Всеки пети българин - стресиран в офиса

Близо 18 % от работещите у нас са психически изтощени
1 май 2017 16:04, Петя Славова
16
Всеки пети българин - стресиран в офиса
Снимка: архив, Reuters

Всеки пети в България работи под стрес, показват последните данни на синдикатите. Близо 18 % от работещите българи се чувстват психически или физически изтощени след работа.

20% твърдят, че на работното им място има напрежение, а средата е изнервяща, а служителите, които работят с крайни срокове – са подложени на стрес 4 пъти повече от останалите.

Най-голям е стресът там, където се работи с трудни клиенти, ученици, пациенти. В списъка на професиите, които са изложени на постоянен стрес, влизат: медицинските сестри и здравните работници, учителите, програмистите, журналистите и PR-специалистите.

В другата крайност са самостоятелно работещите и хората от творческите среди, които сами определят ритъма на труд, съобщава Нова тв.

Едва 3,5 на сто от работещите у нас  признават за психически тормоз, а под 1 % - са ставали жертва на физическо или сексуално насилие в офиса.

В много от фирмите обаче не разпознават проблема и не търсят решение. В Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място.

Все повече са служителите, показващи признаци на тревожност, раздразнителност, липса на желание за работа, апатия, изтощение, безсъние и с влошено здравословно състояние.

Разходите, свързани с психични разстройства в Европа, се оценяват на 240 млрд. евро  годишно, а между 50 и 60 % от изгубените работни дни се дължат именно на стреса в офиса.

Според данните на Европейската агенция по безопасност и здраве – стресът сред българите в работата идва заради: несигурност в бъдещето, удълженото работно време и натоварването, липсата на подкрепа от колегите или грубо отношение и тормоз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: офисстрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
А преди 7 години
В шивашките фабрики, жениците даже няма и кой да ги пита, под стрес ли са или под строй....
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Причината е че пушат марихуана и пият екстази - 3 има в моя блок , млади по 19-20години шизофреници , държавата ще храни още 50години..
12
0
 
2
 
! Отговори
Не ставате преди 7 години
Всеки пети работил в офис, брейййй
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В СОЦА ПИТАМ ЗА РАБОТА НА ЕДНО МЕСТО, КАКТО И ДА ИЗКАРАМ ДОПЪЛНИТЕЛНА СПЕЦИАЛНОСТ.Полковниците 4бр. МЕ ПИТАТ:ТЕБЕ КОЙ ТЕ ПРАЩА???????????????
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТРЕСА СИ ВЪРВИ ОТ СОЦА. Не бях приет от раз въпреки високия успех. Приеха и ме прередиха.роми /тогава се казваше с квота от село/ както и от Поръчители от БКП. Сега съм частник, не пилот и не юрист.
9
2
 
3
 
! Отговори
Батко преди 7 години
И аз съм много стресиран, всеки път когато шевчето минава и аз съм отворил туба, фб-то, и други страници.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само на 21 съм! Работя през деня и нощна,взимам някъкви смешни пари който не стигат за абсолютно нищичко, гадното е,че на едната работа повечето клиенти са от "ромски" произход,чисто казано пълни индианци-прахора гнусни създания , късат ти нервите обиждат те и ти нищо не можеш да направиш.Чудя се да следвам, но като се замислям тук както само имигранти вкарват и всякакви екзотични хора, май ще е най-хубаво да се бяга от тук.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вън от офиса, на нивата ще са успокоени.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място."Ми що бе? ЕС не е ли най-прекрасното място за живот? Там хората не работят ли творчески, с радост да ходят на работа, или и там блъскат като животни и през почивните дни изпускат напрежението от стреса като купуват парцалки в мола.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са им занижени цифрите, ще ме извинявате. Повечето хора в тая скапана държава живеят и работят под стрес, включително и аз. Тея синдикати по-добре изобщо да не се показват. Не знам кога ще ги мерят с камъни ама трябва да е скоро. Измамници на държавна хранилка! Някой да е чул или видял да са направили нещо???
4
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на комунизма и Тодор Живков всеки българин беше стресиран на работното си място, но комунистите криеха това от народа! А сега при демокрацията имаме интернет и свобода на словото!
3
1
 
24
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
От това изследване разбирам,че строителните работници не са изложени на никакъв стрес,работниците във фабриките също. Обикновения бачкатор не го смятат за човек дори и синдикатите
2
20
 
8
 
! Отговори
Супервайзор 4к Запла преди 7 години
Страс няма, няма и безпаричие! Това явление е налично само при неквалифицираните, бездарниците, скатавките и плиткоумниците! Кой работи за бг работодател сам си е виновен! Ама не се научихте, че за българин не трябва да се работи!
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И мене голям стрес ме гони. Ще изкарам ли от заплата до заплата. Най пък ми е готино като синчето на някой си "приятел" на ръководството ми се прави на шеф.