Внимание: На лекар в Бургас след 20:00 ч. – платено!

За ортопедите в града също се плаща само в брой
29 сеп 2017 21:12, Анисия Иванова
44
Внимание: На лекар в Бургас след 20:00 ч. – платено!
Архив: Булфото

Повече от година прегледите при специалист в Бургас след 20 часа и в почивните дни са платени. Таксата е 30 лева. До неотдавна спешният център в многопрофилната болница в града приемаше безплатно. През юли обаче ръководството й обяви, че специалистите не достигат и се договори с четирите частни лечебни заведения в града да се въведе месечен график на дежурните специалисти. Оттогава бургазлии не могат да разчитат на безплатен преглед през нощта или в почивните дни, съобщава "Монитор".

Обикновено в първите две седмици на месеца в МБАЛ има дежурен педиатър и ако се случи малчуганите да се разболеят в тези дни, то прегледът им ще мине гратис. След това обаче дежурството по педиатрия се поема от частните болници, където прегледът на хлапетата се плаща по 30 лева.

За пациентите на личните лекари, които имат сключен договор със съответната частна болница, прегледът е безплатен, но шансът да се улучи в конкретен ден точно тази болница с дежурен педиатър е нищожен. По същия начин стои въпросът и с останалите специалисти. Изключение от правилото е въведено единствено за ортопедите, за които се плаща в брой навсякъде.

В случаи, когато пациентите потърсят помощ в болница, сключила договор с личния им лекар, се плаща само потребителската такса. Ако обаче се наложи да се пуснат изследвания, рентген или да се постави инжекция, то те се цакат отделно на парче.

Бургаско семейство изпита на гърба си целия кошмар на здравната система, след като 7-годишното им дете пострада в извънработно време. Случаят се разигра през ноември миналата година. Родителите отнесоха въпроса до най-високо ниво, след като три болници в Бургас отказали спешна помощ на 7-годишното им дете.

Инцидентът с дъщеричката на Михаела Чобанова станал в извънработното време на личния лекар. На връщане от училище детето паднало и си наранило крачето. Наложило бащата да го отнесе на ръце до болницата. Избрал бившата Трета поликлиника, която била най-близо. Там обаче му обяснили, че ортопедът ще ги приеме срещу такса от 30 лв. Но тъй като нямали свободни часове, ги насочили към спешния център на бургаската МБАЛ. Родителят хванал такси до Спешния център, но отново ударил на камък.

Там му обяснили, че нямат дежурен ортопед и трябва да заведе детето в една от частните болници, която се намира на 20 км. От адреса, бащата повикал съпругата си да ги откара с колата. През това време детето плачело от болка. Там се оказва, че ортопедът преглежда срещу 40 лева.

В бързината родителите били забравили да вземат пари. Докторът отказал да приеме детето. От телефон 112 им обяснили, че единственият дежурен такъв специалист е във въпросната болница и, ако изпратят линейка, тя пак ще ги закара при него. Родителите са сигнализирали с писмо МЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
14
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
После пак се чудете,аджеба защо бият лекарите? А те се държат като ощипани госпойци.
12
0
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
БРАВО ГРИНГО!
11
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мозъкът ми трудно смила информацията, че едно дете не е получило спешна медицинска помощ, защото родителите му не са имали пари в себе си. Явно положението в нашата страна е страшно...
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорим за бърза помощ, не просто преглед. Частната болница Дева Мария взе повечето лекари на окръжната болница, а като гледам и се мъчи да измести функциите на цялата болница. Цените са наистина много високи, дори да те приемат по здравна каса, дават се ежедневно големи суми само за това, че преспиваш там. Собственикът е депутат от Герб, но не мога да му произнеса името, не е българско.
9
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са лекари, а безскрупулни търговци...
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Настоящият министър Николай Петров ми постави ултиматум на мен лично да си вземем детето и да напуснем ВМА-то в отделение КАРИЛ, защото му е изтекла пътеката и няма как да остане там и да му се продължи лечението. Тогава аз го попитах: Д-р Петров Вие обричате детето ми на смърт! А той ми отговори: Не философствайте, а в понеделник да го няма разбрахте ли ме!
7
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ходите на фризьор плащате ли? А?В магазина плаща те ли? А?А на лекар не щете, щото уж "здравните осигуровки" не покриват нищо, а на лекарите им писна за без пари, бягат и няма кой да преглежда.Ами ходете протестирайте пред парламента бе! НЗОК е под тяхно управление ако не знаете. Или протестирайте пред МЗ за законите, които приема, дето изгониха лекарите!Лекарите ви виновни, че им писна и на тях от ***. Като не ви изнася - врачки бол. Те поне не работят с НЗОК а само платено.
6
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има защо да ги бият.
5
4
 
42
 
! Отговори
Умираме прави преди 6 години
Младите доктори,отличници на випуска, заминават на Запад...По-глупавите, но адаптивни, остават тук и ни е..ават мама.та. С такива таксипечелят колкото кардиохирурзи в САЩ !!! А ние...да го д.уха.ме!
4
0
 
26
 
! Отговори
гербероиденсоциалист преди 6 години
Що не е лекарския труд безплатен?Задължете ги да си плащат че работят,както си плащат,че учат!
3
8
 
41
 
! Отговори
Това е то. преди 6 години
Жалките медицински търговци ще извиват ръцете на болните,докато направят всичко платено. Очаквам да отпаднат и направленията. Хипократовата клетва повелява- Който няма пари- да мре. Не че сега хора,които нямат пари не умират. Стани бай Тошо да видиш що си причини народът ти. А ти имаше девиз:Всичко в името на народа,всичко в името на Отечеството. Скоро няма да има нито народ,нито Отечество.
2
2
 
42
 
! Отговори
:):) преди 6 години
Бургас, столицата на мутроландия
1
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това, ако не е картел не знам кое! И въобще защо плащаме здравни осигуровки, като трябва да си плащаме.