Пожарът в Кресна – умишлен или не?

Експерти коментират екологичната катастрофа в района
28 авг 2017 10:07, Петя Славова
18

Пети ден продължава гасенето на огнената стихия в Кресненското дефиле. Информация от последния брифинг на вътрешния министър Валентин Радев е, че през нощта село Влахи е било евакуирано заради бедствието.

Пожарът, който обхвана 16 хил. декара горска площ, постави въпроса кой запали гората? Гостите на "България сутрин" подкрепиха тезата, че не става дума за умишлени действия.

Още по темата

"Ако това е бил умишлен палеж, би значило правителството да се гръмне в коляното. То прокарва вариант за магистрала "Струма" и отрича този, който ние от Института за зелена политика предлагаме, с тезата, че там би се оформила голяма екологична катастрофа", заяви Петко Ковачев.

Той продължи, че колегите му също смятат, че палежът няма никакво отношение към това дали магистралата ще бъде вградена в района на Кресна или не.

Думите му пред Bulgaria ON AIR подкрепи и изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков, според когото няма никаква връзка между разчистването на терен и горски пожар.

"Всяка година ставаме свидетели на едни и същи пожари. Явно културата в този район на Пирин е ниска и хората не осъзнават последиците", твърди Бойков.

Гостите на телевизията смятат, че по-важното е да се отдаде заслуженото на 600-те души, които се борят със стихията от първия й ден и да се работи по възстановяването на региона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Верка Димитрова преди 6 години
Илюзии...ако наистина е станало по невнимание, дайте името на лицето, или поне как е станало, но с факти.....но нямаааа, няма , защото е поръчка. Културата в този район на хората била ниска, колко лесно оправдание....и кой ви дава права да пишете тези глупости, кои сте вие, че да поставяте такива етикети...нямам думи. Жалко за хората там, земята и гората.....вола рие - на главата си го хвърля, са казали старите хора.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пали , Бойчо ! България изгори!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ни забавляват с Калиакра, цял природен парк изгоря удобно!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се че е умишлен. Температурите в последните дни не бяха 40 градуса че да се самозапали. Причината е високите цени за кубик дърва. Никой неможе да си позволи лукса да купи 10 кубика за 800 лв. за да искара зимата. Затова и драскат клечката и зимата отиват и си набират готови изсъхнали дръвца без пари.
12
2
 
2
 
! Отговори
65 преди 6 години
Айде стига бе,умишлен?, На кой,му пречи гората,а?Една невинна хубава гора?
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята се повтаря, особено на Балканите - по същия начин с умишлен палеж, в който загинаха не по-малко от 7 души, в Гърция разчистиха трасето на магистралата до Патрас.
10
12
 
2
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Аз 2 Ти си вярвяй че ще им се върне.Колкото се върна на Жан Виденов, че запали държавата.Човека си е жив и здрав и никой не му търси сметка най-малко за спестяванията на хората.
9
3
 
4
 
! Отговори
Sabul преди 6 години
Bg generali paliat bg pojarite...
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и един мармот завива шоколад. Тези съвсем ни взеха за шарани. Няма гора, няма животни - има магистрала. Да живеййй асфалта
7
3
 
31
 
! Отговори
100% преди 6 години
Умишлен палеж, за разчистване на трасето.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожарникарят прави трасе за магистрала.
5
6
 
22
 
! Отговори
Обществена тайна преди 6 години
турчеляците изгориха цял Сакар, а за едно дефиле ще се чудят. Целта е е ясна, обезлюдяване.
4
3
 
24
 
! Отговори
Мичко преди 6 години
Айде щом е поляна да почваме строежа и 1 млрд за строежа на свързани фирми.
3
2
 
31
 
! Отговори
Alow преди 6 години
100% хората на Пеевски чистят гората за магистралата.Няма гора няма еколози
2
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Аз вярвам,нямат нищо общо вярайте ни. И ние вярваме ко да прайм.Само дано на тия дето са го запалили и поръчали да им се върне,на тях и цялото семейство.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вервайте!