Кандидат-митничарите без тест за интелигентност!?

Мотивът за отпадането на изпита е, че няма кадри
23 авг 2017 07:20,
34
Кандидат-митничарите без тест за интелигентност!?
Снимка: Архив, Булфото

Кандидатите за митничари вече няма да държат тест за интелигентност. Финансовото министерство предлага отмяна на тези изпити с мотива, че се налага да се облекчи процедурата за назначаване на кадри в Агенция "Митници" (АМ).

Оказва се, че много висок процент от желаещите да работят в Агенцията нямат елементарни познания и логично мислене, провалят се на тестовете и свободните места остават непопълнени, пише "Сега".

Агенция "Митници" въведе тест за обща култура за първи път през 2010 г., защото се оказа, че напиращи за работа не знаят дали Гъpция ни е южна или ceвepна cъceдка и през кои държави може да е преминала задържана на нашата граница пратка наркотици, тръгнала от Колумбия. После тази проверка отпадна, защото имаше много скъсани. Но през 2015 г. тогавашният директор на митниците Ваньо Танов върна изпита, за да вдигне нивото на кадрите.

Сега обаче пак е на ред облекчаване на процедурата за назначаване, за да се насърчи интересът към митническата професия и на конкурсите да се явяват по-голям брой кандидати, пише в мотивите на МФ.

Според предложените промени в Наредбата за професионалната и психологическа пригодност при назначаване в системата на митниците ще отпаднат изпитите за интелигентност не само за новаците, но и за служителите, които кандидатстват за по-висок пост.

За сметка на това обаче се въвежда тест за интегритет. Става дума за изследване за професионална и психологическа пригодност "поради спецификата на митническата дейност и високите изисквания към служителите", пише в мотивите. На практика проверката за интегритет трябва да подскаже дали кандидатът е склонен да взима рушвети и да не "забелязва", ако негови колеги прекрачват закона.

И тестовете за интегритет не са новост. Изпитите за лоялност и неподкупност бяха въведени преди години, но дадоха трагични резултати. Така например близо 60% от митничарите от Капитан Андреево бяха заведени от психолога в графа "контрапродуктивни".

При попълването на въпросника те с лекота признали, че са нарушавали закона между 5 и 10 пъти и е нормално да се "покрива" колега и че има и благородни лъжи на работното място.

Подобни кадрови неволи има и МВР. Вътрешният министър Валентин Радев вече много пъти се оплаква, че кандидатите за работа в полицията се провалят на тестовете за интелигентност, а често не могат да покрият и физическите нормативи.

"Да започнем от това колко е трудно да намерим качествени хора. Колко много отпадат от тях поради образователни и всякакви други причини... Може би критериите ни да са високи", каза той преди около месец.

Друг проблем според силовия министър е, че на конкурсите се явяват едни и същи хора. След като се изложат на изпитите в една областна дирекция, отиват да се пробват в друга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименИ в чужбина положението не е по различно от България. Знаещите и можещите хора са в аутсорсинга и ги използват на 120%.
11
0
 
18
 
! Отговори
Щастливо бъдеще! преди 6 години
O.л.и.г.o.ф.p.e.н.и.т.e налазиха България! По всички равнища! Без изключение!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тестове? За какво са им? Редят ги в една редица и си избират от *** до по-***. Има млади полицаи, които гледат личната карта като договор на някой мобилен оператор. Нищо не вдяват, а и името не може да припише като хората. За датите да не говорим. Представяте ли си един такъв екземпляр да не ви допусне да минете границата с Гърция, защото неможе да определи датата на валидност.
9
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
АХХАХАХААХХАХАХАХАЗначи:1. Не трябва да са умни.2. Да са нагли. Щом от една дирекция в друга и пак не ги взимат...3. Ако НЕ са склонни да взимат рушвети, значи не стават.Скоро ще избумка скандал някъде, за някой такъв "герой" направил голям гаф. Гаранция. Още нещо е показателно обаче, че дори и тези във властта виждат, че техните хора са прогресично затъпяващи и с такива дори и далаверата не можеш да си направиш. Скоро и тези ще си заминат. Същото стан и с бсп-то, сега и с тези.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
може да не са интелигентни,но пък могат да смятат. а дали гърция е на север или на юг - важното е рушвет да пада.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМИ СПОСОБНИТЕ МЛАДИ ХОРА ОТИДОХА В ЧУЖБИНА. ТУК ОСТАНАХА НАЙ-ТЪПИТЕ И НЕГРАМОТНИ ИНДИВИДИ И ПЕНСИОНЕРИТЕ.
6
0
 
27
 
! Отговори
БАРС преди 6 години
Ами нашите хора не могат да минат теста и за това сваляме прага и отпада ТЕСТА .Сега този утре друг ААААА ТЕЕЕЕЕЕЕЕ трябва да са ЛИЦЕТО на страната.
5
0
 
31
 
! Отговори
ДГД преди 6 години
Не е нужно да имат нещо между ушите, достатъчно е, да се отчитат на Главния крадец!!!
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнете им заплатите и интелигентните сами ще дойдат, и тогава отсявайте! А за какво ви е дe6илен митничар? Само ще прави изцепки, ще ви срами, а може и да ви уволнят заради него. По-добре никой, отколкото некадърник, на който пак ти да изработваш заплатата!
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трагично е състоянието с човешкия материал в България.
2
1
 
19
 
! Отговори
учител преди 6 години
С това образование се докарахме до дъното.Сега митничарите ще са от кол и въже...Мрачна безнадежност се очертава бъдещето.
1
0
 
25
 
! Отговори
Знаем ви добре преди 6 години
Ааааааа... разбрахме. Други качества са нужни, и тях ги знаем.