Търговци мамят с дървата за огрев: Режат каросерии на камиони

Така пестят по 2 кубика и печелят по 130 лв.
25 окт 2017 10:01,
43
Търговци мамят с дървата за огрев: Режат каросерии на камиони
Снимка: архив, Bulphoto

Търговци мошеници режат каросериите на камионите си, за да мамят с кубици дърва, разказват хора от бранша.

Каросерията на един обикновен стандартен камион "газка", с каквито повечето дървосекачи разкарват дърва за огрев, се приема за осем кубика. Тарикатите обаче режат част от дървените канати и така в него вече се побират не повече от 6 кубика. Клиентът вижда, че камионът е пълен, но не знае за измамата. Така той плаща за осем, а получава реално шест кубика дърва. Така при цена на ненарязани дърва от 65 лв. на кубик продавачите получават 130 лв. чиста печалба. По един камион на ден да продават, това прави около 4000 лв. абсолютна стопроцентова печалба.

Другата измама, която често се практикува, е да се поставят дървени скари отдолу в каросерията на камиона, като по този начин отново се спестява по кубик-два от дървата, разказва "Монитор".

През тази година цената на метровите дърва в Търновско се е качила с около десетина лева. Миналата година те се продаваха за 55 лв., а сега за 63 - 65 лв. на кубик. А цената на нарязаните и нацепените скача над 70 - 75 лв. за кубик. Лошото обаче е, че когато са нарязани, дървата изобщо не могат да бъдат премерени дори и на око и търговецът може да излъже клиента си и с два до три кубика. Цената на каменните въглища е около 370 – 450 лв. за тон, но и тук някои търговци правят далавери. Препатили разказват, че след като разтоварили камион с поръчаните тонове въглища пред дома им, станало ясно, че те са мокри, защото старателно са напоени с вода, за да тежат повече.

Търсенето на дърва за огрев в Бургаско надвишава предлагането. Цепениците са най-дефицитната стока, поради което цените литнаха нагоре. В сравнение с миналата година цената на кубик дърва е скочила с 20 - 30 лева. В момента кубик нарязани и нацепени дърва се продава на цена 160 лева, само нарязаните са по 155 лева, а стволовете по метър се търгуват за 150 лева. През миналата година кубик нацепени струваше между 130 и 140 лева.

В складовете на "Топливо" в Бургас дърва няма повече от месец, а от дружеството признават, че няма и да има. Според по-малките търговци причината за дефицита е свързана с липсата на дървосекачи. От друга страна, работниците искали много високи заплати, заради което се оскъпявал и крайният продукт.

От 55 до 70 лева струва кубик дърва за огрев по борсите в Шумен. Мярката кубик обаче е доста условна, тъй като купчинките с приготвени дърва рядко са с размери метър на метър, оплакват се клиенти. Освен това работниците, които правят "кубиците" предварително минават обучение как да правят куповете по-редки без да личи. Засега проблем с дървата за огрев няма, тъй като много клиентите купуват горивото в последния момент или на два-три пъти през зимата.

Средно по 183 лв./т струват нарязаните и нацепени дърва за огрев в складовете в Стара Загора, цената е поскъпнала с над 2 лв. спрямо същия период на м.г., причината е затвореният заради ремонт Проход на републиката, обясняват търговци. Необходимостта от търсене на обиколни маршрути за доставката обяснява и недостига на количества в навечерието на зимата. Под въпрос е и доставката на брикети. Причината е, че фабриката в Гълъбово предстои да спре за ремонт от 28 октомври. Наличните в складовете количества се предлагат за 11,50 лв. в чувалчета от 40 кг. Въглищата от внос в чували от 35 кг са на цена 14,60 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: дърва за огрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
дебил преди 6 години
режа глави на дървени мошенници
39
1
 
2
 
! Отговори
Цветков преди 6 години
То тогава излиза по-евтино да се греем на бензин. Тези цени на дървата са убийствени. От единадесет години се топлим на ток и не мисля че е по-скъпо.
38
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Проблемът с лъгането с дървата е много лесно решим, справка-Гърция.Там, нашите дърва ги изкупуват на тон, не на кубически метър. Един тир с дърва, излиза от порядъка на 3 хиляди евро.Проблемът с дървосекачите също е лесно решим.Помните ли времето, когато горския излизаше в гората ежедневно, маркира участък за сечене, и хората от селата сами си ги добиваха, измерва ги горския, и тогава транпортират ?Сега всичко е в ръцете на дървената мафия-само фирми имат право да секат, а таван за надценка няма
37
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 6 години
Тези коментари ги слушам вече 10 и повече години,енергийния ресурс от 3 години е с почти една и съща цена,демек петрола но дърва и въглища вървят все скъпо,а брикетна фабрика защото е единствената в Б-я винаги излиза по това време в ремонт.Ей нямат наяждане тия гадини.
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обезлесявайте и бълвайте смрад във въздуха после се жалете че умирате от рак на 40 години.Простаците са си простаци.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дърводелецПиши името на компанията, не увъртай.
34
4
 
2
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
До:За 50-тина лева на година почти НИЩО не могат да обезщетят застрахователите.Сигурен ли си? Върви се разходи до някой брокер и се запознай с цените преди да пишеш небивалици! Няма да ти напиша компанията, за да не излезе, като реклама, но не вярвам да са много по-различни цените и при останалите. Само в Алианц не ходи, че онея са супер големи кожодери. Обади се и питай!Предполагам зависи и в коя част на БГ си. Ако си в София или др.по-голям град може и по-скъпо да е.
33
20
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Живея в Гео Милев. Еми пробвах и на газ, ама не е същата топлина като печката на въглища и дърва. Аз се отопляеам най-вече с въглища и дърва също... Не ме интересува че замърсява природата. Аз да съм си добре и да има кисело зеле и сланинка и тва е!!!
32
2
 
