Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово

Украинци се обявиха срещу нехуманното отношение към животните
25 фев 2017 11:56, Елка Василева
232
Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово
Снимка: архив, Булфото

В странджанското село Бродилово се стигна до спорове и сблъсъци между природозащитници и местни хора - около 60 души, предимно млади хора от Варна, пристигнаха в селото, за да протестират срещу обичая "тричане на кучета", съобщи БНР.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала.

Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.

Група украинци, организирани от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“, се обявиха срещу нехуманното отношение към животните.

Украинците носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, но това стана повод за пререкания и сблъсъци. Лидерите започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Протестиращите целят да демонстрират на местните, че ритуалът може да се направи и с кукли.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А когато украинците беседа с кабели бременни рускиня в Одеса и беше ли хуманно?
27
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селските кучета не са като градските.Селският стопанин се грижи за своето куче,защото му върши работа.Не ги лигавят както гражданите го правят отглеждайки ги в своите жилища.Както казва на шега моята дъщеря,вместо да я гонят кучета скъпата ми персийска,аз трябва да я гонят из стаите ,за да я развличам.Да не би да изпадне в депресия.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОМНИТЕ ЛИ КАК УКРАИНЦИТЕ ИЗГОРИХА КУЧЕТАТА ЖИВИ В ПОДВИЖНИ КРЕМАТОРИУМИ!!!НИЩО ЧУДНО НАКАЗАНИЕТО И ТОВА КОЕТО ИМ СЕ СЛУЧВА ДА НЕ Е СЛУЧАЙНО!!!БОГ ВСИЧКО ВИЖДА!
25
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никакъв проблем не виждам в този обичай,това не е корида и няма умрели животни.Разни организации си правят реклама,както и някои префърцунени кучелюбци искат да се покажат пред света като спасители герои и ходят да дразнят хората
24
10
 
15
 
! Отговори
Традиционалист преди 7 години
Аз съм "за" традициите, но не всички традиции са добри. Да припомним, че прабългарите са правели жертвоприношения с кучета. Нима трябва да спазваме и тази традиция?
23
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украинците не трябваше да се възмущават, а да начупят от бой *** тикви на ***. В 21-век в моята Родина изтезават животни заради самия си обичай. разбирам да го заколиш за прехрана, но да мъчиш животното заради самото удоволствие извратено което изпитваш от тази гледка...Ще ви изколя вееее ***! Украинеца Кличко показа на един ганьовец какъв *** е!
22
1
 
24
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Като сте ми толкова обичайни , да ви питам колко от вас сте седнали да обясните нещо на децата си? Нали виждам 90% от младите като седнат с децата си на кафе , не знаят какво да им кажат , само гредат да им бутнат един екран в ръцете и те да се забият в друг. Иначе за пред хората ще се накичат с китайски мартеници , без и понятие да си имат защо се прави.
21
8
 
24
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Какви са тия украински ***, дето са плъзнали и нас, напоследък? Едната- сексоложка, голяяям експерт, другата - кучезащитничка! Я, да си стоят в бардака , в Украйна, а не да дават акъл в БГ-то. А каква е разликата между пияните ..зове в Тунджа по Йордановден в Калофер и тези странджански зевзеци? Нали все са обичаи, защо хора могат да рискуват в ледената река, а не може с кучета? Оставете ги да празнуват, както си знаят!
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30 от 11Че тогава как сме станали толкоз *** народ......
19
25
 
18
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Вижте ги на снимката - радостни, смеещи се, усмихнати, леко им е в празната душа. Субхумани.Що ли не си завържат с въже децата и да ги въртят?21-ви век. Със средновековни забавления.***.После ще му люснат по кило ракия.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До на изчезванеНе знам за кой случай говориш.Да не би да са били подложени на физически тормоз някои хора, които са раздавали помощи някъде?
17
13
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименКучетата нямат място в съвремения живот. Преди години е имало нужда от тях сега не.Единствено тези които гледат крави,овце. Всички кучета които са на улицата трябва да се приберат в приют докато си изживеят живота.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11И в това отношение е било предприемано нещо.Сигурно си чувал, че когато дойде за невестата, младоженикът е трябвало да премине през различни изпитания. Повечето от тях са били свързани с физическата му издръжливост и сръчност. Но редом с това е трябвало да отговаря и на различни въпроси. На гл/у/пак не са давали дъщерите си.Има някои сведения и относно това, на какви изпитания е била подлагана невестата от своята свекърва - свързани с физическа издръжливост и съобразителност.
15
6
 
16
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Хохлите да гледат тях си,а не да дават акъл на другите!Тия са абсолютни мазохисти-редовно ги "тричат" опълченците и пак се навират(ха-ха).
14
6
 
18
 
! Отговори
Ако са Бандеристи преди 7 години
Украинци, ако сте Бандеристи и Русофоби съжалявам, но още колко ще стоите в България?Тая братоубийствена война къде я започнахте абсолютно не ми харесва.
13
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Eni4erНаистина ли не разбираш, че болнаво куче едва ли ще издържи това "тричане"?Жестоко е спрямо немощните животни, но част от тях разнасят зарази.Никой не твърди, че древните обичаи се основават на милостиви действия. Тяхната цел е опазването на най-жизнеспособните.
12
1
 
19
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Всъщност, впечатление ми направи Леонид, руснака който 3 години живее в селото, а не знае дума български.
11
7
 
2
 
! Отговори
на изчезване преди 7 години
****
10
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То, защото не си спазваме обичаите, завещани ни от много поколения, затова се раждат толково много деца с увреждания.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кучетата по улицата, да не са със специални правомощия?