80% от асансьорите у нас – негодни, спират ги

До края на 2016-а трябваше да монтират телефони, но...
17 мар 2017 08:46,
47
80% от асансьорите у нас – негодни, спират ги
Снимка: архив, Bulphoto

Около 80% от асансьорите в жилищните блокове в България трябва да бъдат спрени, защото нямат телефон за директна връзка с техника, който ги обслужва, съобщава в. "Телеграф".

До 31 декември миналата година такива устройства трябваше да бъдат монтирани задължителни във всички асансьорни кабини у нас. Засега обаче това е направено на много малко места.

Въпреки това подемните съоръжение продължават да се използват, но не за дълго и предстои много от тях да бъдат запечатани.

Всеки асансьор подлежи на годишен технически преглед, който се осъществява на определена дата от фирмата, която го поддържа. Ако тя установи липсата на телефон в кабината, е длъжна да информира Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която от своя страна трябва да спре съоръжението. И в момента текат проверки на агенцията, като десетки асансьори в столицата и останалите градове вече са спрени.

Причините за това не са само в липсата на устройство за телефонна връзка, а и технически неизправности - проблеми в повдигателния механизъм, износени канали на фрикционна шайба и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
12
 
! Отговори
до Мирослав преди 7 години
Слушай уважаеми работата ми е такава,че от много асансьори съм говорел по мобилен телефон.Е досега за 14 години не се намери такъв асансьор в който да нямах обхват!Хайде стига с лъжите!
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искат телефони защото трябва на боко фирмите да лапат кинти, после ще слагат камери в асансьора и рутери с интернет и монитор
21
3
 
18
 
! Отговори
отврат преди 7 години
Значи една сутрин като отивах на работа и минах покрай кофа за *** в която ровеше клошар.И в джоба му звънна ГСМ.И човекът се обади!Значи след като и клошарите имат работещи мобилни телефони чист рекет си е да се иска в асансьорите мобилни телефони да се вграждат.Ами те утре ще поискат и сауна и джакузита да се монтират вътре!Аман от рекетьори!
20
13
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
То хубаво всеки има телефон в джоба, но ако няма обхват в асансьора? Това е хубаво да го има! И не струва 300лв. Аз платих 160лв, а за таксата взех една карта на боб за 2лв на месец. Като искате асансьор, поддържайте си го!Вие искате с трици маймуни....
19
3
 
16
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
А бе явно някой е платил за да му мине далаверата .То ни изнудват с какво ли не та и с асансьорите същото.А между другото когато някой заседне в асансьора оттам го изважда не техника,а някой от съседите който има инструменти.Докато дойде техника се минава поне половин час.Колкото до поддръжката -тя е свързана с подмяна на определени части и както всяка машина и асансьорите си го изискват.Но нека не бъркаме поддръжката с далаверите.Има разлика,нали?
18
2
 
24
 
! Отговори
Рекет преди 7 години
Заради тези телефони фирмите вдигнаха таксите за поддръжка два пъти
17
2
 
8
 
! Отговори
ник преди 7 години
-Какво правиш, като спре асансьорат?-Не спира. Техникът живее на последния етаж.
16
11
 
5
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Проблемът не е в телефоните, а в цялостното поддържане на асансьорите. Истината е, че има редица изисквания, за които се дава гратисен период, за да могат да бъдат изпълнени и въпреки това българинът пак се скатава. Предвид редицата инциденти, които се случиха в последно време е правилно да има засилен контрол. А колкото до телефоните в кабината-точно в сгради, в които живеят пенсионери са най-необходими, тъй като не всички имат такива или се сещат да ги носят в себе си.. Аз подкрепям тази мярка
15
4
 
26
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
И с какво телефонът подобрява сигурността ? Стигне ли се до телефон ,значи има повреда ! Всеки има телефон в джоба си,трябва само едно листче с номера на техника...Ама НЕ-някой от ,,нашите,, трябва да продава едни телефони ! Ей ! Гол го съблякохте тоя народ,бе !!!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След определени години направо трябва да се подменят с нови, това е! Ама понеже никой не иска да даде 1 лев, за това почват, ама сега, защо, нужно ли е, това е простотия и т.н. Типичния ***!
13
3
 
27
 
! Отговори
Грабеж преди 7 години
Във века в който и малките деца носят със себе си GSM и могат да си служат с него, някоя болна глава измисли нов начин за грабеж. Не са само 300 лв за т.н телефон, а и месечна такса.
12
2
 
23
 
! Отговори
Indianec v BG преди 7 години
Като почнат шегаджиите да заливат техниците с фалшиви позвънявания, фирмите сами ще изтръгнат кабелите.
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повярвайте, липсата на устройство за телефонна връзка е най-малката неизправност. Асансьорите, както всяко друго техническо устройство, имат строго установен срок на безопасна експлоатация. Ще стане ли един асансьор с изтекъл срок на безопасна експлоатация годен, след като го снабдим с устройство за телефонна връзка с поддържащия техник?
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинете *фирмите
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете ги за да видите колко от формите ви за поддръжка ще загинат безвъзвратно!
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В днешно време когато всеки има в джоба си мобилен телефон да се вгражда и в асансьора още един е безсмислено.Но нали трябва някой да вземе едни пари,та трябва да ни изнудят да му ги дадем.
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в 17 етажен блок на последния етаж, за съм да се спрат асансьорите, за да може да се съберат пари и да се сложат нови. Вярно е, че са безбожно скъпи, но живущите в блока трябва да имат отговорност и да дадат пари за нови асансьори, защото българина иска само да ползва, но не и да поддържа и то собственото си имущество. Такава важна техника, не може да работи повече от 30 години и да очакваш, че ще се 100% сигурна, а през това време да си давал по 2лв на месец за поддръжка!
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз в един асансьор няма ли сауна да си почине човек от дългото чакане, въобще не се качвам!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се отслабва!
4
6
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
хахахха, бас държа че точно блоковете пълни с 80 годишни пенсии нямат телефони, щото тия нямат пари, ще е голям купон като им ги спрат :) много дoлна евролиберастия, доволен съм :)