Убиец на дете осъди държавата за "нечовешко отношение"

България ще трябва да изплати на пандизчията 10 хил. лева
12 дек 2017 15:15,
65
Убиец на дете осъди държавата за "нечовешко отношение"
Снимка: Pixabay

Затворник с доживотна присъда за жестоко убийство на дете осъди държавата за "нечовешко и унизително отношение".

Министерството на правосъдието и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" трябва да му платят обезщетения по 10 000 лева за неимуществени вреди, причинени от бездействието на администрацията в Пазарджишкия затвор, както и да си поделят разноските по делото.

Димитър Георгиев е в затвора от 16 март 2000 година. До 12 септември 2013-та е бил настанен в самостоятелна килия в зоната с повишена сигурност. В помещението с площ 6,70 м има легло, маса, стол и 2 шкафчета, но няма тоалетна. После е преместен в друга единична килия в същия корпус и със същите условия, която обитава и до момента.

В жалбата си мъжът се оплаква, че трябвало да прекарва там сам и заключен цялото си време, с изключение на 1 час дневно при раздвижването. Заради липсата на тоалетна се налагало да се облекчава в кофа.

Административният съд в Пазарджик определя изброените несгоди като "нечовешко и унизително отношение", позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека и уважава двата иска на лишения от свобода в пълния им размер, пише "Дарик".

Георгиев не за първи път осъжда държавата заради лошите условия в затворническите килии. В началото на 2016 г. спечели дело за 2000 лева, като тогава беше посочил отново липсата на течаща вода и тоалетна в килията, която била по-малка от изискваните минимум 4 кв. м, лишен бил от право на образование, вероизповедание и социален живот.

Димитър Георгиев е зад решетките заради убийството на 7-годишната си доведена дъщеря Иванка. Убива я на 18 май 1998 г. край Вакарел. Момиченцето първо е жестоко пребито и душено. Пастрокът разбива главата на детето с ритници, после го дави в реката. Пред съда заявява, че малката трябвало да ходи на училище, а нямали пари да я гледат.

Деянието е в условията на опасен рецидив, отчитат магистратите.

Прокурор по делото е Маргарита Попова, вицепрезидент на България в предишния мандат, която убеждава магистратите да дадат доживотна присъда без право на замяна. Първоначално Димитър е поставен при усилено строг режим.

Настоящото решение на Административния съд може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
цццццц преди 6 години
Ужасно просто и агресивно общество , Срам ме е , че съм българка , че ни управляват прости управници , избирани и от едно просто и глупаво общество , срам ме е че живея сред такъв *** народ , срам ме е ,че няма журналисти в България , а всички се нагаждат към властта , за да си спасят кожата , срам ме е ,че сме най- бедната и най- скапана държава от целия ЕС , срам ме е че сме с най- корумпираната съдебна система , срам ме е , че столицата ни е превърната в една долна *** , СРАМ ме еееееП
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лишен бил от право на образование, вероизповедание и социален живот............той - какво ? докторантура ли смята да защитава там? как се прави перфектното убийство? има и достатъчно време - да се моли до живот ! а социалния му живот е бил навън, да го е оценил. и животните не постъпват така,като този примитив. заслужава някой "колега" да го самоубие ! ...........да посегнеш на дете ??????????
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво очаквате от Вавилонската кула...
54
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Да ги удържат от бюджета за на затвора, където е и да кажат на останалите затворници защо им е намален порциона.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не само че го хрантутим тоя, ами и 10 бона ще му дадем, които той ще прехвърли на съдията по делото
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да проверят съдията по делото, този явно обслужва интересите на убиеца!
51
0
 
1
 
! Отговори
ruseborn преди 6 години
До Анонимен
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейския съюз е против хетеросексуалните нормални семейства и традиционните ценности, но е ЗА извращенията с животни, хомосексуалните, престъпниците, наркоманите, феминизма, мюсюлманските бежанци, черните африканци, необразованите, ромите, тероризма, корпоративните богатства, войните, подслушването, наблюдението и рестрикциите срещу човека. И това бива наричано демокрация и европейски ценности.
49
0
 
10
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Защо ли отмениха онзи член ?
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхме човешки съществва,а не оФФча пасмина,досега да бяхме избесили такива съдии,но не сме!Извергът,убил по нечовешки начин едно дете,се жалва от "нечовешко" отношение и "ч1овешката" гнус,наречена съдии,отсъжда в негова полза!!!А булгарстадото мучи и стои,вместо да избеси тези "съдии",явно,или надлежно подкупени,или абсолютно подчинени на НПО бандите,които би трябвало също да бъдат ***!Но,ние сме милостиви овце,затова сме храна на вълците!А после,друг ни е виновен!
47
0
 
8
 
! Отговори
до Бобчо преди 6 години
Бяха по 40 ст. но преди години.
46
2
 
24
 
! Отговори
баси меверето преди 6 години
На тоя вместо да му случат случка,и цялата тая гад*ост да приключи,те цял затвор се въртят около него като морни пчели!?Баси и началника на затвора,баси и надзирателите,и цялата държава!!!
45
1
 
22
 
! Отговори
кой преди 6 години
Кой ще съди държавата, за този ?
44
1
 
25
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
БОЕН ПАТРОН ЗА ПМ, КАЛИБЪР 9Х18. Калибър: 9х18. Цена: 0.40 лева
43
0
 
15
 
! Отговори
не е задължително преди 6 години
Присъдата е препоръчителна,но за *** има далавера,че ще точи държавата!Изтърва ли се такъв келепир!?
42
0
 
31
 
! Отговори
изр*од отвсякъде преди 6 години
Тоя бих го разчекнал без изобщо да се замисля!
41
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 17 години е в затвора на наши разноски и сега бонус, още 10 хилки за него.Колко много щяхме да спестим само с един куршум....
40
1
 
28
 
! Отговори
Леле преди 6 години
"Убиец на дете осъди държавата за "нечовешко отношение"" - Майко, ще плащаме на убиец защото, имали нечовешко отношение към него! Та да се защитят и да кажат, че тоя не е човек, бре!
39
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарантирано от ЕС.
38
2
 
25
 
! Отговори
Циник до 33 преди 6 години
Такива "възвишени" , като теб - разбират колко грешат - най-рано тогава, когато сами станат жертва на такива социопати!Или това - или се опитваш да се правиш на интересен - което е още по тъ пo!