотор ама да не знам.Най евтин бензин казвате а?
16
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз едно не мога да разбера.За толкова години не ви ли светна, че не са стоките скъпи, а заплатите ниски???Добре бе, наистина ли смятате за ОК някой да взима 500 лева за квалифициран труд? И този някой, вместо да попита шефа си защо му дава толкова, а не доста повече, да мрънка, че бензинът му бил скъп?Ти взимай заплата 3000 евро, пък нека бензинът е 1.50 евро литъра, какъв ти е проблема?
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да мрънкате, искайте по-високи заплати и повече прозрачност при определяне на цените на стоките.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сърбия е по качествен бензина
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами съвсем нормално у нас да е най евтиния бензин в ЕС след като сме НАЙ БЕДНАТА страна в ЕС.И в този ред на мисли ако се сметне цената на бензина спрямо доходите на хората излиза че у нас бензина не е по евтин от останалите страни,да не говорим че доскоро бяхме ЕДИНСТВЕНАТА страна в ЕС в която дизела беше по скъп от бензина.Ж а лк а държава със ж а л ка журнаилстика.
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре че се появи един варненски играч. Много добре си спомням как преди 5 години в златната среда бяхме. Има още много мегдан за надолу. Лукойл стига е плащал за платени статии. Май.. ви да ...
11
1
 
20
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
лъжа, Скопие нафта 1 56, бензин 1, 62
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте мрънкали. Взимайте пример от румънците или на терминал 1.Дори и господ да ни управлява пак ще сте недоволни.