18
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
До Така еНе, не съм пожарникар, а дърводелец! С ръчно направени мебели и дърворезба се занимавам. Завършил съм на запад за дърводелец и там първият изпит с който се започва е пожаробезопасност. ПЪРВИЯТ!!! Хората знаят защо. Дървото е горим материал и първо ни подготвиха за опасностите, които може да предизвика и после за всичко останало. В България винаги ми е правило впечатление, че за такива неща не се обръща нужното внимание. Населението е масово НЕГРАМОТНО, какво може да се случи!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дърводелецЗа 50-тина лева на година почти НИЩО не могат да обезщетят застрахователите.
30
5
 
8
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
До A1И какво лошо има да направи хубава и стабилна къща?!Аз го направих същото. Три етажа и 200 кв.м. разгъната площ ми е къщата за семейство с 2 деца и жена. Често ми идват на гости и има къде да пренощуват приятели и роднини. Направил съм е енергийно ефективна с добри тухли, изолация, 8 камерна дограма и троен стъклопакет. Покрива ми е отлично изолиран с 5 см. стиропор и 20 см каменна вата под дървената скара на керемидите. Направил съм си парно и на година 10-15 куб.дърва са ми достатъчни.
29
3
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До дърводелец Ти явно си пожарникар , а не дърводелец. Всичко което си написал е абсолюно вярно и полезно да се знае.Благодаря за съвета.
28
5
 
13
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
Застраховайте си имота от пожари и природни бедствия! И това не е скъпо. За една къща е от порядъка на 50-тина лева за година. Зависи от компанията и какво покрива, както и застрахователната премия. Всяка година го правя и съм спокоен, че каквото и да се случи имотното ми състояние е защитено. Масово у нас не се прави това и ако нещо се случи (не дай си Боже да се случи) хората почват да реват държавата да им осигури нови имоти или да им даде пари да си ги ремонтират. Не е редно така!
27
6
 
29
 
! Отговори
A1 преди 6 години
Вместо да построи малко и енергийно ефективно жилище, типичният българин вдига триетажна къща (за да е по-голяма от на съседа и да има за внуците) с много бетон и железа (за да издържи 400-500 г), накрая не му стигат парите за топлоизолация и започва да реве, че токът бил скъп. Накрая се навира да живее в мазето и изгаря по 30 кубика дърва и 3 тона ***.
26
2
 
12
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
Разчистете помещението от лесно запалими материали, където ще е уреда за твърдо гориво с който ще се топлите. Минимум половин метър от стени и поне 80 см. от мебели! Купете си пожарогасител за всеки случай! Не са скъпи, но могат да ви спасят имота и живота. Сложете си сензори за дим. И те са евтини и ги има навсякъде. Ако имате аспиратор го ползвайте само, когато сте отворили прозорец или врата, защото иначе от комина ще тегли въздух и може да стане беля, когато има огън. Насищане с СО2.
25
2
 
17
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
Също така чам да не се ползва за горене, защото смолата му запушва комините при изгаряне. Той и без това не става, защото бързо изгаря и прави моментна висока температура от което може да се получи пожар. Само за разпалки чам, но не и за топлене. И бъдете внимателни, защото се получават много пожари и задушавания през отоплителния сезон! Комините си ги почистете много хубаво и ги огледайте да няма процеп някъде, защото за беля от там може да плъзне някоя искра върху покрива и да стане пожар.
24
1
 
18
 
! Отговори
ee преди 6 години
На повечето коментиращи ви личи че не сте излизали от София, и смятате че доматите се хапват заедно с колците. Да ви питам с какво да се отоплява баба Пена от някое старопланинско или родопско село, на 1100 метра надморска височина дето може и път да няма, та какво остава за топлофикация, газификация, термопомпи и тн. Проблема е че именно в големите градове, където има възможности за нормално отопление хората се отопляват на дърва. Не случайно София е с най-мръсен въздух в Европа.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дърводелецВ допълнение, в Германия нямат право да горят дървесина престояла по малко то една година, но там хората мислят, а тук само симулират мисловна дейност.
22
3
 
16
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
Другото нещо, което е у нас, че печките и камините не са направени както трябва и се получава недоизгаряне и пушене, което не е никак добре. Запушват се комините, кюнците и тези отоплителни уреди и цялата система не се поддържа добре. Поне веднъж в годината трябва да бъде почистена системата и да не се гори каквото ти падне, а само дърва. Мебели или разни други глупости никога,защото съдържат бои и хим. в-ва с които са обработвани и при изгаряне са отровни. Саждите им запушват комините.
21
2
 
22
 
! Отговори
дърводелец преди 6 години
Тези, които мрънкат срещу отоплението на дърва да се поразходят в Алпите и да видят на какво се топлят Австрийци, Германци, Швейцарци и Италианци! Да не се учудят само, че масово в тези региони хората се отопляват на ДЪРВА.Дървата са екологично гориво за отопление и имат положителен pH при изгаряне, което е добре за екологията. Прави се санитарна сеч (не по българският начин), засаждат се масиви с дървета за огрев и се секат през определен период. Всичко е планирано и хем дърва-хем гори има!