Кой разрови "Плоска могила"? Кооперация, мол...

Пореден строеж върху археологически обект разгневи Пловдив
23 юни 2017 10:52, Петя Славова
7

Строеж върху археологически обект разбуни духовете в Пловдив. От Пловдивския археологически музей сезираха институциите, че строителни бригади разкопават т. нар. "Плоска могила" до "Брезовско шосе" в града.

Оказва се, че подобни практики не са прецедент, а причините за това са институционални, обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR археологът проф. Диана Гергова.

"Имаме огромни недомислици при издаване на разрешителни за строеж, които са, разбира се, в ущърб на нашето наследство и които позволяват то да бъде унищожено. Сега ще дойде инспекторатът от Министерството на културата, но те са поставени пред свършен факт", коментира тя.

И направи сравнение: В Румъния инвеститорите получават разрешение за строеж чак след като получат становище на археолог от съответния регионален музей, че на избраното от тях място няма археологически обект. В България обаче този принцип е въведен само за магистралите.

"2015 година са правени разкопки (в района на Плоската могила в Пловдив - бел. ред.), което означава, че със сигурност този археологически обект даже е влязъл в Националната информационна система Археологическа карта на България", поясни още проф. Гергова.

"Разрушени обекти можете да видите на всяка крачка и пълна незаинтересованост от изключително стойностни обекти, когато няма личен инвестиционен интерес", продължи тя.

По думите ѝ българското културно наследство на практика е оставено без отговорни институции и това, което е най-необходимо в момента, е превенция, за да бъде запазено.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
"Пловдив столица на кyлтурата" - Това очевидно е виц
4
0
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 6 години
Траките нямали писменост???Имали са ,има и доказателства за това.Научете историята си и тогава говорете по подобни теми!Истинската ни история, не подменената!А дали съм потомка? Поне знам коя съм и от къде е родът ми български!
3
1
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 6 години
"Народ, който не познава историята си, е обречен да я повтаря!"
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наверно иманяри преоблечени кат строителна бригада щом кат няма регулация на обекта и докат ги гледат и умуват они си действат и стойностните археологически находки вече може да украсяват някой сейф или антре,бяня или коридор и да са се слели кат допълнение към колоните и орнаментите от Палмира къдет там някакви ид-иоти като се добраха до обекта почнаха всичко да трошат и изнасят щот натрошено по лесно се изнася и за повече пара,все едно кат се сглоби,позалепи вдига се цената винаги и антична.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОДАВАТ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ЕДИН МАТРЯЛ ЗА БЕТОН И СКАЛА КОЙТО ГИ РАЗРУШАВА ЗА НУЛА ВРЕМЕ