Откриха уран и във водата на село Върбица

Ще се осигуряват водоноски и бутилирани води на населението
13 май 2017 18:11, Петя Славова
16
Откриха уран и във водата на село Върбица
Снимка: архив, Reuters

Откриха завишени нива на "естествен уран" в питейната вода в община Димитровград, в мрежата на село Върбица, съобщи областната администрация в Хасково. Данните са от проба в Националния център по радиология и радиационна защита от 11 май, съобщава bTV.

Още по темата

В тази връзка се ограничава ползването на вода за питейни нужди във Върбица. Водата обаче може да бъде ползвана без проблем за хигиенни цели, гласи още съобщението на администрацията.

РЗИ в Хасково е издала предписание на управителя на ВиК - Димитровград за осигуряване на питейна вода - бутилирана или от водоноски, за населението на селото. При получаване на нови резултати периодично ще бъде предоставяна информация.

Временната парламентарна комисия за установяване на причините за наличие на уран във водата на Хасково ще проведе открито заседание в Областна администрация - Хасково идния понеделник от 16 часа, съобщава още пресслужбата на администрацията.

В работата се предвижда да участват Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, кметовете на Хасково и Димитровград, управителите на ВиК - дружествата и експерти от компетентните ведомства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За един ден, 4овек трябва да изпие 30 литра от тази вода за да има проблеми .
11
0
 
3
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
по време на Американската агресия срещу Сърбия бяха изстреляни над 10 000 боеприпаса с обеднен уран и милиони куршуми с обеднен уран за тейки картечници 70% от Американските агресори с Косово и Черна Гора сега стратад от рак и заболявания на нервната система в следствие на този уранот там е и урана който пием в България !!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пий,куме 5Космическо гориво, космическо население, космически държавни резултати и просперитет, космическо бъдеще, космическо здраве и житейска сполука, космическа поука! Резултатите са на лице!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е богата на много неща, но бюрокрацията и пречи да ги извлече и да продава
8
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
спири бирата и там има уран
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За външно облъчване този елемент не представлява радиационна заплаха. Но ако се инхалира или погълне чрез хранене, рискът за лъчево индуцирани карценоми се увеличава многократно. Силно токсичен е и високите му концентрации в организма разрушават вътрешните органи, главно бъбреците. Ранните признаци за отравяния от уран и неговите соли са главоболие, повръщане, отпадналост. Бързо се развиват процеси на остри поражения на бъбреците - токсичен нефрозо-нефрит, често без повишаване на артериалното налягане. Нанася поражения на паренхимните органи, особено черния дроб (хепатит).
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако действително шофьор е вземал проби, то резултати трябва да се анулират. ХЕИ нямат ресурс и потенциал за такива измервания. Моля малко по-сериозно с приказки за пробовземане и откриване на тежки и/или потенциално радиоактивни метали.
5
2
 
19
 
! Отговори
пий,куме преди 6 години
България е най-богатата на уран държава в Европа!И въпроса не е къде има уран,а къде няма!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултатите от единични проби крият възможност от редица грешки. При констатиране на разлика от допустимите стойности се пристъпва към серия от изследвания, които да установят причината. Не става въпрос само за представителност на пробата и грешки при пробовземането, а редица други характеристики. Затова по-спокойно. Явно от Чернобил насам някои хора са още в стрес.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде бе, сериозно? Кой би си помислил?! В Хасково има, в Първомай има, във Велинград има, а по някаква щаслива случайност между тях и в Пловдив няма уран. Пий народе.
2
4
 
16
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Познавам шофьор, който през годините вземаше проби от питейната вода от всички селища в Общината и я караше в ХЕИ за анализ !? Даваха му някакви стотинки.... Че като му писнеше и нямаше много време, спираше до една закътана чешма,/ той си я знаеше/ напълваше всичките бутилки с етикети на селищата в района и .... газ.... до окръжния град. По-хубава вода, по-чиста, по-пивка, с по-хубави показатели нямаше в цялата Република!!!! Няма уран, няма канцерогенност... Пий народе...........
1
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб, видими резултати. Вече на избори ще ни регистрират с Гайгеров брояч!